Seneschal wrote:Možeš, možeš. Pro pisci se drže nekih smjernica, nije to "piši po volji." Pogotovo jer nije dovoljno samo znati lijepo pisati nego treba pisati značajno, u okvirima radnje koja je suvislo osmišljena i ima neku koheziju. Treba znati u kojem formatu pišeš, kakvu strukturu dati radnji, kojom brzinom se radnja odvija s obzirom na format, kako približiti likove čitatelju i slične cake. Postoji par velikih spisateljskih "no-no" poteza koje možeš lako izbjeći ako pročitaš neki "Writing for Dummies" priručnik.
Ali ne, nije potrebno. Dovoljno je i čitati puno, pretpostavljam. Jedna J.K. Rowling, koja nije u životu izdala knjigu prije Pottera, je ne samo vrsna spisateljica, već zna skladno sklepati fabulu serijala od sedam knjiga i to 15 godina unaprijed. A sumnjam da je išla na tečajeve i čitala priručnike.
Uglavnom, malo off-topic. Kupio sam... tost. (?)

Sve to šta si nabroja osoba s urođenim darom za pisanje ima u sebi i osijeća u kojem trenutku skreće s putanje, ne trebaju nikakve upute, istina, postoje cake ka u svemu, al to se nauči s iskustvom. Rowling je ok, ali bliža je piscima šund romana nego ikome, to se ipak vidi. Po meni nijedan moderan pisac nema ono nešto šta su imali Goethe, Schiller, Tolstoj i ostali klasični pisci, kako naši, tako i svjetski. Jednostavno, današnje doba tehnologije guši ljudske emocije, nema više onih "čitaj između redova" pouka, a o poeziji da i ne govorin. Sve je pomalo suho. I da, malo smo otišli daleko pa se ispričavan.
OT: Paket novih stripova mi je danas stiga, od Black Jacka Osame Tezuke do zadnja dva broja Simon Darka- odličan serijal, kratak, al taman kako triba.