Najbolji horori desetljeća 2010. - 2019. - i sve ostalo

Razgovori ugodni o horor temama
Post Reply
User avatar
Michel
Posts: 10808
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

Najbolji horori desetljeća 2010. - 2019. - i sve ostalo

Post by Michel » 11 Apr 2021, 21:17

Zar nije sramotno da najbolji horor forum u europi nema ovakvu temu. Ljudi, uozbiljimo se i obranimo reputaciju. Ovo je prva tema u nizu tema koja će biti najbolji horori desetljeća za svako desetljeće tamo od 20-ih, 30-ih do danas. Počinjem sa prošlim desetljećem jer je završilo prije koju godinu. Listu još neću dati ali kad pogledam sve ovo što još imam iz 2019. godine onda ću složiti neku listu.

Bilo je svega u prošlom desetljeću od duhova, found footagea do dobrih horor komedija, zombie žanr nikad popularniji, čak smo dobili i neke solidne werewolf uratke pa sve do meta horora koji su preplavili drugu polovicu desetljeća ili bolje reći tamo od 2014. godine. Bilo je tu i dobrih egzorcizam filmova, filmova sa duhovima... Neki novi horor redatelji su došli (Ari Aster, Robert Eggers, Jordan Peele, Mike Flanagana, Joko Anwar, André Øvredal) neki stari (James Wan) su se i dalje dobro držali a neki stari baš i ne (Rob Zombie, John Carpenter)... Bilo je tu i ženskih redateljica Julia Ducournau sa Raw, Karyn Kusama sa The Invitation, Jennifer Kent sa The Babadook, ali pitanje je hoće li nastaviti sa horor žanrom da bi bile okarakterizirane kao horor redateljice.

Što se tiče horor glumaca i glumica, tu izdvajam novu horor kraljicu Anya Taylor-Joy. Hoće li nastaviti sa horor žanrom hoće jer će sad ove godine glumiti u novom filmu od Edgara Wrighta, neka nova horor komedija. Od glumaca koji nisu bili horor glumci ali su bili u prošlom desetljeću to je Patrick Wilson i Vera Farmiga koji su zajedno sa Wanom poharali kino blagajne. Ima ih još ali baš za glumce/glumice nisam toliko popratio osim ako su mi upali u oči kao Anya, Wilson i Farmiga.

Horor definitivno za mene nije na dnu, mislim da to prošlo desetljeće to dokazuje. Dobili smo bolje azijske horore nego u nultima iako Shutter i Ju-On su posebni ali mislim da su sveukupno azijski horori bolji u prošlom desetljeću. Jedino su francuzi stali od europljana, ali britanci su snimili neke stvarno dobre horore. Možda je nepopularno mišljenje, ali 90-e što se tiče horora su mi lošije nego nulte i prošlo desetljeće. Naravno, 70-e i 80-e su najbolja desetljeća što se tiče horora ali nakon slabašnih 90-ih horor žanr ide ulaznom putanjom i ne vidim da će stat sad u ovom desetljeću.

To je to od mene zasad, pogledam ovaj maraton do kraja pa napravim listu 20, 30, možda 40 najboljih horora prošlog desetljeća.
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

Post Reply