#001 - Christine (1983)

Mjesto za naš mali filmski klub.
User avatar
HorrorHR
Site Admin
Posts: 15351
Joined: 02 Oct 2006, 22:58
Location: Sci-Fi Channel

Re: #001 - Christine (1983)

Post by HorrorHR » 25 Sep 2011, 12:25

Trenutak trivie

There was no remote control used in any of the 24 cars used in the movie Christine. When Christine became “evil,” her windows were painted black, except a small area covered with window tint so the stunt driver could see out. He had no side or rear vision. Night driving was very difficult, that's why these guys are pro drivers.

There was one scene at the end, when the car crashes inside the garage hitting the office wall and Arnie going through the windshield. For this scene, the car was hooked up to cables, and pulled through the wall. A stunt man dressed as Arnie went through the (fake) windshield after the crash. The engine sound was dubbed in after in post production.

Preuzeto sa: http://www.allpar.com/history/christine.html (ovdje su i priče drugih ljudi koji su bili vlasnici ili su kupili jedan od modela auta koji se koristio za snimanje filma.

User avatar
HorrorHR
Site Admin
Posts: 15351
Joined: 02 Oct 2006, 22:58
Location: Sci-Fi Channel

Re: #001 - Christine (1983)

Post by HorrorHR » 25 Sep 2011, 12:27

Trenutak trivie

Weekend box office: December 9-11, 1983

Image

Sljedeći vikend film je pao na 8. mjestu sa zaradom od $2,058,517, vikend nakon toga ostrao je na osmom mjestu sa dodatnih $1,851,909. Čudno je da je u četvrtom vikendu imao zaradu veću od drugog i trećeg - $2,736,782 - to je bio vikend za novu godinu 1983/1984.

Usput, kako vidite na screenshotu, na premijeri se borio sa Scarfaceom i Dirty Harryem ;)

User avatar
Ašow
Posts: 7645
Joined: 16 Nov 2009, 16:38

Re: #001 - Christine (1983)

Post by Ašow » 25 Sep 2011, 16:42

Uh, pregadna konkurencija je bila tad u igri, tak da bilo koja para tad zarađena je bila brijem i više no zaslužena.
--------
Last.fm

User avatar
HorrorHR
Site Admin
Posts: 15351
Joined: 02 Oct 2006, 22:58
Location: Sci-Fi Channel

Re: #001 - Christine (1983)

Post by HorrorHR » 25 Sep 2011, 16:47

Bizarno je kad gledaš da je Christine imao veći theatrical run po broju kina od Scarfacea ;) Al fakat teški vikend za premijeru...

User avatar
sikeone
Posts: 1180
Joined: 08 Feb 2007, 21:04
Location: Neverland

Re: #001 - Christine (1983)

Post by sikeone » 25 Sep 2011, 17:54

Glavni glumac John Stockwell koji u filmu glumi najboljeg prijatelja Dennisa imao je i malu ulogu u super hitu Top gun a i režirao je film Turistas
J...š film u kojem nema tuče

User avatar
HorrorHR
Site Admin
Posts: 15351
Joined: 02 Oct 2006, 22:58
Location: Sci-Fi Channel

Re: #001 - Christine (1983)

Post by HorrorHR » 25 Sep 2011, 18:09

sikeone wrote:Glavni glumac John Stockwell koji u filmu glumi najboljeg prijatelja Dennisa imao je i malu ulogu u super hitu Top gun a i režirao je film Turistas
jebote koja kombinacija :)

User avatar
Jack Crow
Posts: 68
Joined: 03 Mar 2010, 00:32

Re: #001 - Christine (1983)

Post by Jack Crow » 25 Sep 2011, 19:35

Još nekoliko zanimljivih behind the scenes detalja vezanih uz film...

"As a joke,Alexandra's Paul twin sister Caroline stood in for her during some scenes, most notably the ride on the bulldozer"

Sestra blizanka od Alexandre Paul, Caroline, ima neupisani cameo dok je uskakala na mjesto seke i vozila se na buldožderu.

"All of Christine's engine sounds in the movie are actually dubbed in: the recording was taken from a 1970 Mustang 428 SCJ owned by the actor who played Buddy Repperton"

Christinin zvuk nije njezin zvuk već Mustanga.

"Kevin Bacon turn down the leadeing roll of the film for a screen test of Footloose."

...i još gomila toga se može pronaći na ovoj stranici http://www.fast-rewind.com/making_christine.htm

User avatar
Jack Crow
Posts: 68
Joined: 03 Mar 2010, 00:32

Re: #001 - Christine (1983)

Post by Jack Crow » 25 Sep 2011, 19:40

Image

Jedna od rijetkih Carpenterovih slika sa samog snimanja.

