Inception (2010)
- Scarface
Re: Inception (2010)
Da, to je upravo i moja teorija bila, ali ja ipak virujen da je sve to na kraju stvarnost. Teroji sna se ne priklanjam jer želin virovat da je na kraju sam život pobijedija, i da nije sve umišljeno.
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.
-
filmofil
točno tako, cijeli taj kraj ne bi imao nikakvog smisla, ali u jednoj sceni cobb objašnjava ovoj maloj arhitektici za šta služi totem i baš kaže 'if you are in SOMEBODY ELSE'S dream'Ghostface wrote:Da je ovo točno, cila zadnja scena ne bi imala smisla i Nolan ju ne bi takvom ostavija, tako da mislin da ovo šta kažeš nije sasvim točno. Totem je znak identiteta ali i raspoznavanja sna i jave, zašto bi ju Cobbs uvik vrtija onda? Možda misliš da si uvatija sve odgovore nakon 4 gledanja, ali ovakve stvari nisu baš konačne.
zato sam malo zastao kod ovog što je mladjo rekao, al opet, čemu onda cijela ta zadnja scena..........
This is the Zodiac speaking.
-
filmofil
ne znam dal čitate forum.hr, al moram skopirat nešto od tamo, umalo sam dobio proljev od navedenog...naime, lik koji je ovo napisao nema neko mišljenje o inceptionu, a "kritiku" mu nisam stvarno mogao skužiti kolko god sam se trudio
ima on hrpu postova u temi inception tamo i svaki mu je više manje ovakav, izdvajam meni najbolji
e sad, možda sam ja idiot, al ovo meni izgleda kao hrpa govana
ima on hrpu postova u temi inception tamo i svaki mu je više manje ovakav, izdvajam meni najbolji
Code: Select all
Kao prvo, regresija percepcije je proces puno imanentniji ljudskom umu od progresije. (Što, uostalom, govori i sam Inception.) Tako da filozofija "once you tried black, you can't go back" na polju granice ljudske percepcije ne stoji. Čak i da ju Inception pomiče.
A Inception to, kao drugo, ne čini. Prosječan konzument je Inceptionu privučen njegovim dizajnom. Prosječan konzument Inception vidi kao film jurnjave u neobičnom okruženju, koji mu kao bonus pruža nekakav "uvid", mada prosječni konzument niti sam nije siguran kakav je i u što taj "uvid". Prosječnom konzumentu je dovoljno da su se oni u filmu naganjali oko nečega i čak mu je drago što nije baš do kraja shvatio oko čega se oni to naganjaju, jer mu to pruža savršen alibi da uživa u naganjanjima koja su zapravo nešto više. A što su to više ta naganjanja?
Čime dolazim do kao trećeg - zapravo ništa. Ako sva pravila koja film iznosi složimo tako da niti jedno ne potire ono drugo, vrlo lako dođemo do zaključka da je cijeli Inception zapravo nečiji san. Čiji san - ne znamo. San izazvan čime - ne znamo. U tom snu plutaju raznorazne ideje, koncepti i likovi, koji nama kao misaonom gledatelju zapravo uopće nisu bitni, jer im ne znamo, niti im možemo znati, uzrok. Vidimo samo posljedicu koja može značiti bilo što. I u toj posljedici možemo uživati kao u bilo kojem akcijskom spektaklu, čak i lakše, jer nam je guilty čimbenik guilty pleasurea ušutkan mcGuffinovskom "zagonetkom".
Kao zaključak - da, moguće je da Inception ostavi veliki trag u načinu filmskog pripovijedanja, ali ja taj trag ne doživljavam kao napredak tog filmskog pripovijedanja, nego kao još jednu - nadam se ne i konačnu - pobjedu dizajna nad sadržajem.This is the Zodiac speaking.
