U sklopu prvog odabranog filma u akciji “Horror tjedna” na HorrorHR forumu, nakon sto godina ponovno sam pogledao kung-fu horor komediju Spooky Encounters, poznatiju pod “kopiranim” naslovom Close Encounters of the Spooky Kind.
Film sam zadnji put gledao još u VHS eri, taman u ono doba kada su jedina fascinacija u društvu bili filmovi sa tučom. Ne mogu su sjetiti dali su Jackie Chan/Samo Hung filmovi bili preteča ninja VHS eri ili su krenuli iza njih – ako me tko može prosvijetliti neka se javi.
“Spooky Encounters” je film kojeg je režirao, napisao, ali i odglumio glavnu ulogu Sammo Hung. Ako vam ime nije poznato, sjetiti ćete ga se kao malo debljeg sidekicka Jackie Chanu u dosta filmova, koji su tada bili dostupni na kazetama. Riječ je o fajterskom filmu, koji iskorištava neke horor elemente poput duhova i skakutajućih vampiro-zombie fajtera. Radnja je prilično jednostavna, Sammov lik radi za bogataša koji ima tajnu vezu sa Sammovom ženom. Bogataš ga pokušava riješiti i to na najbizarniji način – zapošljava vještca koji Sammou namješta “sigurnu” smrt tako da kreira manifestacije zombificiranih fajtera i kung fu duhova.
Film traje kakvih dvadesetak minuta previše, ali je i uz to dobar podjsjetnik za vraćanje u mladost. Iskreno, ne znam kakav bi stav oko ovakvog filma imali moderni gledatelji. Riječ je o onom klasičnom slapstick fajt filmu, sa kultnim audio elementima uz makljanje. Fajt scene su fora, pogotovo kada se Sammo bori sa skakutajućim demonima. Humor je očekivano over the top, ali ima tu neku čar…
Određeni makeupovi u filmu su mi odlični. Jest da iskreno i nisu tehnički besprijekorni (daleko od toga), ali izgled nekih monstruma ima onaj cool italo-zombie štih.
Zabavan film, a vrijednost mu je ponajviše u tome što stvara trip down the memory lane.