To Kill a Mockingbird (1962)

Swinging sixties, hard boiled seventies. Inspektor Callahan, Steve McQueen, i ostali.
Post Reply
User avatar
remike2
Posts: 4838
Joined: 11 Apr 2010, 11:52
Contact:

To Kill a Mockingbird (1962)

Post by remike2 » 15 Sep 2010, 12:03

O filmu:
To Kill a Mockingbird is a 1962 American drama film adaptation of Harper Lee's novel of the same name. It stars Mary Badham in the role of Scout and Gregory Peck in the role of Atticus Finch.
In 1995, the film was listed in the National Film Registry. It also ranks twenty-fifth on the American Film Institute's 10th anniversary list of the greatest American movies of all time, and #1 on AFI's list of best courtroom films. In 2003, AFI named Atticus Finch the greatest movie hero of the 20th century. This film marks the film debut of Robert Duvall, William Windom and Alice Ghostley.

Glumačka postava:
Gregory Peck
Mary Badham
Phillip Alford
Robert Duvall
John Megna

Plot:
Based on Harper Lee's Pulitzer Prize winning book of 1960. Atticus Finch is a lawyer in a racially divided Alabama town in the 1930s. He agrees to defend a young black man who is accused of raping a white woman. Many of the townspeople try to get Atticus to pull out of the trial, but he decides to go ahead. How will the trial turn out - and will it change any of the racial tension in the town ?

Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=Mi88P7KfaMA

Poster:
Image
But, you know, I knew something must be rotten in Denmark. There was no way you could like me that much. Man, I can't tell you how relieved I was when you took off your dress, you... you didn't have a dick.

User avatar
elrania
Posts: 23132
Joined: 04 Feb 2007, 18:13

Re: To Kill a Mockingbird (1962)

Post by elrania » 18 Aug 2011, 18:18

volim kad film ponese i kad se osjećam cmoljavo na kraju, a ovaj je upravo to izazvao :)

User avatar
Annabel_Lee
Posts: 431
Joined: 30 Jul 2013, 09:59

Re: To Kill a Mockingbird (1962)

Post by Annabel_Lee » 22 Aug 2013, 22:35

Image

Da, tek sam sad pogledala ovaj klasik i odmah ga preporučujem svima koji vole drame. Neko vrijeme sam bila u lovu na knjigu jer nisam htjela prvo pogledati film pa tek onda čitati knjigu, no kako ju nisam mogla naći, upustila sam se u svijet filma i definitivno nisam požalila.

Priča je to o samohranom ocu Atticusu i njegovoj djeci - sinu Jemu i kćeri Scout. Atticus je odvjetnik koji će preuzeti slučaj crnca Toma i tako na sebe navući bijes zaostale sredine. Tom je optužen za silovanje i premlaćivanje bjelkinje, a u ono je vrijeme to bilo dovoljno da ga se proglasi krivim i bez suđenja. No do suđenja ipak dolazi, a Atticus daje sve od sebe da ga odbrani. Pritom suđenje prate i njegova mlađahna djeca koja još uče kako biti Čovjek.

Inače nisam netko tko svako malo plače, ali filmovi mi često izmame suze na oči pa je to učinio i ovaj i to u trenutku kada Atticus izlazi iz sudnice, a svi crnci s balkona ustaju i tako izražavaju svoje poštovanje prema njemu.

Ako se i čini da je u središtu filma suđenje i odnos između crnaca i bijelaca, za mene je ovo prije svega film o odrastanju i o tome kako roditelj svojim postupcima nastoji biti uzor svojoj djeci.

User avatar
Michel
Posts: 9078
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

MIX MIX MARATON: PART FOUR

Post by Michel » 29 Apr 2014, 15:20

To Kill a Mockingbird (1962) - film koji ima vrhunski scenarij, vrhunsku režiju i vrhunsku glumu predvođen sa velikim Gregory Peckom. Njegov lik, Atticus Finch zasluženo je jedan od najvećih filmskih heroja, a po AFI-u je na prvom mjestu. Staložen i čvrsta, riskira svoju reputaciju, a i život za pravdu tako da ide braniti jednog crnca koji bude optužen za silovanje jedne mlade cure. Film je gorko sladak i prilično realno postavlja mnoga pitanja koja su dolazila iz tog vremena. Američki jug je i dan danas teško mjesto za živjeti. Ne trebam pričati o onim ruralnim područjima. Debitirao je i Robert Duvall u ulozi mentalno bolesnog čovjeka koji je u tom gradu imao reputaciju po nekakvoj agresiji u sad me baš zanima kraj sa šerifom kad kaže
SpoilerShow
da nema potrebe ići na sud i da će reći kako se onaj sam napiknuo na nož. Lako moguće da je to rekao jer je bio gotovo siguran da bi Boo (Duvall) bio optužen za ubojstvo iako ga je ubio u samoobrani. Bio bi optužen upravo zbog svoje reputacije u gradu. Izvrsno povučena paralela sa crncima i njihovom reputacijom.
8=========o/8==========o (9/10)
"And if you happen to be walking along a lonely country road one night and you see your favorite aunt coming toward you, good luck to you too."

— Carl Kolchak

User avatar
Asfodel
Posts: 15492
Joined: 08 Dec 2007, 21:37
Location: Chopping Mall
Contact:

Re: To Kill a Mockingbird (1962)

Post by Asfodel » 21 Dec 2015, 16:47

Na ovo me inspirirao prošli film iz maratona (In Cold Blood) i činjenica da je Capote na istraživanje vodao Harper Lee.
Dobro da je tako, jer mi je ovo puuno bolje sjelo od knjige. Kad se uzme u obzir da sam bila balava i nezbiljna za ovako višeslojnu tematiku, ni ne čudi. Kad je pročitam još jednom sigurna sam da ću imati dijametralno suprotno stajalište.
I mean, a few little tiny murders and everyone just freaks out

Post Reply