Page 1 of 3

Leptirica (1973)

Posted: 08 Jan 2009, 19:15
by dr_gonzo
Image

Redatelj i scenarij: Đorđe Kadijević
Prema noveli Milovana Glišića "Posle dvadeset godina"
Trajanje: 63 minute

Glume:
Mirjana Nikolić........Radojka
Petar Bozović.........Strahinja
Slobodan Perović....Živan
Vasja Stanković......Kmet
Tanasije Uzunović...Pop
Toma Kuruzovic......Vule


SADRŽAJ:
"- U jednom zabačenom selu negdje u Vojvodini događaju se čudna ubojstva seljaka i vodeničara u jednom mlinu za koja seljani misle da je djelo vampira - Leptirice. Dotle jedan siromašni momak Strahinja gaji veliku ljubav prema lijepoj dijevojci Radojki, a jedini koji brani tu ljubav jeste Radojkin otac, koji ne želi da se njegova kćer uda za siromaška. Kada pogiba stari mlinar, Strahinja na nagovor seljana preuzima posao, no noć je duga a čudni zvuci se čuju okolinom....hoće li Strahinja preživjeti noć ili će skonćati od napada krvoločnog vampira..?"

Image imdb ocjena: 8.5/10 (297 glasova)

RECENZIJA (sa HororFilma Playground):
- Ovo je u to vrijeme bio prvi hroror film yu kinematografije (uz "Izbavitelja" (1976) Krste Papića jedini primjer filmova strave i užasa) i bogme ostao je uz Papićevo jedan od najstrašnijih.
Te godine izašao je i Exorcist imali smo i Ralje, a Freddy, Myers i Jason nisu bili još rođeni, no jedan me je film prepao tako gadno kad sam ga prvi put gledao (tad sam imao 8 godina, a godine je bila 1987) a to je bila - Lepitirica.

Iako traje malo više od jednog sata film ima odličnu glumačku ekipu (sve sami karakterni srpski glumci) te vrlo jezovit ugođaj (interijer je sličan onom u "WolfManu" iz 41', a također i sam izgled Leptirice je sličan Lon Chaneyevu vukodlaku).
Također redatelj Kadijević (Šibenčanin rođenjem) uspijeva prebaciti Balkanski foklor i mitove u vrlo jednostavnu ali efektnu priču kroz koju se vuću i elementi komedije. Ima tu i trash elemenata za one kojima je on prirastao srcu (manje onog Trominog više Evil Dead I).
Inače film najveći rejting (8.2/10) od svih vampirskih filmova imdb-u, te svakako zaslužuje epitet jednog od najstrašnijih filmova strave užasa....

THE SCENA:
"- Kad potraga za Leptiricom dovede ekipu do stare babe i onda komedija može početi..."

Ostale Recenzije:
Freak's nightmares
Kronike horror kulture
popcorn recenzija
nesvrstani.bloger.h

Posted: 08 Jan 2009, 19:21
by GreenHornet
Ovaj film mi je jedno od vecih razocarenja odkad pratim horrore... :roll:
Jedini+ mi je jezoviti ugođaj i ona kao "glasanja" iz i oko šume.

Posted: 08 Jan 2009, 19:25
by dr_gonzo
GreenHornet wrote:Ovaj film mi je jedno od vecih razocarenja odkad pratim horrore... :roll:
Jedini+ mi je jezoviti ugođaj i ona kao "glasanja" iz i oko šume.
Zato jer je većina ekipe sa foruma (oni stariji) gledali film kao djeca i usrali su se od straha nakon gledanja (znam par ljudi koji par dana nisu mogli zaspati od straha).

Leptirica je jedini film uz WolfMana (1941) i Exorcista koji me je kao djete stvarno prestravio (variola vera je bila skoro blizu)

Posted: 08 Jan 2009, 20:28
by Freddy
slažem se,meni je i dan danas leptirica jedan od najboljih filmova iz djetinjstva,ali me je najviše plašio Frankestein(1931) :D

Posted: 08 Jan 2009, 20:48
by Hunter
imam traume iz djetinjstva glede leptirice,a ni nocni leptiri u sobi mi ni sa 30 godina nisu nest simpaticni! :?