- Scarface
Znan, zato se slažen da je znak identifikacije, međutim, ko kaže da je samo to u pitanju. Očito, kako je poanta filma relativnost realnosti, taj zvrk/totem sanjaru pokazuje da li je još uvik u snu. Zato je Cobb stavivši Malin totem u sef izveja usađenje ideje o nemogućnosti raspoznavanja sna i stvarnosti u njenom umu. Prilikom same operacije u kojoj se slažu razine snova i bitno je bit svjestan u čijem si snu totem očito ima ulogu raspoznavanja vlastitog/tuđeg sna, pa pretpostavljan da je to razlog zašto Cobb tako objašnjava Ariadni. U konačnici, on je jedini i bija opsjednut strahom od izgubljenosti u snu, pa je njemu ova druga funkcija jedinom i bitna.filmophil wrote:točno tako, cijeli taj kraj ne bi imao nikakvog smisla, ali u jednoj sceni cobb objašnjava ovoj maloj arhitektici za šta služi totem i baš kaže 'if you are in SOMEBODY ELSE'S dream'Ghostface wrote:Da je ovo točno, cila zadnja scena ne bi imala smisla i Nolan ju ne bi takvom ostavija, tako da mislin da ovo šta kažeš nije sasvim točno. Totem je znak identiteta ali i raspoznavanja sna i jave, zašto bi ju Cobbs uvik vrtija onda? Možda misliš da si uvatija sve odgovore nakon 4 gledanja, ali ovakve stvari nisu baš konačne.
zato sam malo zastao kod ovog što je mladjo rekao, al opet, čemu onda cijela ta zadnja scena..........
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.
- Scarface
filmophil wrote:ne znam dal čitate forum.hr, al moram skopirat nešto od tamo, umalo sam dobio proljev od navedenog...naime, lik koji je ovo napisao nema neko mišljenje o inceptionu, a "kritiku" mu nisam stvarno mogao skužiti kolko god sam se trudio
ima on hrpu postova u temi inception tamo i svaki mu je više manje ovakav, izdvajam meni najbolji![]()
e sad, možda sam ja idiot, al ovo meni izgleda kao hrpa govanaCode: Select all
Kao prvo, regresija percepcije je proces puno imanentniji ljudskom umu od progresije. (Što, uostalom, govori i sam Inception.) Tako da filozofija "once you tried black, you can't go back" na polju granice ljudske percepcije ne stoji. Čak i da ju Inception pomiče. A Inception to, kao drugo, ne čini. Prosječan konzument je Inceptionu privučen njegovim dizajnom. Prosječan konzument Inception vidi kao film jurnjave u neobičnom okruženju, koji mu kao bonus pruža nekakav "uvid", mada prosječni konzument niti sam nije siguran kakav je i u što taj "uvid". Prosječnom konzumentu je dovoljno da su se oni u filmu naganjali oko nečega i čak mu je drago što nije baš do kraja shvatio oko čega se oni to naganjaju, jer mu to pruža savršen alibi da uživa u naganjanjima koja su zapravo nešto više. A što su to više ta naganjanja? Čime dolazim do kao trećeg - zapravo ništa. Ako sva pravila koja film iznosi složimo tako da niti jedno ne potire ono drugo, vrlo lako dođemo do zaključka da je cijeli Inception zapravo nečiji san. Čiji san - ne znamo. San izazvan čime - ne znamo. U tom snu plutaju raznorazne ideje, koncepti i likovi, koji nama kao misaonom gledatelju zapravo uopće nisu bitni, jer im ne znamo, niti im možemo znati, uzrok. Vidimo samo posljedicu koja može značiti bilo što. I u toj posljedici možemo uživati kao u bilo kojem akcijskom spektaklu, čak i lakše, jer nam je guilty čimbenik guilty pleasurea ušutkan mcGuffinovskom "zagonetkom". Kao zaključak - da, moguće je da Inception ostavi veliki trag u načinu filmskog pripovijedanja, ali ja taj trag ne doživljavam kao napredak tog filmskog pripovijedanja, nego kao još jednu - nadam se ne i konačnu - pobjedu dizajna nad sadržajem.
