The Birds (1963)

Stara škola i provjereni klasici. Od Cecile B. De Millea pa sve do Hitchcocka u punom zanosu.
Michel

Re: The Birds (1963)

Post by Michel » 26 Mar 2025, 19:05

Image

The Birds (1963) - uh kako mi je sjeo. Nisam ga dugo gledao i izvukao ga tako da sam zadovoljno trljao ruke. Hitch je jedan od najvećih ako ne i najveći redatelj. Onako kako on stvara napetost i atmosferu pa interakciju između likova malo tko tako može. 'Ptice' počinju kao romantična komedija i takva je prvih pola sata, divnu kemiju imaju Tippi Hedren i Rod Taylor, a Tippi je nevjerojatno lijepa žena baš throwback na Hitchove plavuše. I njezin debi u ovom filmu, odlično je odglumila. Mali gradić, izolacija, teme osamljenosti i ljubavi uz dodatak ptica koje napadaju. Meni jedna od omiljenih scena je kada Tippi sjedi vani na klupici, a iza nje se okupljaju ptice, ali ona to još ne zna i onda kada se okrene, vrh scena. Napadi ptica naravno sa današnje perspektive nisu nešto, ne svi napadi jer neki su odlično napravljeni, ali ima onih koji nisu mogli drugačije biti snimljeni pa izgleda malo zastarjelo, ali jednostavno prihvatiš jer je sve ostalo odlično. I kraj obožavam, i volim što nije objašnjeno zašto ptice napadaju. 8.5/10

UTJECAJ/ZNAČAJ - iako ima velik utjecaj na sami film, pogotovo na sve iduće animal attack filmove - ipak najveći utjecaj ovaj film ima na stvaran život gdje je postalo normalno svugdje u svijetu ako se dogodi i najmanji napad nekih ptica odmah su naslovi "kao u Hitchcockovom filmu" i slično. To se i vidjelo kod nas kad su bili neki napadi, odmah idu usporedbe. To je nevjerojatan utjecaj na čitavi svijet i zato ovaj film mora imati utjecaj najveće kategorije. A tu je još i dobra zarada, i sama popularnost filma. A+, A, B+, B, C, C
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

Post Reply