Harakiri (1962)

Swinging sixties, hard boiled seventies. Inspektor Callahan, Steve McQueen, i ostali.
Post Reply
Michel

Harakiri (1962)

Post by Michel » 25 Mar 2025, 03:20

Drama
Image

Imdb
Wiki

Director: Masaki Kobayashi
Writers: Yasuhiko Takiguchi, Shinobu Hashimoto
Stars: Tatsuya Nakadai, Akira Ishihama, Shima Iwashita

Samuraj, Hanshiro Tsugumo, dolazi u kuću klana Iyi s neobičnim zahtjevom. Zbog okolnosti u kojima se nalazi, želi počiniti harakiri, ritualno samoubojstvo, u dvorištu kuće. Ispostavilo se da ovo i nije tako neobičan zahtjev: klan je već imao takve zahtjeve, iako namjere podnositelja zahtjeva nisu uvijek bile časne. Starješina klana priča Tsugumu priču o posljednjem samuraju koji je podnio zahtjev i kako je to završilo. Hoće li ipak proći kroz to?

"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

Michel

Re: Harakiri (1962)

Post by Michel » 25 Mar 2025, 03:21

Harakiri (1962) - remek djelo majstora Masakia Kobayashia sa tatsuyom Nakadiom u glavnoj ulozi. Ovaj film sam zadnji put gledao prije 12 godina u sklopu svjetske drame 60-ih. Morao sam ga ponovit jer sam ga i tad ocijenio sa visokom ocjenom. Ovo je drama o samuraju koji mora počiniti harakiri, ali prije nego što to učini, želi ispričati jednu priču toj glavnoj osobi iz klana, ali i svima koji su oko njega u pripravci ako ne želi učiniti harakiri. Ima prekrasnih kadrova u filmu, i vani, i unutra. Od kadrova na vjetru ili unutra kada se bore u zadnjoj borbi. Dosta simbolike, Kobayashi opet kritizira autoritet po čemu je poznat u svojim filmovima. Teme su svakakve od moralnih načela do osvete i kodeksa. Muzika je još jedna stvar koju treba izdvojiti, nema je stalno, ali kad je ima, baš dodaje toj atmosferi. 9/10
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

Post Reply