Kakvu vrstu horora volite i što vam je najvažnije u njemu?

Razgovori ugodni o horor temama
dr_gonzo

Kakvu vrstu horora volite i što vam je najvažnije u njemu?

Post by dr_gonzo » 04 Jun 2007, 13:59

Svi znamo da horror žanr ima dosta podžanrova (najviše od ostalih žanrova):

- giallo (filmovi Maria Bave, Daria Argenta)
- slasher (Helloween, Friday the 13th, NOES)
- animal attack (The Pack, Jaws, Grizzly)
- vampire (Dracula, FDTD, Fright Night, Lost Boys)
- zombies (Romerovih filmovi, RE serijal, Shaun of the Dead, BrainDead)
- werewolfs (AWIL, WolfMan, Howling)
- serial killers (Citizen X, Silance of the Lambs)
- space monsters (Alien, Predtor)
- demons (Demons, Night of the Demons, Hellresier, Exorcist)
- ghost & haunted houses (Amytiville, Poltergeist, House on Haunted Hill)

Nadam se da sam uspio sve nabrojati ...

Po meni najvažnij je da film ima dušu (koliko sam to puta spomenuo :roll: ) a to znači da neki dio u njemu mora biti meni zanimlčjiva da bih ga opet pogledao i opet...
što sam htio time reći...pa recimo većina nas voli slasher serijale poput NOES, Petka ili Noći Vještica, ne zbog samih filmova (koji su većinom diskutabilni u pogledu kavlitete) nego zbog likova koje nose serijal - Myers, Freddy, Jason...
Iako se nastavci sve lošiji je ću uvijek moći pogledati cijeli serijal bez problema...

Ono što je meni ipak najvažnije je jeste odlična priča i da su likovi u filmu oni koje odmah zavolite, a ostalo nije toliko važno (ni da su efekti traljavi, da je buđet skroman)...

Zato su meni dragi filmovi poput - BrainDead, Evil Dead serijala, The Descent, Dog Soliders, Alien serijal, Predtori, Romerovi filmovi i sl. Sve zbog toga jer je u tim filmovima ili bila odlična i zanimljiva priča ili su likovi bili ti koji su me privukli i za koje sam gajio velike simpatije.

kod mene ima samo dvije vrste fenomenalnih (iliti remek djela) filmova a to je:
- filmovi koje ću pogledati 100 puta a da mi niti jedan put neće dosaditi (u tu skupunu upadaju Evil Dead 2,3 , Braindead, Aliens)
- filmovi koji su odlični ali prerealni i depresivni da sam ih pogledao 2-3 puta jer uvijek ostave snažan dojam na mene, ali su toliko fenomenalni da uvijek pomisiliš na njih kad si u nekoj konverzaciji (TCM original, Wolf Creek)

Što se tiće masakra u filmovima i potocima krvi, ja sam uvijek za ali da to ima nekog smisla (kao u Descentu, BrinDead), a ne da mi se ponudi klanje bez ičega drugoga (iako to nekada bude jedino pozitivno u nekim filmovima poput recimo "Boy Eats Girl", ali to su rijetki slučajevi)...

Danas je problem što nam daju previše grafičkog nasilja, a premalo likova do kojih nam je stalo (nabrojte mi neki upečatljivi lik ove godine u horor filmu) ili da je priča imalo smislenija (bležene 80-te) nego da bude po onom - mi dođemo oni nas napadnu i bježimo spašavajući glavu (to se danas večinom odnosi na američku produkciju)...
Danas svi misle da su efekti sve (pogledajte AvP, Hostel, Saw 2 i 3, TCM: Beginning), ali u mome slučaju to nije...ja sam radije uvijek za dobru priču, napetost i dobre likove...
"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "

- Charles Bukowski -

john_constantine

Post by john_constantine » 04 Jun 2007, 17:52

potpisujem. :wink:
Michel puši karu.

