Hobbit

Od zlatnih 80tih do najnovih filmova.
john_constantine

Re: Hobbit

Post by john_constantine » 16 Oct 2010, 14:57

Hm, neće biti ono epski kao trilogija Gospodar prstenova, ali biti će odlična pustolovna fantazija.
Michel puši karu.

filmofil

Post by filmofil » 16 Oct 2010, 15:00

john_constantine wrote:Hm, neće biti ono epski kao trilogija Gospodar prstenova, ali biti će odlična pustolovna fantazija.
ja mislim da će biti još i bolje, pogotovo jer isti čovjek radi na ovom kao i na lotr pa ima neko iskustvo iza sebe...čeka nas pravi spektakl i samo čekam kad će počet hajp kao oko lotra
This is the Zodiac speaking.

Andrej

Post by Andrej » 18 Oct 2010, 00:01

Eto, ako je verovati internet natpisima i kojekakvim online novinskim izdanjima - kreću sa snimanjem.
Veliki sam ljubitelj Tolkina još od detinjstva i svaku njegovu knjigu pročitao bezbroj puta, i moram se složiti sa Consom da ovo neće biti epski spektakl, koji može da dostigne slavu LoTR.
Razlog je jednostavan. Ako se bude pratila knjiga, sama radnja iste ne poseduje toliko groundbreaking momenata poput triologije i kompleksnost u bogastvu karaktera.
Hobit je više avantura, s malim brojem protagonista i linearnijom radnjom, pisan po uzoru na stare evropske bajke.
Naravno, to ne znači da neće biti prava poslastica za sve, jer je priča, takva kakva jeste - prelepa, bogata neverovatnim doživljajima i bićima svih mitologija Evrope.
Možda ga i ne treba upoređivati sa Lotr, već gledati na njega onako kako je autor zamislio svoje knjige.
Hobit je bajka o malim-velikim ljudima, čija je neželjna avantura na kraju imala posledicu poslednjeg rata Srednje zemlje.
We're all mad here...

Josef K

Post by Josef K » 18 Oct 2010, 00:03

Andrej wrote:Hobit je bajka o malim-velikim ljudima, čija je neželjna avantura na kraju imala posledicu poslednjeg rata Srednje zemlje.
Super rečeno!
Ja sam pročitao samo hobita i baš mi je bila super knjiga :D
Čeka se film.

Bub

Post by Bub » 18 Oct 2010, 00:16

Mada svakako avanture Bilbe će biti super, ja ni ne tražim da bude epski pošto neće biti velikih ratova. Pročitao sam sve osim Silmarillion-a i odlične su knjige, ali nekako mi je Hobbit najdrža pošto sam ju čitao prije filmova dok sam ostale čitao poslje.

E da trebat će im puno patuljaka za ovaj film. :oops: :zubifale: :zubifale:

Andrej

Post by Andrej » 18 Oct 2010, 00:25

Bub wrote:Pročitao sam sve osim Silmarillion-a
:jawbreaker: Nemoj to da radiš..... Silmarilion je najlepši.
SpoilerShow
Samo.... posle njega, nedelju dana hodaš na rukama i ustupaš mesto sam sebi u tramvaju. :lol:
Bub wrote:E da trebat će im puno patuljaka za ovaj film. :oops: :zubifale: :zubifale:
Mislim da ih u Francuskoj dosta uspeva. Sarkozi se prvi prijavio. :zubifale:
We're all mad here...

DrugsBunny

Post by DrugsBunny » 18 Oct 2010, 02:09

Šteta što Del Toro nije redatelj :( :( :(
...I wrapped our love in all this foil,
Silver-tight like spider legs
I never wanted it to ever spoil,
But flies will lay their eggs...

john_constantine

Post by john_constantine » 18 Oct 2010, 05:58

Andrej wrote:
Bub wrote:Pročitao sam sve osim Silmarillion-a
:jawbreaker: Nemoj to da radiš..... Silmarilion je najlepši.
SpoilerShow
Samo.... posle njega, nedelju dana hodaš na rukama i ustupaš mesto sam sebi u tramvaju. :lol:
Bub wrote:E da trebat će im puno patuljaka za ovaj film. :oops: :zubifale: :zubifale:
Mislim da ih u Francuskoj dosta uspeva. Sarkozi se prvi prijavio. :zubifale:
:prayer:
Michel puši karu.