Ne čitan i nisan član na forum.hr, i samo mi može bit drago zbog toga kad vidin ovo. Lik je očiti primjer "ružan sam i glup, al na forumu možda netko pomisli da sam pametan" seronje. Nuff said. A ovu prvu rečenicu si može zabit odakle ju je i iskopa, očito ju ni sam ne razumi, budući Inception govori baš o suprotnome.
-
filmofil
ma totalno skompleksiran lik, znao sam da će jedino takvi i prigovarat filmu...mislim da se objektivno nijednom ljubitelju filmova ovaj film ne može ne sviditi...druga stvar je što ljudi pretvaraju inception u filozofiju što nolan nikada nije imao namjeru raditi od svojih filmova, inače ne bi snimao takve stvari
a prosječan konzument (kako to lik gore veli) vjerojatno shvaća film bolje od njega, on je taj koji od inceptiona radi 'pokušaj' da bude nešto više, a u cijelom tekstu samo jede svoja govna...onaj ko poznaje nolana neće ga nikada tako rastezati u beskraj
realno, inception je pomak u svojoj branši, drugačiji 'veliki film' nego oni na kakve smo navikli...nije to nikakva temeljita razrada likova ili artistički preserans (što od njega rade wannabe kritičari), treba poznavat nolana da bi se moglo kreativnije srat po inceptionu
ja još čekam nekog ko će argumentirano popljuvat film, ne zbog onoga što želi ili treba biti, nego zbog sadržaja...
a prosječan konzument (kako to lik gore veli) vjerojatno shvaća film bolje od njega, on je taj koji od inceptiona radi 'pokušaj' da bude nešto više, a u cijelom tekstu samo jede svoja govna...onaj ko poznaje nolana neće ga nikada tako rastezati u beskraj
realno, inception je pomak u svojoj branši, drugačiji 'veliki film' nego oni na kakve smo navikli...nije to nikakva temeljita razrada likova ili artistički preserans (što od njega rade wannabe kritičari), treba poznavat nolana da bi se moglo kreativnije srat po inceptionu
ja još čekam nekog ko će argumentirano popljuvat film, ne zbog onoga što želi ili treba biti, nego zbog sadržaja...
- Boby
A ja se pitam od kada je detaljnija razrada likova apsolutni uvjet za kvalitetu filma; po toj logici, moglo bi se pokopati nemali broj već odavno prihvaćenih remek djela; počevši od Kubricka pa sve do Kaufmana.
Niti je namjena ovog filma bila da se likovi Ariadine ili Arthura prikažu kao neki veliki individualci niti bi takvo što pridonjelo filmu s obzirom na koncept koje je još prije nekih 10 godina zamišljen.
Ja vam velim, možda je pretenciozno i na koncu nepotrebno Nolana nazivati novim Hitchcockom ali garantiram da je kojim slučajem internet postojao prije 50 godina, Hitchcock i mnogi oldies-goldiesi dobili bi svoju porciju osporavajućih kritika od nadobudnih i argumentima nabijenih kritičara.
I kaj god drugi rekli, jednom kada se sav film pohvata i okrene naopačke i natrag, njegov emotivni učinak će mi ziher značiti mnogo više nego li kod nemalog broja filmova snimljenih da proizvedu istant suze i emocije.
To je u biti jedan od razlog zašto mi je Nolan toliko interesantan, čovjek cijeni ljudske emocije i nastoji ih ne trivijalizirati kako bi za uzvrat stekao što bržu i veću naklonost publike.
Niti je namjena ovog filma bila da se likovi Ariadine ili Arthura prikažu kao neki veliki individualci niti bi takvo što pridonjelo filmu s obzirom na koncept koje je još prije nekih 10 godina zamišljen.
Ja vam velim, možda je pretenciozno i na koncu nepotrebno Nolana nazivati novim Hitchcockom ali garantiram da je kojim slučajem internet postojao prije 50 godina, Hitchcock i mnogi oldies-goldiesi dobili bi svoju porciju osporavajućih kritika od nadobudnih i argumentima nabijenih kritičara.
