The Curse of Frankenstein (1957)

Old school
Post Reply
User avatar
john_constantine
Posts: 27013
Joined: 06 Oct 2006, 17:25

The Curse of Frankenstein (1957)

Post by john_constantine » 12 Aug 2010, 15:44

Image

Trailer

Redatelj: Terence Fisher
Scenarij: Jimmy Sangster, Mary Shelley
Godina: 1957
Žanr: SF horor
Država: Velika Britanija
Glume: Peter Cushing, Hazel Court, Robert Urquhart, Christopher Lee...
Baron Victor Frankenstein, in prison for murder and trying to evade the guillotine, tells a priest how he and his mentor, Paul Krempe, had performed many scientific experiments, eventually leading to the resurrection of a dead body. The baron's obsession and the monster's homicidal nature cause the deaths of several of those around them. Finally the Baron is confronted by an enraged monster about to throw Victor's fiancée Elizabeth, from the castle parapet.
Image
Last edited by john_constantine on 21 Aug 2011, 15:02, edited 1 time in total.
Image

User avatar
Boby
Posts: 3748
Joined: 31 May 2007, 17:59
Location: Zagreb

Re: The Curse of Frankenstein (1957)

Post by Boby » 12 Aug 2010, 16:50

Odlično 8)

Dakle, pogledah ga prekjučer i film je kud i kamo više nabijen dramom, suspenzijom i nasiljem nego li Hammerov Horror of Dracula koji je snimljen godinu dana kasnije na identičnim lokacijama. Ovime se povlači i analogija s Universalovim horror klasicima u kojima je Drakula pri svojem debiju bio sramotno masakriran cenzurom dok je Frankenstein prošao mnogo bolje.
Što se pak same priče tiče, ona kao i večina ostalih uzima neke elementarne stvari iz književnog predloška da bi kreirala nešto sasvim drugo. Sam lik Victora Frankensteina lišen je višedimenzionalnost, njegovi motivi nisu nikada sasvim dobro načeti dok su njegov postupci daleko monstruozniji i bešćutniji od onih koje smo imali prilike vidjeti u Cliveovoj ili pak Branghaovoj izvedbi ovog lika.
Svi nedostaci po pitanju lika Frankensteina u neku ruku se nadoknađuju karizmom Petera Chusinga koji me se ovdje dojmio više nego li dok je igrao Van Helsinga.
Lik čudovišta upečatljiv je sa svojom pojavom ali Christopher Lee nije niti približno demonstrirao otuđenost i gnjev kakav je više nego dobro izveo Karloff. Ipak, držim da je manje problem u Leeu a više u scenariju.
S obzirom da su obje, Frankenstein i čudovište, hladni i nedopisani likovi, srce ovog filma čini Robert Urquhart u lozi Frankensteinovog prijatelja izmišljenog posebno za ovaj film.
Uz lijepu scenografiju, nekoliko pamtljivih scena i nasilje kakvo je pomalo neobično za Hammerov film, Curse of Frankenstein stoji uz rame s Mary Shelley's Frankenstein te je svakako vrijedan gledanja iako se ne može natjecati s dalekom superiornjim Universalovim verzijama.

7/10

User avatar
john_constantine
Posts: 27013
Joined: 06 Oct 2006, 17:25

Re: The Curse of Frankenstein (1957)

Post by john_constantine » 12 Aug 2010, 17:09

boby - si čitao i knjigu od Mary Shelley?

Lagano ću početi s redoslijedom Frankestein filmova. Ipak je universal studio bila odlična stvar, vidim da ima još hrpa crno bijelih/tehnocolor filmova s čudovištima od ljudi krtica do filmova s vukodlacima. Dracula će onda još čekati, a poslije njega će werewolf filmovi. Ima još filmova s Frankensteinom, ali to su većinom više manje trash izdanja kao Andy warhol Frankestein ili Frankestein meets space monster, pa nije vrijedno gledanja...

Sada, kada se sjetim da je Bela Lugosi skoro glumio originalnog Frankensteina, i gledajući ga u filmu Frankenstein meets wolfman, hvala bogu da nije glumio. Njegov lik čudovišta bi imao previše komičan štih...

ah, kada se sjetim davno one najave za Van Hellsing, gdje su najavili spajanje tri poznatih universalovih čudovišta protiv kojih bi se borio Van Hellsing. Ok, zabavan je film i to, ali kao posveta Universalovim filmovima, na kraju je ispala obična sprdačina koja više ismijava takve filmove, nego predstavlja posvetu usprkos dobrom crnom bijelom početku filma.
Image

User avatar
Boby
Posts: 3748
Joined: 31 May 2007, 17:59
Location: Zagreb

Re: The Curse of Frankenstein (1957)

Post by Boby » 12 Aug 2010, 21:33

Kaj se tiče Van Helsinga, svijestan sam malenog milijuna grešaka u njemu ali ja nisam mogao ne uživati jer su me oduvijek privlačile te Universalove horror ikone. Za sam uvod filma mogu reći da je i sasvim dobro funkcionirao kao posveta jer one scene s gnjevnim seljanima, Drakulom, dr. Frankensteinom, Igorom i vjetrenjačom u crno-bijelom formatu su mi genijalne. Tak od onda kada Van Helsing krene iz Vatikana za Transilvaniju, film se počinje nepovratno gubiti.