Wendigo

Post by Wendigo » 20 Oct 2010, 10:59

od silmarilliona bi se dala napraviti mini serija, nekako mi to nije materijal za film.. preopširna je knjiga.

filmofil

Post by filmofil » 20 Oct 2010, 11:08

Bub wrote:Mada svakako avanture Bilbe će biti super, ja ni ne tražim da bude epski pošto neće biti velikih ratova
ma dovoljan je onaj rat na kraju za ovakav tip bajkovite priče, ali film može biti epski i bez ratova...zamisli samo kroz šta će sve oni proći...trolovi, beorn, mirkwood, smaug, itd

uz jacksona mislim da ovo ne može podbaciti i da nas čeka nešto u rangu LOTR filmova

Andrej

Post by Andrej » 20 Oct 2010, 14:21

Wendigo wrote:od silmarilliona bi se dala napraviti mini serija, nekako mi to nije materijal za film.. preopširna je knjiga.
Kad bi snimali film po Silmarilionu, mislim da bi morao da ima 28 nastavaka, svaki po 3 sata. :zubifale:
filmofil wrote:
Bub wrote:Mada svakako avanture Bilbe će biti super, ja ni ne tražim da bude epski pošto neće biti velikih ratova
ma dovoljan je onaj rat na kraju za ovakav tip bajkovite priče, ali film može biti epski i bez ratova...zamisli samo kroz šta će sve oni proći...trolovi, beorn, mirkwood, smaug, itd
uz jacksona mislim da ovo ne može podbaciti i da nas čeka nešto u rangu LOTR filmova
Upravu si, može biti epski jer je knjiga prebogata sjajnim pričama. Mene samo plaši količina kompromisa koji će producenti napraviti, jer u pitanju su velike pare, a glavna ciljna
grupa će biti Amerikanci. Svi veoma dobro znamo količinu razmaženosti i ukus koji se tamo potencira - ako se svet ne ruši, nije vredno gledanja.
Ali dobro, reditelj se već dokazao i napravio triologiju koja mi je među dražim filmovima, tako da neću previše da serem jer čovek očigledno zna šta radi.
We're all mad here...

Bub

Post by Bub » 24 Oct 2010, 12:21

Dok traju pregovori hoće li se snimanje dugo očekivanog Hobita odvijati na Novom Zelandu, poznati su glumci kojima je pripala čast da utjelove magične likove Međuzemlja. Dakle, Hobbit je Martin Freeman, britanski glumac poznat po ulogama u Vodiču za autostopere po galaksiji i Hot fuzzu.

Peter Jackson službeno je najavio većinu ključnih glumaca u dvodjelnom prethodniku trilogiji Gospodar prstenova, uključujući i Freemana, za kojeg već neko vrijeme kruže glasine kako će upravo on utjeloviti Bilba Bagginsa. Kao Thorin Oakenshielf, vođa družine patuljaka, pojavit će se još jedan Britanac, Richard Armitage.

Hvalospjevi Petera Jacksona

- Unatoč raznim glasinama i špekulacijama koje su okružile ulogu Hobita, za nas je uvijek bio samo jedan Bilbo Baggins - komentirao je Jackson Freemanov odabir. - Rijetki su trenuci u karijeri kada naletite na glumca za kojeg ste sigurni da je rođen za neku ulogu, a to je upravo bio slučaj kada sam upoznao Martina. Inteligentan je, duhovit, iznenađujuć i hrabar - kao i Bilbo, te se osjećam jako ponosan što mogu objaviti da je upravo on naš Hobit - nije krio oduševljenje Peter Jackson.

Govoreći o Armitageu, Jackson je istaknuo - Ne možemo dočekati početak ove pustolovine s Richardom i osjećamo se veoma sretnima što je jedan od najomiljenijih likova Međuzemlja u tako dobrim rukama - pun je hvalospjeva redatelj.

Još sedam glumaca dobilo je uloge patuljaka - Aiden Turner i Rob Kazinsky kao Kili i Fili, Graham McTavish kao Dwalin, John Callen kao Oin, Stephen Hunter kao Bombur, Mark Hadlow kao Dori i Peter Hambleton kao Gloin.

Šuška se kako će svoje mjesto u filmu naći i Stephen Fry, Saoirse Ronan i Bill Nighy (koji će dati glas Smaugu), dok se još ne zna hoće li se pojaviti Ian McKellen kao Gandalf, Andy Serkis kao Gollum i Hugo Weaving kao Elrond.

filmofil

Post by filmofil » 24 Oct 2010, 12:52

martin freeman mi je dobar izbor za tu ulogu, nisam ni u najluđim snovima mislio da će tim iz the officea biti bilbo baggins :mrgreen: šta je najbolje, imali su tamo par referenci na LOTR jer je bio jako aktualan u vrijeme snimanja serije...a evo ga sad, u svojevrsnom prequelu gospodara prstenova kao ključan lik cijele sage o prstenu 8)

Bub

Post by Bub » 24 Oct 2010, 13:15

Freeman i u stvarnom životu izgleda kao hobit :zubifale: dobro šalu na stranu, meni je ovo isto super iz razloga što je Ian Holm već stariji, a pustolovine Bilbe su se događale kad je on bio mlađi, pa ono bilo bi loše da Holm glumi sad kad je već u dobrim godinama.

illnath93

Post by illnath93 » 27 Oct 2010, 12:04

Jedva čekam :D

Post Reply