The Uninvited (1944)

Old school
Post Reply
User avatar
chatterer
Posts: 565
Joined: 13 Jun 2009, 20:33

The Uninvited (1944)

Post by chatterer » 04 Aug 2010, 20:30

Image

Director:
Lewis Allen

Writers:
Dorothy Macardle (novel)
Dodie Smith (screenplay) ...


A brother and sister move into an old seaside house they find abandoned for many years on the English coast. Their original enchantment with the house diminishes as they hear stories of the previous owners and meet their daughter (now a young woman) who now lives as a neighbor with her grandfather. Also heard are unexplained sounds during the night. It becomes obvious that the house is haunted. The reasons for the haunting and how they relate to the daughter whom the brother is falling in love with, prove to be a complex mystery. As they are compelled to solve it, the supernatural activity at the house increases to a frightening level


Cast
(Complete credited cast)

Ray Milland ... Roderick Fitzgerald
Ruth Hussey ... Pamela Fitzgerald
Donald Crisp ... Commander Beech
Cornelia Otis Skinner ... Miss Holloway
Dorothy Stickney ... Miss Bird
Barbara Everest ... Lizzie Flynn
Alan Napier ... Dr. Scott
Gail Russell ... Stella Meredith

ImageImage

User avatar
chatterer
Posts: 565
Joined: 13 Jun 2009, 20:33

Re: The Uninvited (1944)

Post by chatterer » 06 Aug 2010, 00:33

Jedna dosta zanimljiva starija horor misterija sa odličnom "ghost" pričom i glumom. Išlo se također i na sasvim prihvaćenu za te filmske godine romantiku i to je također dosta dobro uklopljeno u film. Naravno ne može se očekivati nekakvi efekti visoke kvalitete za film iz 1944. g., no prikaz sablasti je na kraju i više nego dobar i drago mi je da se odlučilo na takvo što a ne samo na čudne zvukove i slično

User avatar
elrania
Posts: 23132
Joined: 04 Feb 2007, 18:13

Re: The Uninvited (1944)

Post by elrania » 03 Aug 2012, 04:40

plus za priču i spomenuti prikaz sablasti. nažalost, nije baš moj cup of tea zbog izraženog sudaranja romanse i one jezive strane svega. po mom sudu, "duhovni" dijelovi su suvišni koliko se posvetilo stelli i rađanju ljubavne veze; nisam ni osjetila dobro horor stranu svega, a ono što se prikazalo je djelovalo kao da se gura u radnju.
nije sasvim za usporediti, ali npr. kad smo kod atmosfere crno-bijelih horora nakon ere starih čudovišta night of the demon mi je puno impresivniji. no, da, smjestivši se u poziciju tadašnjeg gledatelja, vjerujem da je ovo jedan sasvim pristojan spoj drame, romanse i ekstremno nježnog dodatka sablasnog - nešto za pogledati da se malo zaplaši, nikako ne previše, i da se gledanje okonča sa osmijehom na licu i toplinom iznutra.

što je je, iako nisam sasvim zadovoljna, debelo nadmašuje novotarije u svijetu haunted house i sl. filmova.

GreenHornet
Posts: 4849
Joined: 30 Oct 2007, 01:03
Location: Dubrovnik

Re: The Uninvited (1944)

Post by GreenHornet » 07 Aug 2012, 16:32

pa-dobar,ali ostaje zal sto nije pravljen kao cisti horror.lokacija i kuca jako dobre,par ok cimalica,pojava sablasti vrlo jeziva.doduse,previse se vrti ta romanticna prica te je na momente dosadnjikav,uz prenaivan zavrsetak.solidan twist pred kraj.
6,2/10
Zaljubljen sam u Fräulein Unbekann!!!!!

Post Reply