I kaj god drugi rekli, jednom kada se sav film pohvata i okrene naopačke i natrag, njegov emotivni učinak će mi ziher značiti mnogo više nego li kod nemalog broja filmova snimljenih da proizvedu istant suze i emocije.
To je u biti jedan od razlog zašto mi je Nolan toliko interesantan, čovjek cijeni ljudske emocije i nastoji ih ne trivijalizirati kako bi za uzvrat stekao što bržu i veću naklonost publike.
-
filmofil
upravo to, očito nekima smeta kada se lik koristi samo u svrhe radnje bez detaljne karakterizacije, al to po meni nije opravdana loša kritika bilo kojem filmu niti će netko ko voli filmove općenito uzeti taj segment kao jedan od temelja lošeg mišljenja o pojedinom filmuBoby wrote:A ja se pitam od kada je detaljnija razrada likova apsolutni uvjet za kvalitetu filma; po toj logici, moglo bi se pokopati nemali broj već odavno prihvaćenih remek djela; počevši od Kubricka pa sve do Kaufmana.
kao što kažeš, puno bi dobrih filmova završilo u smeću da se po tome vodimo...zapravo, onda bi i filmovi izgubili svoju izvornu poantu koja je za mene zabava
da, nepotrebno ga je uspoređivat s bilo kojim prethodnim redateljem ako govorimo o stilu, ali ako govorimo o filmskoj revoluciji (a mislim da si na to mislio) onda je nolan napravio sigurno veliki pomak na tom polju kao i navedeni redatelji nekada davno, ne moram valjda ni spominjati kolko je to danas težeBoby wrote:Ja vam velim, možda je pretenciozno i na koncu nepotrebno Nolana nazivati novim Hitchcockom ali garantiram da je kojim slučajem internet postojao prije 50 godina, Hitchcock i mnogi oldies-goldiesi dobili bi svoju porciju osporavajućih kritika od nadobudnih i argumentima nabijenih kritičara.
e sad, ne znam kako je to prije išlo, ali nolan je jedan od rijetkih koji je dobio takva sredstva od studija za jedan autorski rad...inception je rezultat uspjeha dark knighta i vjerojatno ga nolan nikad ne bi imao prilike snimiti da nije napravio takvu reanimaciju batman franšize, zato je nekako glupo stavljati ga slijepo na APSOLUTNI tron moderne kinematografije
ali inception će sigurno pokrenuti promjene u toj svojoj branši (kao što sam već prije rekao) tako što ćemo mi dobiti više 'pametnijih' blockbustera, publika očito ne traži samo bezglavu akciju i zabavu, zato gledam na inception kao svojevrsni eksperiment koji je, hvala bogu, uspio
- Boby
Bome da
Neki su otišli još malo dalje pa prozvali Početak metaforom početka nove ere komercijalnog film kojim je Nolan zapravo sprovao "inception" nad objema, publikom i filmašima.
Referencu na Hitchcocka koristim prije svega zato što podosta kritičara (od nekih vrlo cijenjeni poput Traversa) uspoređuju Nolana s Kubrickom dok je meni Nolan bliži Hitchu i to prije svega zato što je Hitchcock, za razliku od Kubricka, obično imao sadržaj ispred forme a slično je i s Nolanom. Kada pomisliš na Hitchcocka, sjetiš se Vrtoglavice, Psiha, Prozora u dvorište i načina na koji je strukturirana priča u njima a slično se može reći i za Memento, Prestige i Inception.
Kubrick je bio mnogo više dinamičan i prije će biti da ga se pamti po vizualno impresivnim i antologijskim prizorima nego li po receptu na koji je priča ispričana.
Ajme, di sam ja završil s ovom nesanicom
Neki su otišli još malo dalje pa prozvali Početak metaforom početka nove ere komercijalnog film kojim je Nolan zapravo sprovao "inception" nad objema, publikom i filmašima.