Posted: 08 Jan 2009, 20:54
by Amstar
A je li tko primijetio da se isto urlikanje od vampira iz Leptirice može čuti i u Fulcievom "City of the living Dead" koje je snimljen, mislim, nekoliko godina poslije Leptirice?

Posted: 08 Jan 2009, 20:59
by dr_gonzo
Dobro si se sjetio...a jel tko zna koja to beštija tako arlauče?

p.s. - mogao bi biti neka vrsta majmuna urlikavca ili tako nešto (možda neka ptica) :?:

Posted: 09 Jan 2009, 18:28
by horkolerbus
za to vreme je bio extra film,dobro bi bilo da se malo pojaca na balkanu horror kult ,.... a ne samo mafijo kult

Posted: 10 Jan 2009, 11:34
by Mistrija
Nazalost sam ga kao klinac fulio na TV-u, pogrijesio kanal, cekao i zaspao. Sjecam se ujutro u skolu mnogi su dosli isprepadani filmom, nocima su imali traume. Glupo zvuci ali sam zavidio.
Nedavno sam film negdje iskopao i pogledao. Naravno da mi je sada presmijesan, ali sasvim sam siguran da sam ga uspio pogledati na TVu kao klinac - vjerovatno bi mi bio nesto najuzasnije sto sam ikada vidio. Znam po Demonima :)

Posted: 10 Jan 2009, 12:38
by NovemberBlut
izuzetan film, pamtim ga iz djetinjstva i nakon njega sam dosta dugo mislila da mi vampiri čuče u kutu djedove sobe :lol:
samo...ne mogu ga nigdje skinuti a voljela bih...

Posted: 10 Jan 2009, 15:44
by Amstar
Sad sam vidio - imaš Leptiricu na Horrorflixu.

Posted: 21 Jan 2009, 01:44
by SilverBullet
Leptiricu sam trazio nekoliko godina, dok prije nekoliko dana nisam slucajno cuo da ima uu jednoj videoteci i pogledao ga. Definitivno nije razocarao osim mozda trajanjem. I, ne znam zasto se o ovome prica kao o filmu sa vampirima? Zar ovo nije o vukodlaku?
Film nije uradjen nesto posebno sa efektima, ali nekako je zbog atmosfere jedan od najjezovitijih filmova koje sam gledao, sto zbog zvuka sto zbog mjesta i slicnosti sa horror legendama nasih prostora...

Posted: 21 Jan 2009, 06:09
by A$H
SilverBullet wrote:Leptiricu sam trazio nekoliko godina, dok prije nekoliko dana nisam slucajno cuo da ima uu jednoj videoteci i pogledao ga. Definitivno nije razocarao osim mozda trajanjem. I, ne znam zasto se o ovome prica kao o filmu sa vampirima? Zar ovo nije o vukodlaku?
Film nije uradjen nesto posebno sa efektima, ali nekako je zbog atmosfere jedan od najjezovitijih filmova koje sam gledao, sto zbog zvuka sto zbog mjesta i slicnosti sa horror legendama nasih prostora...
nope..imas Vampira u filmu ne vukodlaka..

Posted: 21 Jan 2009, 08:43
by undying
ja sam jedan od onoh koji je ovaj film gledao kao klinac i ne da sam se usrao negomalo reci, sjajan film u to vrijeme... sad? boga pitaj kako to sve izgleda, svejedno me tema razveselila :lol:

Posted: 21 Jan 2009, 09:23
by arminio
Leptirica je poprilicno precijenjen film. Da ima impresivno jezovitih scena (mlin i finale) - ima! Ali previse forsirane komicnosti smeta... Ima Kadijevic puno boljih horrora kao npr. Sveto mesto. No, uz Izbavitelja, Variolu Veru i Vec vidjeno, ovo spada u najbolje "recimo-horrore" iz doba ex Yu. Hm, a kad razmislim... je li uopce i bilo jos takvih filmova tada osim ta 4? :)