Pošto je danas u Osijeku, bit će svuda....Zadro wrote:[
Ja se nadam.. Al na cinestarovoj stranici nema još nikakve najave![]()
Ja ga ziher gledam u kinu ak dođe.
Koji ste horror zadnji gledali?
- Studeni
- elrania
-
- Boby
"The Strangers (2008)"
Film se oslanja na postepenu izgradnju atmosfere ostavljajući si dovoljno vremena da humanizira glavne protagoniste a krajnji je rezultat nekoliko uistinu uznemirujućih trenutaka. Veliki plus ide u prilog da niti jedan od tih trenutaka ne uključuje brutalnost i gore. Glumci su odlični i uvjerljivi bilo da tuguju zbog ljubavnih jada ili zbog psihopatskih ubojica. Glazba i igra sjenema pospješuju atmosferu strave a sam pristup filma uvelike podsjeća na Carpenterov "Halloween" spojen s "Funny Games U.S.". Ipak, u konačnici film ostaje nedorečen (iako mu je kraj podosta simboličan) jer nije uspio ostvariti dubinu koja bi bila odgovarajuća visokim standardima koje je uspio ostvariti na svim ostalim poljima. Unatoč tome, ovo je zasigurno jedan od boljih novijih mainstream horrora.
Film se oslanja na postepenu izgradnju atmosfere ostavljajući si dovoljno vremena da humanizira glavne protagoniste a krajnji je rezultat nekoliko uistinu uznemirujućih trenutaka. Veliki plus ide u prilog da niti jedan od tih trenutaka ne uključuje brutalnost i gore. Glumci su odlični i uvjerljivi bilo da tuguju zbog ljubavnih jada ili zbog psihopatskih ubojica. Glazba i igra sjenema pospješuju atmosferu strave a sam pristup filma uvelike podsjeća na Carpenterov "Halloween" spojen s "Funny Games U.S.". Ipak, u konačnici film ostaje nedorečen (iako mu je kraj podosta simboličan) jer nije uspio ostvariti dubinu koja bi bila odgovarajuća visokim standardima koje je uspio ostvariti na svim ostalim poljima. Unatoč tome, ovo je zasigurno jedan od boljih novijih mainstream horrora.
Last edited by Boby on 20 Sep 2009, 11:31, edited 1 time in total.
- jigsaw
Ogroman potpis.Boby wrote:"The Strangers (2008)"
Film se oslanja na postepenu izgradnju atmosfere ostavljajući si dovoljno vremena da humanizira glavne protagoniste a krajnji je rezultat nekoliko uistinu uznemirujućih trenutaka. Veliki plus ide u prilog da niti jedan od tih trenutaka ne uključuje brutalnost i gore. Glumci su odlični i uvjerljivi bilo da tuguju zbog ljubavnih jada ili zbog psihopatskih ubojica. Glazba i igra sjenema pospješuju atmosferu strave a sam pristup filma uvelike podsjeća na Carpenterov "Halloween". Ipak, u konačnici film ostaje nedorečen (iako mu je kraj podosta simboličan) jer nije uspio ostvariti dubinu koja bi bila odgovarajuća visokim standardima koje je uspio ostvariti na svim ostalim poljima. Unatoč tome, ovo je zasigurno jedan od boljih novijih mainstream horrora.

- Scarface
Boby wrote:"The Strangers (2008)"
Kako bi protumačija taj simboličan kraj? Zanima me ima li koja dublja poruka od neke uloge anđela smrti.
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.
- Josef K
Da baš sam i ja htio pitat.. Ja nisam vidio nikakvu simbolikuGhostface wrote:Boby wrote:"The Strangers (2008)"
Kako bi protumačija taj simboličan kraj? Zanima me ima li koja dublja poruka od neke uloge anđela smrti.

- Boby
SPOILERZadro wrote:Da baš sam i ja htio pitat.. Ja nisam vidio nikakvu simbolikuGhostface wrote:Boby wrote:"The Strangers (2008)"
Mislio sam na scenu kada dva mlada hodočasnika nude kršćanske letke i pitaju djevojčicu dali je grješnica a ona ih uzima i odgovara "ponekad". A onda joj žena govori "drugi puta će ti biti lakše". Ovdje se je film u potpunosti udaljio od toga da pokuša slijediti istiniti događaj po kojem je snimljen i okrenuo se je osobnoj interpretaciji scenarista o poimanju dobra i zla s religijskog i psihološkog aspekta koji su se u tom završnom trenutku susreli. Možda vidim stvari koje jednostavno nisu tamo ali ta mi se je scena učinila kao da nastoji ilustrirati kako su sva naša shvaćanja o vjerskoj dogmatici i poimanju svega dobrog ili lošeg ograničena razumom a ista postoje u jednom opsegu koji je znatno širi od samog razuma. Drugim riječima, tamo gdje razum staje dobro i zlo se nastavljaju kao i dogma koja ih kao takve i tada determinira.
- Scarface
Boby wrote:SPOILERZadro wrote:Da baš sam i ja htio pitat.. Ja nisam vidio nikakvu simbolikuGhostface wrote:
Mislio sam na scenu kada dva mlada hodočasnika nude kršćanske letke i pitaju djevojčicu dali je grješnica a ona ih uzima i odgovara "ponekad". A onda joj žena govori "drugi puta će ti biti lakše". Ovdje se je film u potpunosti udaljio od toga da pokuša slijediti istiniti događaj po kojem je snimljen i okrenuo se je osobnoj interpretaciji scenarista o poimanju dobra i zla s religijskog i psihološkog aspekta koji su se u tom završnom trenutku susreli. Možda vidim stvari koje jednostavno nisu tamo ali ta mi se je scena učinila kao da nastoji ilustrirati kako su sva naša shvaćanja o vjerskoj dogmatici i poimanju svega dobrog ili lošeg ograničena razumom a ista postoje u jednom opsegu koji je znatno širi od samog razuma. Drugim riječima, tamo gdje razum staje dobro i zlo se nastavljaju kao i dogma koja ih kao takve i tada determinira.