Referencu na Hitchcocka koristim prije svega zato što podosta kritičara (od nekih vrlo cijenjeni poput Traversa) uspoređuju Nolana s Kubrickom dok je meni Nolan bliži Hitchu i to prije svega zato što je Hitchcock, za razliku od Kubricka, obično imao sadržaj ispred forme a slično je i s Nolanom. Kada pomisliš na Hitchcocka, sjetiš se Vrtoglavice, Psiha, Prozora u dvorište i načina na koji je strukturirana priča u njima a slično se može reći i za Memento, Prestige i Inception.
Kubrick je bio mnogo više dinamičan i prije će biti da ga se pamti po vizualno impresivnim i antologijskim prizorima nego li po receptu na koji je priča ispričana.
Ajme, di sam ja završil s ovom nesanicom
-
filmofil
ja bome idem sad spavat, zadnja 3 i kusur sata čitam po netu šta ljudi pišu o inceptionu
ima stvarno smiješnih recenzija tipa da se film oslanja samo na CGI
tak nešto me prvo naljuti, al onda se samo poklopim rukom po glavi i nasmijem
kako god, stvarne rezultate filma ćemo vidjeti tek kroz par godina, a možda i dulje vrijeme...sviđa mi se ova usporedba da je nolan izvršio incepciju nad svijetom
mislim da nije to daleko od istine, inception je nešto što je svijet čekao
kako god, stvarne rezultate filma ćemo vidjeti tek kroz par godina, a možda i dulje vrijeme...sviđa mi se ova usporedba da je nolan izvršio incepciju nad svijetom
- Scarface
filmophil wrote:ja bome idem sad spavat, zadnja 3 i kusur sata čitam po netu šta ljudi pišu o inceptionuima stvarno smiješnih recenzija tipa da se film oslanja samo na CGI
tak nešto me prvo naljuti, al onda se samo poklopim rukom po glavi i nasmijem
kako god, stvarne rezultate filma ćemo vidjeti tek kroz par godina, a možda i dulje vrijeme...sviđa mi se ova usporedba da je nolan izvršio incepciju nad svijetommislim da nije to daleko od istine, inception je nešto što je svijet čekao
Ma dobro, ne bi sad iša toliko daleko, jer koliko god film trenutno uživa status revolucionarskog tipa, toliko triba imat na umu da nije fer prema određenim drugim, puno boljim filmovima, koji su "krivi" samo zato šta nisu imali priliku bit u rukama komercijalnog redatelja. Onaj dio svijeta koji je zna di tražit naša je svog "Inceptiona" puno prije, ovo je prilika za šire mase. A i iskreno, nije ovo ni blizu pomame koju je uživa DK, mnoge nije baš ni briga za ovaj film, a neki ga nalaze i dosadnim (projektiram svoj vidokrug na globalnu razinu, jer ako znan dosta takvih u svom gradu, virujen da ih ima i okolo).
I Marko Njegić, filmski kritičar Slobodne Dalmacije usporedija je Nolana s Hitchcockom. Ja pak ne bi uspoređiva Nolana ni sa kim- da je originalan-je, da je kreativan-je, da je osvježavajuć-je, ali tek tribamo vidit njegovu pravu viziju. Inception mi doista djeluje ka jedan dugi uvod u priču čiji su prolog činili svi naslovi od Doodlebug-a do DK-a, a tek iza trećeg Batmana očekujen zaplet. Tek tad moć ću reć da ga cijenim koliko i jednog Hitchcocka ili nekog drugog velikana. Za mene je on sad osoba koja se našla na pravom mistu u pravo vrime pametno koristivši sve dobivene prilike, a da li je i prava osoba- odgovor za mene tek slijedi. Iskreno se nadan da se neću razočarat ka ni prateći njegov dosadašnji put.
- Dragonrage
- metallicat
al ste se raspisali, trebalo je to i pročitat
nisam mogla dočekat, pa smo ga u cinestaru u zadru pogledali. dakle, i ja sam jedna od zaluđenih
10/10. i definitivno ga treba pogledat još jednom, dva put.

-
filmofil