Page 1 of 3

Night of the Living Dead (1968)

Posted: 08 Jan 2009, 16:44
by dr_gonzo
Image

Redatelj: George A. Romero
Scenarija: George A. Romero i John A. Russo

Glume:
Duane Jones (Ben)..........................Judith O'Dea (Barbra)
Karl Hardman (Harry Cooper)..........Marilyn Eastman (Helen Cooper)
Keith Wayne (Tom)..........................Judith Ridley (Judy)
Kyra Schon (Karen Cooper).............S. William Hinzman (Cemetery Zombie)
Johnny (Russell Streiner)

Image

SADRŽAJ:
"- Barbra i njezin brat Johnny odlaze u Pennsylvaniju na grob svoga oca. Kad stignu tamo ih nasilno napada čovjek blijeda lica. Johnny u borbi biva ubijen dok Barbra biježi na obližnju farmu. Ubrzo joj se pridružuje i crnac po imenu Ben. Johnnyjeva sestra ostaje u šoku, dok se Ben sam bori protiv bića koja su nekada bila ljudi. Uspijeva zabarikadirati ulazna vrata, a nakon nekoga vremena otkriju da u podrumu ima još ljudi. Zajedničkim snagama zabarikidraju sve prolaze i ulaze u kuću. No, koliko će dugo barikade izdržati silne nalete kanibala? Noć dolazi, a njih je sve više i više. Hoće li Ben, Barbara i njihovi novi prijatelji uspijeti doživjeti zoru?"

Image imdb ocijena: 8.0/10 (30,908 glasova)

O filmu:
- Kada je George A. Romero odlučio snimiti svoj prvi film sa jako jako niskim buđetom, nije mogao niti sanjati kakav će utjecaj snimljeni film imati na budućnost horor žanra. Te 1968 godine rodio se začetnik podžanra filmova o zombijima...malo drugačijim zombijima nego su gledatelji navikli u prijašnjim godinama.
Za razliku od filmova "White Zombie" (1932) Victora Halperinga, "I Walked with a Zombie" (1943) Jacquesa Tourneura i "The Plague of the Zombies" (1966) Johna Gillingana, gdje je glavnu ulogu igrala Vudu magija i oživljavanje mrtvaca tj. zombija, koji su bili tipični negativci tog doba - robovi nekog ludog doktora koji se želi nekom osvetiti, Romerovi zombiji su bili čista suprotnost. Oni nisu bili robovi nikoga, niti su bili tipični negativci...ne. Oni su postali nova vrsta negativaca i to ona vrsta koju ljubitelji horor filmova favoriziraju više nego stare horor negativce vukodlake i vampire (iako ovima popularnost nikada nije bila veća).
Ostatak recenzije možete pročitati - ovdje...


Ostale recenzije filma (sa domaćih domena):

Horror Zona
Žuti Titl + cijeli film
Freak's Nightmares

Posted: 08 Jan 2009, 16:52
by john_constantine
odličan klasik. A ti to reklamiraš svoj blog? :lol:

Posted: 08 Jan 2009, 17:02
by dr_gonzo
Ne baš 8)

Nego sam vidio da se nitko nije uhvatio tih filmova kao teme, pa sam se kao prvi ponudio (nadam se da ne smeta). A bogme me nije bilo duže vrijeme zbog toga što mi comp nije bio olrajt, pa sad nadoknađujem izgubljeno...

p.s. - bilo bi glupo da sam sav onaj teks sa bloga ovamo prebacivao, a ona tko želi uvijek može pročitati moj recenziju... No, mene više zanima što ljudi misle o tim filmovima...

p.s. 2 - dobro si me sjetio da stavim i ostale recenzije drugih recenzenata :wink: (Žuti Titl tu prednjaći...barem kod ovog filma, jer ga daje cijeli film za gledanje uz recenziju)

Posted: 08 Jan 2009, 18:06
by gandalf
Jedan od mojih prvih zombie filmova koje sam gledao!

Prilično dobar film, napet, nema pretjeranih gluposti što se tiče zombija što mi se najviše sviđa. Klasični zombi 8).

Posted: 08 Jan 2009, 18:33
by Wendigo
jedan od onih filmova zbog kojih me bilo strah ustati iz kreveta i ugasit TV.. 8) znači davno sam ga gledao. ah što da kažem o filmu... romerov prvi zombie uradak, respect do neba, sve najbolje itd. i da remake je također genijalan (jedan od rijetkih remakeova koji kvalitetom ozbiljno parira originalu). 8)

Posted: 09 Jan 2009, 13:00
by dr_gonzo
Ja se sjećam da sam ga prvi put pogledao na poslu 1998 godine dok sam radio treću smjenu. Bila mrzla zima, a ja sam u kancelariji uz pivo i perece.Vani -5, a kod mene +30 celzijusa. Nikad bolji radni dan nisam imao...

Posted: 09 Jan 2009, 14:40
by A$H
dobar film..ali osobno malo razocaravajuc na nekim djelovima.. :?

Posted: 09 Jan 2009, 15:06
by dr_gonzo
Kojim?

Posted: 09 Jan 2009, 15:17
by A$H
a gluma na nekim dijelovima, neki kadrovi, kraj koji mi se nikad nije toliko svidio..nije trebao su neke antirasisticke poruke slat..a i razne politicne..toliko se takve buke diglo oko filma..da mi ga je skoro i zgadilo..
ali kaj se samog film tice film je super..ali ga kod svakog gledanja dozivljavam drugacije nego bih trebao..ovo gore je do mene..ne kazem da je to tako ili da je svacije misljenje..ali jednostavno tak dozivljavam neke stvari..

Posted: 09 Jan 2009, 15:37
by Deimos
meni se film dopao, jedino bi htjel još pogledat ga u boji

Posted: 09 Nov 2009, 10:46
by A$H
George Romero Reveals Night of the Living Dead Not a Zombie Movie - http://www.youtube.com/watch?v=BMyNdEA4TfA

Posted: 16 Nov 2009, 10:24
by Wendigo
Deimos wrote:meni se film dopao, jedino bi htjel još pogledat ga u boji
misliš na remake?

Posted: 16 Nov 2009, 19:14
by Meštar film
Deimos wrote:meni se film dopao, jedino bi htjel još pogledat ga u boji
Vjerojatno misliš an remake iz 1990. Ja se sječam još kada sam bio klinac i sječam se kada sam ga gledao, sječam se, rano jutro u pola 6, sječam se i bio mi je izvrstan

Posted: 17 Nov 2009, 14:37
by Malteras
Odlican film, jedini iz serijala vrijedan gledanja...

Posted: 19 Nov 2009, 20:09
by bakero
meni izvrstan film...