U svakom slucaju se radujem sequelu.
8,5/10
Btw,meni osobno je nemoguce usporedit dva Jockera,jer potpuno je drugo vrijeme snimanja,pa i sama atmosfera i radnja filma...Otprilike-i jedan i drugi su zasluzili Oscara...

Apokaliptik wrote:osim svih scena sa jokerom i pristojan broj eksplozija, film je tesko sranje. prva stvar christian bale koji je do krajnjih granica neiskoristen, druga stvar nedostatak pozadine prici (zamislite da imate 10 godina i prvi put gledate Batmana, koliko smisla bi vam odnos wayne-zenska imao npr?), treca stvar glupa do boli prozvakana radnja. to su glavne zamjerke.
do eksplozije sve je to imalo nekakvog smisla. tada sam u sebi razmisljao kako ovo stvarno nije film o betmenu superjunaku vec Harveyu vitezu svijetla i njegovoj borbi s kriminalom i kao takav je poprilicno dobar ljetni hit. a onda se u tri sekunde lik pretvori u nakazu i od ekstremno pravedne osobe iznimne inteligencije ispadne krvolocni bezglavi psic u sluzbi glavnog negativca. mislim looool. to je ko da lee adama upuca svog starog, kapetan picard unisti brod pun civila i slicno...pokojni je stvarno dobar bio kaj me strasno iznenadilo ostali glumci su tu ko ukras, efekti su zadovoljavajuci, a ekipa misli da je napravila nesto revolucionirano jer betmen nije superheroj i prakticki se uopce ne koncentriraju na njega, kul shiny gadgete na koje smo navikli i slicno. isto sranje ko sa zadnjim jamesom bondom, plasticna operacija i nista vise. u biti lazem, kul gadget su iskoristili kad im je ponestalo ideje kako zavrsit film. al to je ispalo tako lose i djetinjasto neuvjerljivo da cete zasigurno prepoznat o cemu pricam kad pogledate, ako vec niste.
Burtonov rules
GLE FREND...ti opet tupiš ono što sam napisao...schumachera nisam ni spomenuo, nego burtona koji je oživio pravog i jedinog stripovskog batmana koji i je BATMAN...ono dalje je parodija...dok je nolan stvorio ozbiljan film koji pokušava ugurati batmana u realan svijet, ne uspijeva, stvara puno nelogičnosti, ali isto tako i dobar akcijski triler...Boby wrote:Kod vas je problem što mješate dvije stvari; koliko je film dobar i koliko je film Batmanovski. Film jest dobar što može procijeniti i poluidiot (film uopće i nije namjenjen djeci, Nolan kao redatelj nema djetinjaste trenutke poput Burtona) ali svakako nije Batmanovski, barem ne onakav kako su ljudi od prije navikili. Sviđalo se to nekom ili ne, Nolan je snimio jedan od najboljih filmova na temu super junaka i oživio franšizu nakon što su ju Schumacher i ekipa usmrtili te uspio snimiti odličan film izmjenivši kompletan pristup i potpuno ga dočarati kroz svoju vlastitu viziju
Da, zanimljivo je kako se odmah bacite na nelogičnosti kada je u pitanju Nolan a Burtonovi filmovi su višestruko nelogičniji. Naravno, sada ćete reći kako Burton nije pokušavao dočarati Batmana realistično pa mu se to može zanemariti ali zaboravljate da je Batman film o super junaku te će uvijek biti nelogičan koliko god realističan bio. Drugim riječima, mogle bi se pronaći mane i u Burtonovim filmovima u barem podjednakoj mjeri kao i u Nolanovim ali preko toga mnogi prolaze jer je pogodio atmosferu što nije fer prema Nolanushogo wrote:GLE FREND...ti opet tupiš ono što sam napisao...schumachera nisam ni spomenuo, nego burtona koji je oživio pravog i jedinog stripovskog batmana koji i je BATMAN...ono dalje je parodija...dok je nolan stvorio ozbiljan film koji pokušava ugurati batmana u realan svijet, ne uspijeva, stvara puno nelogičnosti, ali isto tako i dobar akcijski triler...Boby wrote:Kod vas je problem što mješate dvije stvari; koliko je film dobar i koliko je film Batmanovski. Film jest dobar što može procijeniti i poluidiot (film uopće i nije namjenjen djeci, Nolan kao redatelj nema djetinjaste trenutke poput Burtona) ali svakako nije Batmanovski, barem ne onakav kako su ljudi od prije navikili. Sviđalo se to nekom ili ne, Nolan je snimio jedan od najboljih filmova na temu super junaka i oživio franšizu nakon što su ju Schumacher i ekipa usmrtili te uspio snimiti odličan film izmjenivši kompletan pristup i potpuno ga dočarati kroz svoju vlastitu viziju
