Parasite (2019)

Od zlatnih 80tih do najnovih filmova.
Post Reply
Michel

Parasite (2019)

Post by Michel » 15 Jan 2025, 20:58

Drama, Thriller
Image

Imdb
Wiki

Director: Bong Joon Ho
Writers: Bong Joon Ho, Han Jin-won
Stars: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong

Kimovi - majka i otac Chung-sook i Ki-taek, te njihovi mladi odrasli potomci, sin Ki-woo i kći Ki-jung - siromašna su obitelj koja živi u otrcanom i skučenom polupodrumskom stanu u prometnoj komercijalnoj zgradi niže radničke klase četvrti Seula. Ki-woo je onaj koji sanja da se izvuče iz siromaštva tako što će jednog dana otići na sveučilište. Unatoč tome što nema sveučilišno obrazovanje, Ki-wooa odabire njegov prijatelj student Min, koji odlazi u školu, da preuzme njegov posao podučavanja Park Da-hye, s kojom Min planira izlaziti kada se vrati u Seul i ona sama je na sveučilištu. Parkovi su bogata obitelj koja je četiri godine živjela u svojoj modernističkoj kući koju je dizajnirao i nekadašnjoj rezidenciji slavnog arhitekta Namgoonga. Dok se kod gospodina i gospođe Park sve vrti oko statusa, gospođa Park ima poletan, prostodušan mentalitet i temperament, zbog čega Min govori Ki-woou da se osjeća ugodno lažući joj o svom obrazovanju kako bi dobio posao. Dobivši posao, Ki-woo dalje saznaje da gospođa Park traži umjetničkog terapeuta za Parkovog adolescentskog sina, Da-songa, Ki-woo brzo preporučuje svoju profesionalnu prijateljicu umjetničku terapeutkinju "Jessicu", zapravo Ki-junga koji on zna da može izvesti prijevaru tako da bude najlakši lažljivac od četiri Kima. U Ki-woou se također zaljubljuje u Da-hye, počinje zamišljati sebe u toj kući, i tako Kimovi kao kolektiv započinju plan za sve Kimove, poput Ki-junga koristeći lažna imena, da zamijene postojeće sluge u Parkovima ' koristiti u orkestriranju razloga da budu otpušteni. Možda se najteže riješiti Moon-gwang, domaćice Parkovih koja je doslovno došla s kućom - ona je Namgoongova domaćica dok je on tamo živio - i stoga poznaje sve njezine male kutke i pukotine bolje od samih Parkovih. Postavlja se pitanje koliko daleko Kimovi mogu odvesti ovu prijevaru u svojoj potrazi da postanu njihova verzija Parksovih.

"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

Michel

Re: Parasite (2019)

Post by Michel » 15 Jan 2025, 20:58

Parasite (2019) - Bong Joon Ho mi je jako drag redatelj. 'Memories of Murder' mi je jedan od najboljih filmova nultih iako ga dugo nisam gledao, 'Mother' je jako dobar film kao i 'The Host'. Sad je došao i ovaj film na red, film koji je pokupio sve moguće nagrade te godine, osvojio publiku i kritiku diljem svijeta iako ima i dosta podijeljenih mišljenja na određenim forumima. Mislim, film je rađen za Oscara da se ne lažemo. Jako slojevit film, niža i viša klasa, dosta alegorije, ali ne previše suptilno. Sredinu obožavam, fantastičan dio, ima stvarno genijalnih scena. Gluma nemam zamjerki, režija je prva klasa no neke zamjerke su mi ipak dosta naivnosti i nekih scena koje mi ne pašu. Kraj mi je isto malčice too much. No, kao i takav mislim da ovo je najbolji film 2019. jer sveukupno mi je jako dobar do odličan. I Cho Yeo-jeong je prekrasna glumica, totalno jebozovna. 8.1/10
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

John_Ryder

Re: Parasite (2019)

Post by John_Ryder » 16 Jan 2025, 00:19

Michel wrote:
15 Jan 2025, 20:58
Parasite (2019) - Bong Joon Ho mi je jako drag redatelj. 'Memories of Murder' mi je jedan od najboljih filmova nultih iako ga dugo nisam gledao, 'Mother' je jako dobar film kao i 'The Host'. Sad je došao i ovaj film na red, film koji je pokupio sve moguće nagrade te godine, osvojio publiku i kritiku diljem svijeta iako ima i dosta podijeljenih mišljenja na određenim forumima. Mislim, film je rađen za Oscara da se ne lažemo. Jako slojevit film, niža i viša klasa, dosta alegorije, ali ne previše suptilno. Sredinu obožavam, fantastičan dio, ima stvarno genijalnih scena. Gluma nemam zamjerki, režija je prva klasa no neke zamjerke su mi ipak dosta naivnosti i nekih scena koje mi ne pašu. Kraj mi je isto malčice too much. No, kao i takav mislim da ovo je najbolji film 2019. jer sveukupno mi je jako dobar do odličan. I Cho Yeo-jeong je prekrasna glumica, totalno jebozovna. 8.1/10
Jesi bacio drkicu?
ZNA LIVAJA ŠTA TREBA LJUBIT, ZNA SE KOJI JE NAJVEĆI KLUB!

Image
Image

Post Reply