Le trou (1960)

Stara škola i provjereni klasici. Od Cecile B. De Millea pa sve do Hitchcocka u punom zanosu.
Post Reply
User avatar
Michel
Posts: 7849
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

Le trou (1960)

Post by Michel » 07 Mar 2015, 03:15

http://www.imdb.com/title/tt0054407/

Just as 4 cell-mates are about to launch their elaborate escape from a tiny cell, a detainee from a cell-block under repair is transferred in. The 4 all face certain conviction & long sentences. Does the young new jail-mate have the same incentive & if so can they trust him.

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=6T1h6qbb_Zo

Image

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hole_%281960_film%29
"And if you happen to be walking along a lonely country road one night and you see your favorite aunt coming toward you, good luck to you too."

— Carl Kolchak

User avatar
Michel
Posts: 7849
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

ZLATNI MARATON: FRANCUSKA PETORKA

Post by Michel » 07 Mar 2015, 03:15

Le trou (1960) - Jacques Becker 3 od 3
Remek djelo i zadnji Becker u ovom maratonu. Gledao sam u ovom maratonu A Man Escaped od Bressona, isto zatvorski film. Le trou je sličan po pitanju minimalizma jer ne znamo što se događa vani i toliko su scene u čeliji detaljno obrađeno da je to divota gledati. No, ipak je drugačiji. Dok A Man Escaped ima fantastičan bijeg, ovaj ima detaljno isplanirani bijeg. Radi se o četiri zatvorenika kojima u čeliju dolazi jedan novi zatvorenik i ubrzo njih pet počnu raditi plan za bijeg jer ih čeka ropstvo. Film ima odličnu karakterizaciju likova, traje nešto više od dva sata, ali svi likovi su odlično napravljeni. I čuvari isto. Ono što me najviše oduševilo je detaljan prikaz građenja tunela za bijeg. Znači, redatelj nam pokaže 10 minuta kako oni lupaju po betonskom betonu + u toj sceni jedan gleda na vratima da vidi jel dolazi čuvari. I tako kad ga probe, pa onda sve one scene u podzemnom tunelu i koliko je tu izvrsnih detalja. O kraju se jako puno može raspravljati, ali ja sam se usrao na onu scenu
SpoilerShow
kad gleda sa malim ogledalom kroz vrata taman prije bijega. Pogleda lijevo, nema nikog, pogleda desno i BUM! Na desetke čuvara, ja u tom trenutku sam se tak scimao, zbilja sam se preplašio jer nema šanse da sam i u snu očekivao tako nešto. Redatelj nam uopće nije dao naznake za tu scenu. I film je zbog toga zbilja još močniji jer nisu pobjegli, a JADNI GASPAR ih je cinkao.
Od zatvorenika Roland mi je bio najbolji. On je ustvari i jedini znao kako napraviti plan. Svakako jedan od najboljih zatvorskih filmova koje sam pogledao i najbolji film uz 400 Blows u ovom vrhunskom maratonu.

8=========-o/8==========o (9.5/10)
"And if you happen to be walking along a lonely country road one night and you see your favorite aunt coming toward you, good luck to you too."

— Carl Kolchak

Post Reply