MA NISAM MISLIONA TO ALI NEMA VEZE...nelogičnost je samo okret u toj nolanovoj satiri...i ti high tech batman gadgeti bez osnove...a pingvin je za tvoju informaciju zavoljen kao dijete i siroče u potrazi za roditeljima...suosjećaj grada...motiv seline je osveta...joker misli da je bat mrtav...policija dolazi za 5 min...pingvini nisu dresirani nego navođeni...he he heBoby wrote:Uh, nelogičnosti ima na bacanje; scena u muzeju gdje Joker i ekipa pobiju sve ljude i tulumare a ni traga policiji, scena kod Vicki Vale kada Wayne uspjeva preživiti metak a Joker odlazi bez da povede Vicki sa sobom što dovodi u pitanje smisao njegova dolaska, pa zatim scena u katedrali; Joker ostavlja Batmana u letjelici i odlazi na noćni valcer. Dvojka ima još više bisera; način na koji je Max Shreck otet, dresirani pingvini, način na koji grad zavoli pigvina i isto tako zamrzi, scena gdje Batman šakom probije rupu u batmobilu i riješava se naprave koja mu je onemogućavala kontrolu nad vozilom, način na koji Selina postaje Catwoman i smisao njezinih motiva. Mislim, meni te stvari i ne smetaju ali je bezveze da se Nolanovog Batmana pljuje kako je nelogičan i bez smisla kada i Burtonov nije daleko od toga. Dapače, čak je još bliže.
A scenaristi su se pobrinuli u Dark Knightu da Dent i prije nesreće pokaže svoju mračniju stranu u sceni kada gotovo ustrijeli jednog zločinca tražeći od njega informacije i Batman ga uspjeva spriječiti
Ovo postaje apsurdno; Pingvin se pojavljuje u patkici kao spasitelj dijeteta a već za par dana postaje kandidat za gradonačelnika (ona scena gdje mu se 2 trebe upucavaju je na granici s parodijom), a motiv Seline je osveta pa se uokolo kreće radeći saltoe te hoda s bičem i uništava lutke u izlogu. Pored toga i ja mogu reć da je Dentov motiv osveta i zvučati uvjerljivije nego ti sa Selinom. A pingvini su vođeni čime točno, govorom Dannya De Vita koji im je održao u kanalizaciji ili nekim "pingvinskim signalom"? Zar ne vidiš koliko se je time film približio seriji s Adamom Westom? Koliko je otvorio put Schumacheru da svu komičnosti i besmislenost digne ne još višu razinu?shogo wrote:MA NISAM MISLIONA TO ALI NEMA VEZE...nelogičnost je samo okret u toj nolanovoj satiri...i ti high tech batman gadgeti bez osnove...a pingvin je za tvoju informaciju zavoljen kao dijete i siroče u potrazi za roditeljima...suosjećaj grada...motiv seline je osveta...joker misli da je bat mrtav...policija dolazi za 5 min...pingvini nisu dresirani nego navođeni...he he heBoby wrote:Uh, nelogičnosti ima na bacanje; scena u muzeju gdje Joker i ekipa pobiju sve ljude i tulumare a ni traga policiji, scena kod Vicki Vale kada Wayne uspjeva preživiti metak a Joker odlazi bez da povede Vicki sa sobom što dovodi u pitanje smisao njegova dolaska, pa zatim scena u katedrali; Joker ostavlja Batmana u letjelici i odlazi na noćni valcer. Dvojka ima još više bisera; način na koji je Max Shreck otet, dresirani pingvini, način na koji grad zavoli pigvina i isto tako zamrzi, scena gdje Batman šakom probije rupu u batmobilu i riješava se naprave koja mu je onemogućavala kontrolu nad vozilom, način na koji Selina postaje Catwoman i smisao njezinih motiva. Mislim, meni te stvari i ne smetaju ali je bezveze da se Nolanovog Batmana pljuje kako je nelogičan i bez smisla kada i Burtonov nije daleko od toga. Dapače, čak je još bliže.
A scenaristi su se pobrinuli u Dark Knightu da Dent i prije nesreće pokaže svoju mračniju stranu u sceni kada gotovo ustrijeli jednog zločinca tražeći od njega informacije i Batman ga uspjeva spriječiti