HorrorHR wrote:dragonrage je vjerojatno još u deliriju nakon filma, po zagrebu puca šmajserom, motorom vozi na medvednica da testira nove bacače plamena i onda kreće na 1-na-1 fajt sa nekim ultimate fight prvakom sa knežije

Skoro, skoro...
Uglavnom...
Napokon!! Nakon godinu i nešto sitno čekanja, stigao je i taj dan! Moja očekivanja spram ovog filma su bila jako, jako, jako visoka, te sam bio upoznat sa gotovo svakim važnijim detaljem vezanim uz film. I jesam li na kraju svega razočaran?
Pa...kako bi ameri rekli...HELL NO!! 80s are back big time!!
Doduše, odmah moram reči da film nije savršen, čak i po kriterijima akcijskih filmova 80-ih nije bez mane, ali ispunjava sva očekivanja. Akcija je luda, brutalna, krvava! Ljudi se bodu, tuku, ubijaju, i sve to je začinjeno pokojim zabavnim onlinerom, baš kao u dobra stara vremena.
Istina, priča ovog filma nije jedan od elemenata koji je vrijedan pažnje. Jednostavna je, već viđena, puna klišeja, ali opet ima i glavu i rep, i sve između toga funkionira sasvim dobro. Čak postavlja dosta dobar teren za mogući nastavak do kojeg će ja se iskreno nadam i doći. No, budimo iskreni, nitko, ali baš nitko zdravog razuma neče ići gledat ovaj film zbog priče i očekivati nešto neviđeno po tom pitanju. Ne, razlog zbog kojeg će velika večina koju ovaj film interesirat, ići u kino da ga pogledaju je upravo zbog hrpe akcije i bodycounta koji je sigurno veći od 250 (kvragu, već u prve dve akcijske sekvence pobiju 70-80-ak ljudi, a mogu si mislit koliko ih je bilo u finalnom fajtu gdje je sve frcalo na sve strane). Čak je taj neki ljubavni podzaplet vezan uz Stathamov lik pomalo nepotreban u cijeloj priči jer ne pridonosi ničemu.
Problem filma je taj što je kao prvo malo prekratak te djeluje malo zbrzano prema kraju, kao da je jedan dio materijala izrezan. Ima tu mnoštvo likova i većina ih je tetiranao onako usputno, površno. Iako, sve skupa po tom pitanju djeluje izbalansirano i svi su dobili svoj prostor za manevar, ali kao što rekoh, kakvih 15-ak, 20-ak minuta bonus ne bi škodilo. Ali vjerujem da će nam Stallone sigurno isporučiti nekakav extended/directors cut .
Drugi problem je montaža koja je na momente prekonfuzna. Posebice u sekvencama tučnjave kada se svi mlate sa svakime pa je to malo teže pratiti. No ostale akcijske skevence su izvrsne i graniozne sa pregrš eksplozija i pucnjave, a to je upravo ono što se traži od ovog filma.
Treči problem je CGI kojeg nema puno, ali to malo što ga ima u završnoj akcijskoj sekveci djeluje nekako neuvjerljivo. No ne kvari cjelokupni dojam. Također neke rečenice djeluju malo usiljeno, neuvjerljivo, no ne "ubijaju" film. A gluma...pa gluma je OK. Mislim, valja uzeti u obzir da nitko od ovih likova zapravo nije glumac (izuzev Stallonea koji je pokazao da ima dara i za to), već su oni svi redom prije svega akcijski junaci koji svoje "emocije" prenose kroz akciju. Stoga, očekivati od njih izvrsne glumače izvede je ravno kao da očekujete da Dinamo osvoji Ligu Prvaka. Ali svaki od njih je pružio upravo ono što se i očekivalo od njih. No, jedan lik se ipak izdvaja u toj gomili. A to je fenomenalni Dolph Lundgren. Nakon ovog filma mogu samo reči da je lik car i da mu skidam kapu do poda. Ukrao je svaku scenu u kojoj se je pojavio, što svojom pojavom, što svojim stavom, što svojim bad ass izgledom, te izvedbom. Gunner Jensen kojeg on igra je uisitnu psyho i to mu se vidi na licu i svakoj njegovoj reakciji. Jedino mi je žao što ga nema baš mnogo u filmu. Izvrsan je i Eric Roberts. On igra onog tipičnog 80s negativca koji se ne predaje čak i kad nema više izgleda. A pohvale zaslužuje i Mickey Rourke. Njegov lik je moglo bi se reči duša ovog filma, lik sa najviše "dubine". Od ovih glavnih igrača, jedino Jet Li djeluje malo neiskorišteno. U akcijskim sekvencama je dobar, kao što se to i očekuje od njega, ali u ovim ostalim malo kaska za ostalima.
A sekvenca sa tri najveće legende...Arniem, Slyem i Willisom je jednostavno legendarna! Zabavna i izvrsno uklopljena u film, ne djeluje kao da je na silu ubačena u film samo da bi njih troje napokon podjelili ekran. Iako, da budem iskren, zapravo ga niti ne podjele. Barem ne sva trojica. Uvijek su u kadru ili Stallone i Arnie ili Stallone i Willis, nikad svo troje. Ali svo troje su izvrsni u toj sekvenci. Nadam se da će u nastavku, ukoliko do njega doće, i Arnie i Willis dobiti veće uloge.
Pohvale idu i na račun muzike za koju je zaslužan Brian Tyler koji je ovdje odradio izvrstan posao i isporučio jedan snažan soundtrack koji savršeno upotpunjuje film.
Sve u svemu, ovo je zabavna akcijska vožnja kroz vrijeme, pravi 80s throwback i pravi film za action fanove, za one koji su odrasli na akcićima 80-iih i koji ih još i dan danas znaju cijeniti. Svi ostali koji se zadovoljavaju hrpom CGI-a, žgoljavim likovima koji "lete" po zraku i lome sve oko sebe, nek zaobiđu ovaj film. Pretežak je ovo materijal za njih. A isto bih preporučio i onima koje ne zabavlja akcija, akcija i samo akcija, te koji od filma traže nešto više. Ako vam nikada nisu bili zabavni Cobra, Commando ili Rambo 2 & 3...sigurno vam neče biti zabavni niti Expendablesi. Moja ocjena za sad je
4/5...prije svega zbog te montaže i još par sitnica koje su me zasmetale, te zbog toga jer se nadam da će Sly isporučiti directors cut.
BTW uskoro sljedi još jedno gledanje
E da...kad pogledate film, vidjet ćetre zašto bi itekako imalo smisma da Willis bude negativac u nastavku. K vragu...nadam se da će se to ostvariti!!!