SPOILER
Odnosno, jednostavnije rečeno, nisu ni jasna poimanja njih troje o dobru ni zlu. Kako njih točno doživit- ka manijakalne hladnokrvne ubojice ili na neki način čak i viša bića? Mislim da je taj kraj bio pokušaj davanja "motiva" svim, nama običnim ljudima, neshvaćenim ubojstvima i ljudskim zločinima. Ne vidiš ti ništa suvišno, simbolika postoji, zato san te i tražija vlastito stajalište, da ga usporedim sa svojim, ali je stvar da se tu ne radi o simbolici već o racionaliziranju, ili bolje rečeno, deracionaliziranju. Šta je to u njihovim umovima šta ih tjera na ubijanje potpunih stranaca, i da li su stranci ubojice ili žrtve? I stranci prema kome? Jedni prema drugima ili nečem višem, uzvišenijem, s kojim su ubojice stupile u duhovni kontakt? U samom naslovu se u biti krije najveća simbolika, kraj je samo nadopuna. Inače, ovako nešto lako je objašnivo pravim slučajem na kojem je baziran film, a to je redateljevo iskustvo kad je bija mlađi. Jednu noć bija je sam u kući i čuja je lupanje i kucanje po ulaznim vratima, i naravno, skamenjen od tsraha, nije otvara. Sutradan, je pak, dozna da su neke susjedne kuće opljačkane. Dakle, taj neopisivi osjećaj jeze i blizine sa nepoznatim i stravičnim kojeg je za dlaku izbjega pokuša je prenijet na film, u prvom redu koncentrirajući se na atmosferu, ali također i na mali pokušaj davanja nečeg dubokoumnijeg antagonistima. Ili se na kraju jednostavno može reć da su bili obični vjerski fanatici koji su sebi dali ulogu Božje ruke- ne bi bilo prvi put.
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.
- Boby
SPOILER
Aha, stvarno je ostavljeno mnogo mjesta za različite interpretacije koje mogu zvučati podjednako uvjerljivo i zato mi u neku ruku ostaje dojam da je film, što se same fabule tiče, nedorećen. Meni se osobno čini da su troje zamaskiranih uistinu samo pishopati i ništa više od toga osim što nemaju apsolutno nikakav motiv i razlog za zlo koje rade, dakle predstavljaju zlo koje je samo sebi svrha. I sada, kada jedno od njih naivni klinac upita dal je grješnik a ovo odgovara "ponekad", tada ostavlja odgovor koji je toliko neprigodan koliko je neprigodno i samo pitanje a koji je opet u potpunosti točan. Kada je klinjo pitao o grešnosti, sigurno nije mislio na stvari koje je ta cura uradila već na nešto toliko svakodnevno i uobičajeno, toliko ovijeno ogradom zdravog razuma da samo pitanje zvuči retoričko. A kada je cura uvjetno-potvrdno odgovorila u stvari je rekla istinu. Samo što je njezin odgovor u stvari odgovor na pitanje koje nije retoričko dok kod sviju ostalih bi bilo. Razlog tomu jest što je ovo bio odgovor nečeg što mi, kako si rekao obični ljudi, ne možemo razumjeti jer je lišeno racionalnost ali i kao takvo dalo je odgovor koji se opet neće razlikovati od našeg.
Aha, stvarno je ostavljeno mnogo mjesta za različite interpretacije koje mogu zvučati podjednako uvjerljivo i zato mi u neku ruku ostaje dojam da je film, što se same fabule tiče, nedorećen. Meni se osobno čini da su troje zamaskiranih uistinu samo pishopati i ništa više od toga osim što nemaju apsolutno nikakav motiv i razlog za zlo koje rade, dakle predstavljaju zlo koje je samo sebi svrha. I sada, kada jedno od njih naivni klinac upita dal je grješnik a ovo odgovara "ponekad", tada ostavlja odgovor koji je toliko neprigodan koliko je neprigodno i samo pitanje a koji je opet u potpunosti točan. Kada je klinjo pitao o grešnosti, sigurno nije mislio na stvari koje je ta cura uradila već na nešto toliko svakodnevno i uobičajeno, toliko ovijeno ogradom zdravog razuma da samo pitanje zvuči retoričko. A kada je cura uvjetno-potvrdno odgovorila u stvari je rekla istinu. Samo što je njezin odgovor u stvari odgovor na pitanje koje nije retoričko dok kod sviju ostalih bi bilo. Razlog tomu jest što je ovo bio odgovor nečeg što mi, kako si rekao obični ljudi, ne možemo razumjeti jer je lišeno racionalnost ali i kao takvo dalo je odgovor koji se opet neće razlikovati od našeg.
- john_constantine
krvnik - eto, pogledao sam konačno to sandijevo djelo. Svakako zabavan film s dobrom idejom, naročito mi se dopao motiv na kraju filma. Humora ima, petominutna scena mučenja, uzori iz drugih filmova (TCM, mislim, scena s čavlima i stolcem), nasilja, motorka, dobar završetak i par dobrih krvavih fora kao odrezano truplo i povremeni fantastični elementi. 3/5
Michel puši karu.
- DeadDispatcher90