Pročitao sam drugu knjigu Hellboya u kojoj su samo kratke priče i to doslovno, neke traju samo 3 stranice a neke su na 30ak stranica. I ouv od tri stranice moram ocijenit
Hellboy: Svezak 2
Palačinke - prva priča od tri stranice mladi Hellboy prvi puta proba palačinku a odmah na drugoj stranici vidimo Astarotha koji je jedan od glavnih u paklu i koji kaže svojim demonima da Hellboy više nije jedan od njih jer je pojeo palačinku. Kužim, ljudskost

fora epizoda
3.5/5
Priroda zvijeri - ok, ovo je bilo zanimljivo. Hellboya zovu neki starci u Englesku 1954. godine kad je bio još mlad da ubije zmaja jer se pojavio taj zmaj koji je prije davno ubijao. I tako Hellboy ode i slučajno ubije zmaja i zbog njegove krvi jer je bio ozlijeđen počnu rasti cvjetovi a to društvo koje je Hellboya zvalo kaže da će ga nadzirati da vide pravu prirodu zvijeri. Zanimljivo mi je ovo jer ovo očito nisu neke obične kratke priče već povezane sa dubljom mitologijom Hellboya.
4/5
Kralj Vold - hm, priča o pohlepi jednog čovjeka koji zove Hellboya u Norvešku u malo selo da se suoči sa sablasti pod imenom kralj Vold koji ima svoje pse koji se pretvaraju u vukodlaka i nekog bersekrera.
3.5/5
Leš - e ovo je baš vrhunska i uvrnuta priča teško ju je objasniti ali uglavnom bude oteto malo dijete doslovno bebač od strane nekih užasnih malih vilenjaka i Hellboy ih zna i zna da mora igrati po njihovim pravilima tako da treba ispuniti zadatak i prebaciti mrtvaca/leš do jednog groblja da bi dobio dijete. Odličan crtež i atmosfera, baš jebena folk epizoda
5/5
Željezne cipele - ful kratka epizoda opet smještena u Englesku 1961. godine još uvijek mladi Hellboy lovi nekog demona pod imenom Željezne cipele. Brzo i efektivno sređen

volim ovakve folk tradicionalne priče.
4/5
Baba Jaga - uh, baš prava hororična priča smještena u Rusiju 60ih godina o Babi Jagi, jezivoj starici koja je neka vrsta vještice i koja krade djecu i leti iznad groblja. I na kraju kad je Hellboy ubije, svako dijete koje je rođeno kroz godinu dana je bilo slijepo na jedno oko. Old school pričica.
4.5/5 malo sam čitao o njoj
https://en.wikipedia.org/wiki/Baba_Yaga
Glave - haha koja luda priča. Hellboy otputuje u Japan, radnja smješttena u 1957. godinu i tamo nailazi na nekog japanca koji ga zove k sebi i upoznaje ga sa svojim gostima koji su ustvari sablasti i koji ostavljaju svoja tijela ponoći i samo im glave lete po šumi baš jeziva scena volio bih to vidjeti kao neki film ili epizodu neke serije. Zanima me jel ima ovo uporišta u japanskom folkloru vjerojatno ima. Crtež isto jeben ovu priču, jako atmosferičan pogotovo lijepa mračna pozadina.
4.2/5
Zbogom, gospodine Tod - najslabija priča zasad o nekakvoj ektoplazmi ali nezanimljivo
2/5
Varkolak - jako dobra vampirska priča gdje Hellboy otputuje u Englesku želeći ubiti vampiricu ali naiđe na šišmiše i Varloka, ogromno biće koje želi ubiti Hellboya ali u zadnji trenutak Hellboy vidi da je to samo iluzija te vampirice i zakolje ju

također crtež jako dobar, lijepe boje.
4/5
Božić pod zemljom - zanimljiva gotička romantička ghost priča u kojoj Hellboy pokušava spasiti staricu tako da dolazi do jednog ženskog duha i pokušava je spasiti. Ona neman mi je bila kul, ličio mi je na vukodlaka.
3.8/5
Okovani kovčeg - ok, sad shvaćam zašto je jedan od naziva ove druge knjige okovani kovčeg. Priča je u sadašnjosti, povezana direktno sa Hellboyom, njegovom prošlošću i njegovim ocem iz pakla, Sotonom. Hellboy piše pismo svojem prijatelju čovjeku ribi, Abrahamu kako istražuje mjesto gdje se on prvi puta pojavio. Pokušava spasiti onu staricu koja je složila pakt sa Sotonom, ali spasa nema jer Sotona je uzima k sebi. Jebena priča koja će sigurno imati nastavak.
4.5/5
Vukovi svetog Augusta - jedna od dužih kratkih priča smještena u samostan gdje Hellboy istražuje masovni genocid koju je počinila neka zvijer za koju se ispostavi da je to ogromni vukodlak koji je odlično nacrtan. Jako dobra priča.
4/5
Zamalo kolos - još jedna malo duža kratka priča o Homukulucu, nekom čudovišu ala Frankensteinovo čudovište dakle stvoreno u labarotoriju a Hellboy prati tog jednog stvora koji je uzeo vatru Liz, a Liz će umrijeti ako ne dobije natrag svoju vatru. Uz sve to pojavljuje se još jedan takav stvor koji kasnije postaje ogroman i brutalno pretuče Hellboya ali ga spasi prvi homunkulus. Solidna priča, ali važna za nastavak radnje jer je usko povezana sa glavnim likovima.
3.3/5
Desnica usuda - kul priča o razgovoru između svećenika i Hellboya o njegovog ruci i što predstavlja.
3.8/5
Škatulja zla puna - uz 'Leš', najbolja priča u ovoj knjizi. Hellboy i Abe odlaze u jedan engleski kraj gdje im jedan čovjek govori kako je jedne noći ostao zamrznut nepokretan jer je došao jedan čovjek po imenu Igor koji je okultist i uzeo je jednu kutijicu u kojoj je zarobljen jedan demon preko tisuću godinu kako bi tu kutijicu dao jednom bračnom paru. Jellboy i Abe idu to istražiti ali naravno nailaze na probleme. Saznaje se pravo Hellboyovo ime pomoću kojeg mora slušati Igora i saznaje se za što mu služi ruka koje je vrlo moćno oružje za njegovu vladavinu na Zemlji je to mu je sudbina, zato se i rodio da uništi Zemlju i zavlada kaos. Jebene borbe, jebene poveznice na prijašnje kratke priče i Astarotha smo malo vidjeli ali ostavio je trag čini se vrlo moćnim demonom. Svidjela mi se i filozofska strana priče, razmišljanje Hellboya u onom epiologu o njegovoj sudbini i da li da nastavi gurati glavu u pijesak ili se suoči sa tom činjenicom što treba napraviti. Crtež i scenarij također odlični.
5/5
Uglavnom, za ocjenu bolja knjiga od prve. Ovo je Hellboy kakvog sam očekivao, sve je bolje naspram prve knjige.
ZAVRŠNA OCJENA:
4.3/5

"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"