HorrorHR
Site Admin

Re: Kakvu vrstu horora volite i što vam je najvažnije u njem

Post by HorrorHR » 04 Jun 2007, 18:10

Uh,
dr_gonzo wrote:- giallo (filmovi Maria Bave, Daria Argenta)
Volim pogledati makar nisam tu toliko dobro potkovan koliko bi htio (bolje rećeno koliko planiram u bliskoj budućnosti). Još sam Argenta dosta gledao, ali me zanimaju više Bavina ostvarenja. Preteča slashera - /me likes.
dr_gonzo wrote:- slasher (Helloween, Friday the 13th, NOES)
Jedan od omiljenih ako ne i omiljeni podžanr - nešto me privlači u tom redovnim napadima na teenagera a i u maskama ubojica. Volio sam uvijek whodunnit filmiće pa mi se ovo pjaža. Ma koliko volim slashere, mogu reći da ih je iznimno mali broj jako dobar, ima ih nešto malo solidnih dok je velika veličina (cca 80% sranje):
dr_gonzo wrote:- animal attack (The Pack, Jaws, Grizzly)
Volim animal attack, ali ponajviše novijega datuma jer su nekako jeftiniji, blesaviji, trashier ukratko. Gledam sve od Nu Imagea :D
dr_gonzo wrote:- vampire (Dracula, FDTD, Fright Night, Lost Boys)
Sve pet al zadnji tip horrora koji bi stavio u plejer...
dr_gonzo wrote:- zombies (Romerovih filmovi, RE serijal, Shaun of the Dead, BrainDead)
Volim pogledati, ponajviše da vidim kakve gluposti ljudi izvaljuju. Dawn of the Dead mi je jedan od tipa tri top filma..
dr_gonzo wrote:- werewolfs (AWIL, WolfMan, Howling)
Zabavno posebice u Howling 74 nastavaka :D AWIL, respekt, najbolji efekti do sada, potpuno neprikosnoveno. Isto tako respekt za Marshallov Dog Soldiers.
dr_gonzo wrote:- serial killers (Citizen X, Silance of the Lambs)
Volim makar ne gledam više previše. U jednoj eri tipa 7-8 razred sam patio na serial killer filmove, pgoledao sve koji su ikad došli u videoteke, a isto su mi bili najdraži whoddunit.
dr_gonzo wrote:- space monsters (Alien, Predtor)
Cool, zabavno, sve pet... A Mothra? :D
dr_gonzo wrote:- demons (Demons, Night of the Demons, Hellresier, Exorcist)
Obožavam demone, posebice Ala NOtD ili Cenobite makar ih ne bi stavio u isti "razred". Gušt mi je gledati sve te teens-turn-into-demons filmove...
dr_gonzo wrote:- ghost & haunted houses (Amytiville, Poltergeist, House on Haunted Hill)
Efektni, ali ih baš previše ne abadiram.

Evil Xander

Post by Evil Xander » 04 Jun 2007, 18:52

Sve! :)
Chuck Norris puts the 'fun' in the 'funeral'.

A$H

Post by A$H » 04 Jun 2007, 20:25

Evil Xander wrote:Sve! :)
potpis 8)
It's A Bird... It's A Plane... It's SUPERA$H!!

maddjuro

Post by maddjuro » 04 Jun 2007, 21:05

nisam preizbirljiv ako je film dobar. ali volim kada neki film nema happy end
I may be an idiot, but i am no fool.

Freddy

Post by Freddy » 04 Jun 2007, 21:52

potpis :wink:
You can kill a rapper, but not his music.
You can kill an actor but not his work.
You can kill a poet but not his poetry.
You can kill a Tupac but he'll live in our hearts forever.
Rest In Peace, PAC, Thug love 4 you...

jigsaw

Post by jigsaw » 04 Jun 2007, 21:55

Ajmo se sad svi potpisivati... 8)

Black Stena

Post by Black Stena » 05 Jun 2007, 14:57

Netko je ovo napisa ovdi na horrorhr.com neznam tko ali mi se definicija svidila i upravo takve horrore volim!
Citat:
"Rijetki su filmovi u kojima se možeš potpuno uživiti u situaciju koju proživljavaju likovi, čisto te lovi neki osječaj bespomoćnosti jer u glavi vrtiš, što bi učinio da sam na njihovom mjestu!?"
Tipa: The Hitcher, Hills Have Eyes, Hostel... itd. Ima ih još...ovo su prvi koji su mi pali napamet.
Well, I don't know
But I been told
Eskimo pussy
Is mighty cold...

Secret Face

Post by Secret Face » 05 Jun 2007, 22:43

dr_gonzo wrote:- zombies (Romerovih filmovi, RE serijal, Shaun of the Dead, BrainDead)
volim sve pogledat ali ovi su mi ipak najdrazi.....

bakero

Post by bakero » 05 Jun 2007, 22:45

a po meni je najvažnija sama atmosfera u filmu nešto kao u carpenterovom stvoru ili alienu od ridley scotta e kad to film ima sve prolazi, klaustrofobija je isto bitan faktor, ma ima puno toga!
FREDDIE MERCURY GOD OF ROCK!!!
Deeeeeeeeeeeeeeeeeo.......alright.... Gone but not forgotten!
R.I.P.

dr_gonzo

Post by dr_gonzo » 05 Jun 2007, 23:19

I ja obožavam kad je atmosfera napeta, depresivna i klaustrofobična.... 8)
"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "

- Charles Bukowski -

HorrorHR
Site Admin

Post by HorrorHR » 06 Jun 2007, 00:46

Neznam za vas, ali glede atmosfere meni u glavi automatski pada na Carpenterov "The Fog" :prayer:

bakero

Post by bakero » 06 Jun 2007, 13:42

HorrorHR wrote:Neznam za vas, ali glede atmosfere meni u glavi automatski pada na Carpenterov "The Fog" :prayer:
isti đava the fog, the thing, carpenter je majstor za te stvari,
FREDDIE MERCURY GOD OF ROCK!!!
Deeeeeeeeeeeeeeeeeo.......alright.... Gone but not forgotten!
R.I.P.

Samhain

Post by Samhain » 11 May 2008, 22:01

za mene je sve prolazno. samo da je dobro.
(Romans Chpt. 5, v.12):
"Therefore, just as sin entered the world through one man, and death through sin, and in this way death came to all men, because all sinned

Post Reply