Po pitanju knjige, čitao ju jesam i ostao sam iznenađen koliko je bliža romantističkom nego li gotičkom romanu. Zaista, Victor Frankenstein mi je puno sličniji jednom Werheru nego li bilo kojem liku iz Stokerovog Drakule.
A kaj se samog čudovišta tiče, do sada ga niti jedan autor nije pošteno predočio. Ono je u knjizi opisano kao masivni i snažni dvometraš, duge kose i tanke kože kroz koju je vidljiv čitavi krvožilni sustav. Guillermo Del Toro će čini se biti prvi redatelj koji će liku čudovišta donjeti pravdu i prikazati ga onakvim kakvo jest jer je i sam izjavio kako će se dizajn čudovišta zanisvati ni orginalnim ilustracijama iz knjige. A da vidiš o čemu pričam, evo ti jedne od ilustracija čudovišta:

Image

Kao što vidiš, prema orginalnoj viziji Mary Shelley, Čudovište je ostavljalo daleko veći potencijal za faktor zastrašivanja nego li su to filmaš bili spremni iskoristiti tako da ja u ovaj Del Torov nadolazeći (nadajmo se) projekt ulažem velike nade. Premijera je predviđena za 2012.

I još nekaj kada smo se dohvatili Frankensteina. Do danas, najvjerodostojnija verzija knjizi jest ona miniserija iz 2004. te se od same novele razlikuje tek po nekolicini manjih sitnica; pa bi bilo dobro, da jednom kada završiš maraton, dadeš i tom filmu šansu: http://www.imdb.com/title/tt0368730/

User avatar
john_constantine
Posts: 27013
Joined: 06 Oct 2006, 17:25

Re: The Curse of Frankenstein (1957)

Post by john_constantine » 12 Aug 2010, 21:56

je, i ja sam isto zamišljao drugačije knjigu, tako da me pozitivno iznenadila. Naročito izvrstan uznemirujući završetak knjige. Od Del Tora najviše očekujem ekranizaciju Lovecraftove priče At the Mountains of Madness. Ma on bar zna napraviti odlične filmove, a sada, izbor glumca za kreaturu (fish boy iz Hellboya) mi se nekako ne dopada, ali vidjeti ćemo još kada dođe trailer.
Image

User avatar
Boby
Posts: 3748
Joined: 31 May 2007, 17:59
Location: Zagreb

Re: The Curse of Frankenstein (1957)

Post by Boby » 12 Aug 2010, 22:03

Nisam najbolje upoznat s Doug Jonesom ali Del Toro je do sada uspio kreirati jednog od najupečatljivijih negativaca (kapetan Vidal) tak da ima povjerenja + Jones je za razliku od De Nira, Karloffa i većine ostalih glumaca uistinu visokog rasta a to je jedna od najbitnijih stvari za ulogu čudovišta.

User avatar
DrugsBunny
Posts: 4640
Joined: 02 Nov 2009, 23:39
Location: Osijek
Contact:

Re: The Curse of Frankenstein (1957)

Post by DrugsBunny » 12 Aug 2010, 22:54

Doug Jones je radio sa Del Torom na puno filmova; i sam Del Toro je rekao da nije vidio čovjeka kojem bolje stoje kostimi.
Prisjetimo se samo Faunovog Labirinta. :)
...I wrapped our love in all this foil,
Silver-tight like spider legs
I never wanted it to ever spoil,
But flies will lay their eggs...

User avatar
john_constantine
Posts: 27013
Joined: 06 Oct 2006, 17:25

Re: The Curse of Frankenstein (1957)

Post by john_constantine » 21 Aug 2011, 15:01

odličan horor o Frankensteinu i stvaranju kreature kojega je odlično utjelovio Christopher Lee. Sjajna atmosfera, zanimljiva radnja, dobra glumačka ekipa, scene s Frankenstenovom kreaturom i napeta završnica. Bolje od univerzalove verzije iz 30 - tih, iako niti ova verzija nije vjerna knjizi... 4/5
Image

Post Reply