251 knjiga prema izboru posjetitelja HorrorHR-a...

Diskusija o knjigama, stripovima, amaterskim radovima horror, sci-fi i bliske tematike.
User avatar
Annabel_Lee
Posts: 432
Joined: 30 Jul 2013, 09:59

Re: 251 knjiga prema izboru posjetitelja HorrorHR-a...

Post by Annabel_Lee » 03 Aug 2013, 21:30

16) Tvrdo kuhana zemlja čudesa & Kraj svijeta - Haruki Murakami

Image

Impresum: Zagreb, Vuković & Runjić, 2005.
U ovome hiperaktivnom i neumorno domišljatom romanu najpopularniji (i najkontroverzniji) japanski književnik ponire u vrtlog zapadnjačke svijesti. Tvrdo kuhana zemlja čudesa i Kraj svijeta usisava čitatelja u pripovjedački “ubrzivač čestica”, gdje se sudaraju likovi šifranta podataka podvojene osobnosti, luckastog (i genijalnog) profesora, njegove debeljuškaste kćeri sklone ružičastoj odjeći i otvorenim razgovorima o seksu, a efektu pridonose i zgodna knjižnjičarka zapanjujućeg apetita, Lauren Bacall, Bob Dylan, lubanje jednoroga što isijavaju snove i tajanstveni INKovci nastanjeni u pećinama ispod površine Tokija.

Zadivljujući spoj cyber-punka i kafkijanske fantazije, modernog i mitskog, cool i poetičnog, Tvrdo kuhana zemlja čudesa i Kraj svijeta Murakamijevo je rano remek-djelo koje najavljuje ambicije jednog od vodećih svjetskih romanopisaca današnjice.


Knjiga čiji me je kraj iznenadio, na trenutak čak i razočarao, ali isto tako i knjiga koja mi nije dala da ju ispustim i koju bih svakako svrstala među najdraže. Da ne otkrivam previše, riječ je o dva svijeta, likovi su zanimljivi, jedino za moj ukus ima previše stručne terminologije koju ne razumijem pa mi je u nekim dijelovima čitanje bilo malčice naporno.

Zanimljivo je to što likovi nemaju imena, nego su to Knjižničarka, Profesor, bucmasta djevojka i slično... Glavni me je lik oduševio. Tako je nekako hladan i ima takvu dozu humora da sam se stvarno smijala na nekim dijelovima.

"Evo vam besplatan savjet", ponudi se Mali. "Svatko iznad trideset pete stvarno bi se trebao ostaviti pivopijskih navika. Pivo je za studente ili fizičke radnike. Od njega vam naraste trbuh. To vam uopće nije otmjeno."
Jak savjet. Popio sam pivo.

Post Reply