User avatar
Info
Posts: 1670
Joined: 12 Jul 2010, 18:34
Location: Laboratory

Re: #001 - Christine (1983)

Post by Info » 25 Sep 2011, 21:35

Predobro :supz:
"I saved your life Jesse... are you gonna save mine?"
http://www.youtube.com/watch?v=582TR2N_sPM

User avatar
HorrorHR
Site Admin
Posts: 15351
Joined: 02 Oct 2006, 22:58
Location: Sci-Fi Channel

Re: #001 - Christine (1983)

Post by HorrorHR » 26 Sep 2011, 23:55

Glavni gumac Keith Gordon se primarno bacio u redateljske vode, režirao je čak 6-7 epizoda serije "Dexter". Gledam extrase upravo na DVD-u, rekao da je sada redatelj, pa me zanimalo na IMDB-u vidjeti čime se bavi. Fokusira se na televiziju. Kaže da mu je rad sa Carpenterom i De Palmom (Dressed to Kill) uvelike utjecao na ljubav prema režiranju.

User avatar
HorrorHR
Site Admin
Posts: 15351
Joined: 02 Oct 2006, 22:58
Location: Sci-Fi Channel

Re: #001 - Christine (1983)

Post by HorrorHR » 26 Sep 2011, 23:57

Jack Crow wrote:Image

Jedna od rijetkih Carpenterovih slika sa samog snimanja.
Ne znam dali misliš rijetka kao da ih nije bilo ili da se ne može na netu naći, sada u par dokumentaraca se izvrtilo jedno 20-30 fotografija. Ova koju si stavio je sa snimanja scene gdje Arnija napadaju školski štemeri.

User avatar
Jack Crow
Posts: 68
Joined: 03 Mar 2010, 00:32

Re: #001 - Christine (1983)

Post by Jack Crow » 27 Sep 2011, 17:46

Teško je pronaći na netu njegove starije slike sa snimanja, ima ovih novih, ali jedva da sam par pronašao što se tiče starijih naslova (Assault...They Live, Christine)

Image Image

Još dvije sa snimanja (isprike, lošije su kvalitete) i jedna s jedne nedavne obljetnice, s cijelim castom.

Image

User avatar
HorrorHR
Site Admin
Posts: 15351
Joined: 02 Oct 2006, 22:58
Location: Sci-Fi Channel

Re: #001 - Christine (1983)

Post by HorrorHR » 01 Oct 2011, 19:44

Trivia sa R2 DVD izdanja filma Christine

Featurette: Finish Line (7 minuta)

- Kaže scenarist da makar njegov posao nema upliva u glazbenu podlogu filma, u to vrijeme je taman startao MTV i često se vrtila pjesma "Bad to the Bone" ( George Thorogood & The Destroyers - http://www.youtube.com/watch?v=_7VsoxT_FUY ). Kada je to čula njegova cura rekla je - pa to je pjesma o tom autu o kojem pišeš scenarij. Nakon toga pjesma je uvrštena u legendarnoj sceni.

- John Carpenter je napomenuo da mu se baš niej sviđalo kako su izpimpali njegovo ime - John Carpenter's je pisalo nekoliko puta po svim reklama,a plakatima - kaže: "Pomislio sam da sada svi misle kakvo sam zacijelo arogantno govno od čovjeka".

- Producent je rekao da je budžet bio oko 9.5 do 9.7 milijuna dolara, ali da su glumci bili dosta jeftini - većina budžeta je išla na automobile.

User avatar
HorrorHR
Site Admin
Posts: 15351
Joined: 02 Oct 2006, 22:58
Location: Sci-Fi Channel

Re: #001 - Christine (1983)

Post by HorrorHR » 01 Oct 2011, 20:23

Christine (1983)
http://www.horrorhr.com/christine-1983/

Arnie je tipični štreber koji osim popularnog prijatelja Dennisa u školi gotovo i nema prijatelja. Česta je meta napada školskih klipana, a i doma ima problema sa strogim roditeljima. Jednog dana na putu iz škole u zabačenom vrtu primjećuje staru karampanu u koju se odmah zaljubljuje. Otkupljuje je od sadašnjeg vlasnika, te sve svoje slobodno vrijeme počinje trošiti na uređenja auta. Auto imena Christine uopće nije samo obično prijevozno sredstvo…

Pred par tjedana na HorrorHR forumu startali smo sa filmskim klubom u kojemu je cilj u određenom vremenskom roku pogledati zadani horror film, te diskutirati o njegovoj kvaliteti, informacijama sa snimanja, DVD/Blu-Ray izdanjima etc. Vjerujem da će kroz vrijeme koncept filmskog kluba na forumu biti vrlo zanimljiv, a odlučio sam se započeti sa filmom Christine radi toga jer mi “ona” ima posebno mjesto u srcu.

