Seven Samurai (1954)

Stara škola i provjereni klasici. Od Cecile B. De Millea pa sve do Hitchcocka u punom zanosu.
Post Reply
Michel

Seven Samurai (1954)

Post by Michel » 26 Mar 2025, 01:21

Action, Drama
Image

Imdb
Wiki

Director: Akira Kurosawa
Writers: Akira Kurosawa, Shinobu Hashimoto, Hideo Oguni
Stars: Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Keiko Tsushima

Veteran samuraj koji je zapao u teška vremena odgovara na zahtjev sela za zaštitu od bandita. Okuplja šest drugih samuraja da mu pomognu. Oni uče građane kako se braniti, a građani opskrbljuju samuraje s tri mala obroka dnevno. Film kulminira divovskom bitkom kada 40 razbojnika napadne selo.

"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

Michel

Re: Seven Samurai (1954)

Post by Michel » 26 Mar 2025, 01:22

Seven Samurai (1954) - bit ću iskren... Jedan od razloga zbog ovog maratona jesu bili i Kurosawini filmovi, i ostali samurajski filmovi, ali glavni razlog je bio ovaj mitski film. Namjerno sam ga ostavio zadnjeg iz poštovanja, i zbog svih onih mojih očekivanja zadnjih 20, i više godine kad sam prvi put čuo za taj film. Nikad ga nisam gledao. Malo je onih pravih klasika koje još nisam gledao, a ovaj je među njima koji je vjerojatno i najbolji. 'Sedam samuraja' je film za koji kad čuješ, smrzneš se jer znaš da ima reputaciju kao malo koji film u povijesti. To je taj mitski film koji me oduvijek zaobilazio iako sam si uvijek govorio moram ga pogledati. Možda tada nije bilo pravo vrijeme, ali sad kada znam dosta toga o filmu, o režiji, kadrovima, ovo je bilo pravo vrijeme.

'Sedam samuraja' nema suvišnog kadra u 3 i pol sata trajanja. Nema. I to je najveća ostavština ovoga filma. Napraviti takvo remek djelo, napraviti jedan od najboljih filmova svih vremena i da imam tu čast nakon toliko godina i gledanja filmova, naići na neki film za koji mogu tvrditi da je jedan od najboljih ikada, vjerujte mi nema ništa ljepše za filmofila. Jako cijenim te momente jer tko zna kad ću ih opet imati osim kada ponavljam takve filmove, ali otkriti jako teško. Nema se tu što puno reći, svaki kadar je precizan, unikatan. Svaki karakter je vrhunski napravljen od Shimurinog koji je vođa, nije najbolji samuraj što se tiče borbe, ali je izvrsni strateg do Mifuneovog koji nije samuraj, ali je lik koji je sve. I blesav, i jak, i hrabar, i zabavan. Jedan od najunikatnijih likova u filmskoj povijesti. Cijela završna borba je za razno razne epitete, ali onaj dio po kiši i blatu ostaje za pamćenje. I sve prije toga naravno, upoznavanje sa likovima, i seljani su mi bili tako dobri, pogotovo oni njihovi djedovi i bake. Akira Kurosawa, hvala ti na svemu. Jedan si od najvećih i bila mi je čast imati ovakve filmove u ovom maratonu. Hvala i ostalima, i glumcima nevjerojatni ste bili u svim tim filmovima. 10/10
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

Post Reply