copycat wrote:imam par pitanja jer mi jebeno nije jasno?
(spričavam se malo sam ljuta danas zbog svega ovoga jer bih voljela slaviti maškare ali nikako... niti znam od kud ta tradicija)
1. Zašto jedino riječani ( i ljudi okoliko RI) imaju pošteno slavlje za maškare? Ili to tako TV prikazuje?
2. Zašto Maškare nije najavljivano ranije već tek zadnjih 4 dana ? Zašto nema svake godine isti datum?
3. Zašto ZG ne slavi Maškare? Ipak je već grad i da nema paradu za Maškare? Ne kužim?
4. Zašto djeca idu od vrata do vrata i traže novac? I tko im uopće daje novac??? enigma?!
5. Zašto roditelji ne idu u pratnju sa djecom od kuća do kuća i do zgrada?
A nikad mi neće biti jasno koji je to biser (čovjek) bio koji je prvi počeo davati djeci novac umjesto krafni, fritula, slatkiša, voća?
1. Samoborski fašnik je recimo također jedan od starijih, iako je riječki najeksponiraniji.
2. Zato jer Maškare same po sebi moraju završiti dan prije tzv. "Čiste srijede" ili "Pepelnice", koja nagovještava korizmu pa prema datumu Uskrsa se mijenja i sam datum Maškara.
3. Slave se samo nema organizirane povorke.
4.Novac, slatkiši i sve ostalo, prije su se dobivale jabuk i slične stvari, običaj sličan kao i kod Halloween-a.
5. Zato jer za tim je rijetko prije bilo potrebe,iako smo uglavnom išli u grupama.
Odgovor: Imućni ljudi, a i to ti je ono, novo doba, pa se i običaji mijenjaju.