Au hasard Balthazar (1966)

Swinging sixties, hard boiled seventies. Inspektor Callahan, Steve McQueen, i ostali.
Post Reply
User avatar
Michel
Posts: 11778
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

Au hasard Balthazar (1966)

Post by Michel » 25 Feb 2015, 18:14

http://www.imdb.com/title/tt0060138/

This is the story of a donkey and the somewhat difficult life it leads. During a summer holiday, the baby donkey is a child's pet but when they return home, it begins it's life of misery. It works as a farm animal, pulling a delivery cart and working as any manner as various owners require of it. Meanwhile, the young girl who first acquired Balthazar as a pet grows up, only to be badly treated herself by an indifferent and selfish boyfriend.

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=vbXB3xN35p8

Image

http://en.wikipedia.org/wiki/Au_Hasard_Balthazar
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

User avatar
Michel
Posts: 11778
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

ZLATNI MARATON: FRANCUSKA PETORKA

Post by Michel » 25 Feb 2015, 18:15

Au hasard Balthazar (1966) - Robert Bresson 1 od 3
Ovaj nije dobro odglumljen. Gluma šteka, pogotovo od klinaca, ali je zato filmčina. Emotivno me ubilo što nisam očekivao. Radi se o magarcu gdje sve pratimo iz njegove perspektive u tom malom gradiću i kako se svi odnose prema njemu. Iako je kad je bio mlad, bio voljen, kad je ostario, tu su počeli problemi. Zlostavljanja od one glupe djece, prikazani kao delikventi, tukli ga, radili su mu svašta. Pogodi me to. Jedino ona cura je bila dobra prema njemu iako ga je i ona ostavila, a tek onaj alkoholičar. Nevjerojatan film jer je i magaraca prikazan tako životopisno. Pogotovo me se dojmila scena kad dolazi u cirkus i taj glavni u cirkusu ga iskoristi da mu nosi sjeme za ostale životinje pa dolazi do kaveza gdje je tigar. Pogledaju se, a Bresson to tako lijepo zumira. Majmun. Isto se pogledaju. Slon. Isto se pogledaju. Moćna scena gdje je Bresson očito aludirao na sva ta zlostavljanja i njihovi pogledi govore puno više od riječi.

I onda mi daje onakav fantastičan alegorijski kraj koji me rasplakao. Ma ajde, baš me uništilo ovo da danas više neću pogledat neki film.

8=========o/8==========o (9/10)

I slažem se sa Godardovom rečenicom na plakatu.
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

Post Reply