Buža (1989)

Od zlatnih 80tih do najnovih filmova.
Post Reply
dr_gonzo

Buža (1989)

Post by dr_gonzo » 27 Jul 2011, 21:36

Image

Redatelj: Vanca Kljaković

Uloge:
Špiro Guberina........Vito
Ivica Vidović............Pere

SADRŽAJ:
"- Dva susjeda Vito i Pere u jednom dalmatinskom gradu vode pravi mali privatni rat jedan protiv drugoga, te se povlaču po sudu zbog svakojakih komplikacija, tužbi i protutžubi, A kad pri jednom od radova na zidu u Vitinoj kući, koji ga odjeljuje od Perinog stana, majstor napravi bužu u zidu...počinju neredi..."

O FILMU:
- Komediografski TV film "Buža" redatelja Vanče Kljakovića, snimljen je prema scenariju uglednog splitskog književnika i scenarista Živka Jeličića (1920-1995). U "Buži" ćemo doživjeti jedno više nostalgično nego tragikomično suočavanje sa Splitom koji nestaje, ako ga uopće još i ima. Radnja se odvija u specifičnom prostoru starih splitskih težačkih predjela u kojima se stješnjene kamene kuće gotovo dodiruju s prozorima kuća na drugoj strani uske ulice, a sve nevolje započinju kada se pukom slučajnošću dogodi jedna rupa u sobnom zidu...

Moje mišljenje:
"- Iako je ovo televizijski film to me nije omelo da mu dam epitet najboljeg hrvatskog filma, pa što drugi govorili o tome. Ivica Vidović kao Pere i Špiro Guberina (bez obzira što je iz mog grada...legenda) kao Vito su maestralni i definitivno pružaju svoj glumački maksimum u ovoj toploj ali nadasve zajebanskoj filmskoj poslastici."

Pere: "- Jel a kad je to bilo?" (na priču da je njegova Tereža bila sa piturom i da se sa njim prcala u konobi)
Vito: "- A ko će se toga sićat...a čekaj..čekaj...a koliko godina ima tvoj mali Miro?" (aluzija da njegov sin nije njegov već od pitura)
Na to Pere popizdi i vadi pušku vičući: "- Lažeš...govno..reci da lažeš ili ću te ubit." (a Vito vidi da je pretjerao i da solju i da sa cukrom triba znati baratat pa kaže da je laga)

Image

Pere: "- Šjor milicjoner, ako mu maca nije pod krevetom otkinite mi ga skupa sa jajcima..." :lol:
"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "

- Charles Bukowski -

Ašow

Re: Buža (1989)

Post by Ašow » 28 Jul 2011, 11:41

Malo noviji old skul, al opet dobar.
--------
Last.fm

Truba

Post by Truba » 02 Aug 2011, 14:53

joj ovo je filmčina... dugo nisam znao kako se zove ovaj film
www.lasetta.net :axe:

Wendigo

Post by Wendigo » 22 Apr 2012, 12:13

gledao sam ga davno na HRT-u ali nisam do kraja, pa sam se sinoć sjetio tog filma i našao ga cijelog na jubitou.
odlična komedija, toliko legendarnih provala. najbolja mi je kad špiro susjeda počasti kroz rupu "dabog da ti ta mužika na grobu svirala". :lol:

Post Reply