Last Post Wins !!!11one
- Scarface
Kako ne znan detalje, ne mogu ti puno pomoć. Bitno je koji su kralješci povrijeđeni, jer ako se radi o slabinskim, dizanje tereta i teški poslovi ne dolaze u obzir čak ni nakon odličnog oporavka nakon operacije, jer istina da to ovisi od osobe do osobe al nikako nije preporučljivo kockat se s ičim, jer, jednom povrijeđena kralješnica neće nikad bit 100 % oporavljena, već ostaje slabo mjesto na tijelu, uostalom kao i bilo što što se povrijedi.
- elrania
dugotrajan oporavak ni ne dozvoljava to i takvo se sto ni ne preporuca nakon oporavka. osvrni se jos jednom i na ghostov post.A$H wrote:odgovor nema smisla..govorim opcenito da je svatko drugaciji.netko nece moc radit nista teze, netko ce se super oporavit kao da nista nije niti bilo..ozbiljnost ozljede utjece na to i kaj su sve doktori mogli napravit..ima ljudi koji mogu sve sto su mogli i prije nesrece radit..ima onih koji se ne mogu maknut..nije za svakoga isto..naravno da se u pocetku ne preporuca da odmah vrece cementa dize..ali kao sto napisah "vidjet ce sa vremenom sto smije, sto ne.." kao i svi ostali..elrania wrote:oporavis se za sebe da se bavis normalnim zivotnim obavezama, a ne tezim fizickim poslovima. dakle, ne, nije preporucljivo, bez obzira kakva osoba bila u pitanju.A$H wrote:ovisi od osobe do osobe i ozbiljnosti ozljede..svatko je slucaj za sebe..vidjet ce sa vremenom sto smije, sto ne..
apsolutno je besmisleno uvjeravati operiranog da postoji sansa da moze nesto raditi ko prije. pa nece consov kolega zavrsiti na stolu jer su ga malo bolila leda, vec ima moguce frakturu kraljeznice ako ga salju na operaciju i nakon takvog neceg neces bas nekoga poticati rijecima "vidjet ce sa vremenom sto smije, sto ne..", nego ces mu savjetovat da sto vise pazi na sebe i tu svoju kraljeznicu da ne bi jos na kraju nesto prsnulo od prevelikog opterecenja te ga to u najgorem slucaju ostavilo nepokretnog.
- Scarface
Da, jer intervertebralni diskovi između kralješaka su čvrsta veza, ali lako se troše (znate ono da si ujutro uvijek 1-2 cm viši jer se pri kraju dana voda u nucleus pulposusu koji čini intervertebralne diskove iscijedi i stanji cijeli disk, pa se nakon spavanja nadomjesti), i kada dođe do bilo kakvog savijanja i frakture kralješnice, oni više ne mogu biti tako čvrsti, u biti se na njima najviše i radi tijekom operacije (al ne hvatajte me za riječ, to je nekako po mojoj logici po znanju iz anatomije). Zato postoje razne kifoze, lordoze i skolioze (savijanja kralješnice u prsnom ili slabinskom dijelu, ili pak u stranu). I kad ti iskoče kralješci, disk će uvijek bit prirodno prilagođen kralješcima koji su umjetno vraćeni natrag, šta znači ne čvrsto ka i prije, i tu leži rizik. radi se o zakonima fizike, nešto poput amortizera na motoru.
- elrania
e, ghost, jeste se mozda pozabavili temom pucketanja kostiju? ono kad nekome prsti skljocnu u zglobovima, jel. e, meni vec dobrih 6-7 godina tako pucaju vrat i kraljeznica (otprilike 1/3 leda, onaj donji dio i to je krenulo nakon nekih vjezbi za ruke/leda) i jos dosta drugih zglobova, al nebitno sad...
zanima me to za kraljeznicu jer sam pocela osjecati stezanje i katkada tupu bol na nekom dijelu koja nestane kad se zaokrenem i kad se cuje krc. koliko je to problematicno?
meni sve vise djeluje ko problem jer je bol u ledima ucestalija...pa eto, sam me zanima jesu vama sto pricali o tome.
zanima me to za kraljeznicu jer sam pocela osjecati stezanje i katkada tupu bol na nekom dijelu koja nestane kad se zaokrenem i kad se cuje krc. koliko je to problematicno?
meni sve vise djeluje ko problem jer je bol u ledima ucestalija...pa eto, sam me zanima jesu vama sto pricali o tome.
- Scarface
Nažalost, nisu nam previše pričali o nekim poremećajima jer nas to čeka na patologiji di će nam i pozlit od svega.
Uglavnom je bilo spominjanja nekih zanimljivosti i u knjizi (u posebnim plavim okvirima) al ovo ti ne bi zna stručno detaljno objasnit, osim da je vjerojatno stvar u ligamentima koji zatežu kosti i kod pucketanja je samo stvar u laganom odmaku koje se onda vraća na mjesto, dakle jednostavno se radi o pomacima unutar zglobne čahure (al ovo je sve moj logički zaključak, mada ne vidin šta bi drugo moglo bit). To bi bilo to pucketanje, al ako te stvarno toliko često boli, bolje ajde doktoru, može bit i lagana upala, ne znam.
- john_constantine
hm, izgleda da u svakom slučaju neće biti dobro. No, već će smisliti nešto što bi mogao raditi, moći će voditi papire ili raditi neke laganije poslove. Samo što inače ima farmu koza, 15 pasa i razne životinje, sada će se morati polagano odreći svega toga što je vće godinama odgađao.
E kada već spominjete pucketanje kostiju, što je ono kada se radi s rukama? Ono, uhvatite ruku u šaku i radite one zvukove kao da puca kost? Je li to štetno za ruke ili prste? I kako dolazi do tog zvuka?
E kada već spominjete pucketanje kostiju, što je ono kada se radi s rukama? Ono, uhvatite ruku u šaku i radite one zvukove kao da puca kost? Je li to štetno za ruke ili prste? I kako dolazi do tog zvuka?
Michel puši karu.
- elrania
- Scarface
john_constantine wrote:hm, izgleda da u svakom slučaju neće biti dobro. No, već će smisliti nešto što bi mogao raditi, moći će voditi papire ili raditi neke laganije poslove. Samo što inače ima farmu koza, 15 pasa i razne životinje, sada će se morati polagano odreći svega toga što je vće godinama odgađao.
Pa reka san ti, radi se o pomicanju kostiju unutar zglobne čahure u kojoj se nalaze razne stvarčice, od okolnih ligamenata koji povezuju kosti do masnih jastučića koji su tu da ublažavaju trenje. Sigurno nije dobro stalno pucketat prstima jer se nepotrebno troše ti jastučići i zglob s vremenom može postat lagano disfunkcionalan.
- john_constantine
-
GreenHornet
- elrania
-
GreenHornet