Metropolis (1927)

Stara škola i provjereni klasici. Od Cecile B. De Millea pa sve do Hitchcocka u punom zanosu.
Michel

Re: Metropolis (1927)

Post by Michel » 18 Jan 2025, 11:35

Metropolis (1927) - fascinantan! To je riječ koja najbolje opisuje ovaj film. Kad je "Metropolis" izašao, neki su ga optuživali da pro fašistički film, a neki da je komunistička propaganda. Bilo kako bilo, "Metropolis" i nakon skoro sto godina (radnja se događa u 2026. godini) jako visoko kotira u sci fi žanru. Svakako se radi o iznimno utjecajnom filmu koji je utjecao na praktički sve sci fi filmove. Radnja se događa u futurističkom gradu Metropolis gdje Feder, sin od jednog oligarha pokušava nagovoriti svojeg oca da se pomiri sa radnicima. No, film je puno više toga. Meni kao profesionalnom teoretičaru zavjere, film je očito Illuminatski napravljen jer je prožet sa nevjerojatnom simbolikom (one eye symbol, pentagrami, trokuti, hexagani, babilonska kurva, Moloch) i slično. Uz sve to, redatelj Fritz Lang mi se uvijek činio da zna puno toga i ne bi me čudio da je bio u masonima. Čak i taj oligarh u filmu ima jedna scena gdje mu je jedna ruka ispod jakne (hidden hand masonski znak). Film je inovativan, impresivan i neke scene i kadrovi su vrhunski napravljeni. Malo me gubi u zadnjoj trećini ali sve zajedno spašava prekrasan kraj koji je romantiziran, ali mi je sjeo ko budali šamar. "Posrednik između glave i ruku mora biti srce" :heart: 9/10
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

Post Reply