Stvarno ne znam kada, ali u doba kada kod nas još nije bilo videoteka ili su se tek otvarale, bratićev stric (po drugoj strani) sa broda doneo je videokazetar i par originalnih kazeta. Jedna od kazeta bila je i Carpenterova “Christine”, koju sam tada desetak puta gledao (vrijeme kada nije bilo opcija, pa se jedan te isti film gledao svakih par dana) i baš mi je nekako ostao drag. Razmišljao sam malo, vjerujem da do neki dan na DVD-u, Christine nisam gledao od tada.

Carpenter je za svoj prvi film poslije neuspjeha sada kultnog “The Thing” odabrao “Christine”, film koji je rađen po knjizi Stephena Kinga, koja je taman u vrijeme snimanja konstantno bila na najvišim mjestima popularnosti na listama poput New York Timesove.

“Christine” je film koji počne tipično (škola, odrastanje), ali ubrzo kreće vrlo atipičnim putem. Horrori sa ubojitim autima i nisu neka česta pojava, a Christine, makar nije bila prva (bio je tu i The Car iz 1977), ostala je i dan danas sinonim ove mikrosekcije omiljenog nam žanra. Snimljen sa nižim, ali u globalu solidnim budžetom, film govori o jednoj naprasnoj i patološkoj ljubavi između teenagera i njegove jurilice. Scenarij (uz književnu podlogu) savršeno su iskoristili tadašnju masovnu fascinaciju amerikanaca prema autima, pa je King sve to lijepo upakirao uz poneku viziju iz svoje bujne mašte. Auto već od svog rođenja (doslovno, početak filma prikazuje stvaranje naše Kristinke na proizvodnoj traci) u sebi ima nešto natprirodno, a kada dođe u kontakt sa jadnim Arnijem, utječe na njegovu potpunu transformaciju.

Dečko sa naočalama bez trunke samopoštovanja, uz svoj novi super cool auto postaje zavodnik pun mržnje i osvetoljubivosti prema barabama koje su mu pokušale uništiti novu ljubav. Ljubav prema autu Carpenter je u nekim situacijama prikazao u nekakvim bizarnim erotskim tonovima (“Show me” scena, te oproštaj na kraju). Prva polovica filma se prilično sporo odvija, što utječe na jačanje svih likova i njihovih međusobnih veza što je savršen uvod za rasplet pun akcije, ludosti i par odličnih specijalnih efekata. Transformacija Christine iz razbijene olupine u savršeno izglancano vozilo je fantastično odrađena, malo me po kombinaciji perfekcije i “godine proizvodnje” podsjetilo na elan i znanje iza transformacije u vukodlaka u Landisovom “American Werewolf in London”.

Film je uz Carpenterovu glazbenu podlogu prepun dobre rock glazbe iz onog vremena i sa zadovoljstvom mogu reći da je “Christine” dobro ostarila. Neki filmovi sa godinama zastrane, ali ova stara Carpenterova djela se ne daju zubu vremena.

User avatar
HorrorHR
Site Admin
Posts: 15351
Joined: 02 Oct 2006, 22:58
Location: Sci-Fi Channel

Re: #001 - Christine (1983)

Post by HorrorHR » 01 Oct 2011, 22:44

Trivia sa R2 DVD izdanja filma Christine

Featurette: Christine - Fast and the furious

- John Carpenter kaže da je želio da auto bude zvijezda filma pa je Christine na početku prikazao i rođenje na pokretnoj traci

- Darnell's , mjesto gdje se Christine sređuje je bila velika tvornica iz rata, za snimanje filma preuredili su je malo i podijelili na dva dijela - prvi je ono što se vidi u filmu, drugi je bio pravi body shop gdje su sve aute za film spremali

- Prije poljupca između Arniea i Leigh, glumci su se testno par puta izljubili čisto da im ne bude neugodno pred kamerama

- Smrti su različite u knjizi i u filmu, smrti prvog tipa u uličici kada ga Christine lovi nema uopće u knjizi

- Producenti su željeli rating R pa su scenaristima naredili da ubace što više prostota

- U sceni sa buldožerom, ekipa se malo zajebavala sa John Carpenterom tako da su pred kamere doveli sestru blizanku Alexandre Paul (Leigh). Prikazana je i jedna slika gdje je on gleda sa čuđenjem, rekao je da je bila ista izgledom, ali nešto mu nije izgledalo pravo pa se čudio.

- Odličan buldožer je zasluga JC-a, producenti su htjeli moderni buldožer, a on je htio ovakav oldskul-

Locked