The Fearless Vampire Killers (1967)

Zagrijavanje za osamdesete
User avatar
RocknRolla81
Posts: 182
Joined: 09 Aug 2017, 20:02

The Fearless Vampire Killers (1967)

Post by RocknRolla81 » 18 Aug 2017, 09:27

Image

ULOGE:
Jack MacGowran ... Professor Abronsius
Roman Polanski ... Alfred
Alfie Bass ... Shagal, the Inn-Keeper
Sharon Tate ... Sarah Shagal
Ferdy Mayne ... Count von Krolock / Narrator
Iain Quarrier ... Herbert von Krolock
Terry Downes ... Koukol, the Servant

TRAJANJE: 91 minuta

"The Fearless Vampire Killers, or Pardon Me, But Your Teeth Are in My Neck (Neustrašivi ubice vampira ili Izvinite, ali vaši zubi su u mome vratu), u britanskoj distribuciji poznat pod naslovom Dance of the Vampires (Bal Vampira / Ples vampira), a u bivšoj Jugoslaviji poznat pod naslovom Bal vampira, je britansko-američka horor filmska komedija snimljena 1967. godine u režiji Romana Polanskog.

Protagonisti, koje tumače Jack MacGowran i sam Polanski, su ostarjeli profesor Abronsius i njegov pomoćnik Alfred, koje sredinom 19. vijeka lov na vampire dovede u zabačeno srednjoevropsko mjesto koje iz svog zamka terorizira lokalni vampir-aristokrat (koga glumi Ferdy Mane). Radnja prikazuje kako nastojanje da se suprotstave vampiru komplicira i to što se Alfred zagledao u lijepu gostioničarovu kćer Sarah (koju tumači Sharon Tate), a koja sama postaje vampirova žrtva.

Polanskom je Bal vampira predstavljao prvi film u boji, i prvi za koji je korištena slika u widescreen formatu 2,35:1. Također je, prema vlastitim navodima, predstavljao jedan od najosobnijih filmova, s obzirom na srednjoevropske motive, odnosno priliku da ga snimi kao svojevrsnu "bajku za odrasle", te su snijeg i zimski motivi igrali predstavljali važan dio ugođaja. U tu je svrhu kao lokacija odabran u Urtijëi, italijanskom skijalište u Dolomitima. Film se odlikovao velikom količinom crnog humora te bio jedan od prvih koji je, iako implicitno, motiv vampira povezao sa homoseksualnošću, i to kroz lik vampirovog "ženskastog" sina (koga tumači Iain Quarrier)."

IMDB:
http://www.imdb.com/title/tt0061655/

TRAILER:


DODATAK: Iako sada gledajući, realno, film je komedija više nego horror. Bome meni je bio horror kao klincu. A sam glazbeni intro je više nego moćan i prilično "scary"! :D

User avatar
Michel
Posts: 9085
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

Re: The Fearless Vampire Killers (1967)

Post by Michel » 18 Aug 2017, 16:24

Meni je ovo toliko drag film da bi ga možda i iz principa stavio u top 10 najboljih filmova iako ima boljih, ali ta atmosfera, komedija, horor (ogledalo, kraj, atmosfera).
"And if you happen to be walking along a lonely country road one night and you see your favorite aunt coming toward you, good luck to you too."

— Carl Kolchak

Post Reply