Koju ste knjigu zadnju čitali?

Diskusija o knjigama, stripovima, amaterskim radovima horror, sci-fi i bliske tematike.
Post Reply
elrania

Post by elrania » 09 Feb 2009, 00:23

moko wrote:volim priče iz doba WW2 ali ovo "SF" me zabrinjava... u kojoj je mjeri to izraženo?
ne volim pretjerivanje, ali ako je u funkciji opisa nekih pokusa iz WW2 onda je dobrodošlo tj poželjno

nije SF u 'standardnom' obliku. ja ga iskreno ne volim i preskacem ga, ali ovo je bilo nesto vrijedno citanja.
knjiga je prvenstveno drama i kronologija zivota jedne osobe koja preskace kroz vrijeme i od strane jedne rase iz svemira slusa o vremenu i zivotu, te uci o postojanju i kako sve tece, te prikazuje slike iz svog zivota.
WW2 nije predstavljen u standardnom obliku, jedino 'true' ratno sto se dogada je zarobljivanje amerikanaca i vodenje njih u dresden 30 dana brije bombardiranja.
knjiga je u neku ruku ispovijest drustva i antiratne ekspresije stvaralastva u doba 60-ih.

uostalom, knjiga je dosta poznata u knjizevnim krugovima, tako da se da nac kvalitetnih referenci na nju po netu.

a buduci da je mi obradujemo na knjizevnim seminarima ko jedno od bitnijih djela nastalih u sezdesetima, smatram da je se isplati procitati. ponavljam, mene je iznenadila, jer sam pronasla dubinu u njoj i prvi put sam nakon dugo vremena ostala zadovoljna sto sam morala nesto pod prisilom obraditi.

definitivno cu je opet procitati.

moko

Post by moko » 09 Feb 2009, 00:36

hm... ništa bacit ću se na čitanje hehehehe sad imam vremena do 4.mj. pa onda opet ispiti
[img]http://img3.imageshack.us/img3/5865/266541648508ceccfbbdid4.jpg[/img]

cactus

Post by cactus » 09 Feb 2009, 08:42

Asfodel wrote:
cactus wrote:Robin Cook-pomalo slučajno cijeli serijal njegovih knjiga uključujući naravno vručicu.komu i invaziju. Uglavnom se može reći da su to medicinski trileri iako vrlo često postižu atmosferu dostojnu horror majstora. Knjige se lako čitaju iako su protkane činjenicama u skladu sa temom što često dovodi do upotrebe medicinske terminologije.
Zanimljivo zvuči. U kojoj se mjeri može usporedit s Cornwell i Gerritsen?
Cornwell je nešto sasim drugo a drugog piscs ne znam.

Asfodel

Post by Asfodel » 09 Feb 2009, 11:34

cactus wrote:
Asfodel wrote:
cactus wrote:Robin Cook-pomalo slučajno cijeli serijal njegovih knjiga uključujući naravno vručicu.komu i invaziju. Uglavnom se može reći da su to medicinski trileri iako vrlo često postižu atmosferu dostojnu horror majstora. Knjige se lako čitaju iako su protkane činjenicama u skladu sa temom što često dovodi do upotrebe medicinske terminologije.
Zanimljivo zvuči. U kojoj se mjeri može usporedit s Cornwell i Gerritsen?
Cornwell je nešto sasim drugo a drugog piscs ne znam.
Kužim. Dovoljno informacija. Tnx :)
I mean, a few little tiny murders and everyone just freaks out

elrania

Post by elrania » 09 Feb 2009, 20:09

thomas pynchon, the crying of lot 49

jao jao, pynchone... procitala sam ovo rekordnom brzinom, ali ni nakon citanja eseja koji objasnjava knjigu nemam jasno predodzbu onoga sto je predstavljeno.
osnovne crte se saju iscitati, da, ali mi se najvise svida objasnjenje da knjiga nema smisla i da je tu da zbunjuje citatelja.

stil pisanja i svi silni detalji koji se javljaju u knjizi su po mom naprosto zadivljujuci i ukazuju na predanost i veliku sposobnost autora, no pohvatati i razumjeti sve sto je prezentirano je nemoguca misija za cak i malo predanijeg citatelja.

mislim da bi bio red da ovu knjigu primim u ruke jos jednom kad ce biti vremena.

idem sada na MLK-ov 'i have a dream' da malo razbistrim glavu :lol:

Hec

Post by Hec » 10 Feb 2009, 17:12

Cannibalist wrote:Golden Dawn od Israel Regardie, jel ima neko dalje za preporucit nesto?
ocekivo sam da ce mi apokaliptik nesto preporucit :)
ali nasao sam ostala Regardieova djela
"Six strings to cover fear..."

john_constantine

Post by john_constantine » 12 Feb 2009, 20:15

Howlov putujući dvorac - Diana Wynne Jones - zanimljiva, očaravajuća i duhovita knjiga, animirani film je naravno drukčije napravljen, a jedini prigovor imam na slabi i neuvjerljiv završetak, ali dobra knjiza za jedno popodne.
Michel puši karu.

Asfodel

Post by Asfodel » 15 Feb 2009, 22:52

Jed Rubenfeld - Tumačenje umorstva :D
Naslov koji parafrazira Freudovo djelo Tumačenje snova. Freud i Jung dolaze u NY održati predavanje na nekom sveučilištu, kad se odjednom počnu događati umorstva u visokom društvu.
Više od pola događaja u toj fiktivnoj priči je istinito. Temelji se na stvarnoj crtici iz Freudove biografije kada je išao tamo. Kad se vratio rekao je da je doživio neku traumu i da su svi Amerikanci divljaci i koju je okrivio sve svoje zdravstvene tegobe.
Iznimno uzbudljiv krimić. Pisac je stvarno pazio na detalje, primjerice, svaka rečenica koju izgovore Freud i Jung je istinita
Psihoanaliza + umorstva = svršavam :prayer:
I mean, a few little tiny murders and everyone just freaks out

john_constantine

Post by john_constantine » 21 Feb 2009, 10:08

Watchmen - evo, prvi put kada sam ga čitao, čitao sam ga u jednom komadu. I to mi je bila pogreška, umorio sam si oči, izgubio sam se u kompleksnoj radnji, preskakao sam tekstove prije novog poglavlja, i nisam niti završetak shvatio najbolje. Pa sam krenuo na drugo čitanje, i čitao jedno poglavlje na dan. Radnja je dosta kompleksna makar je ideja zapravo jednostavna. Ovo je strip o superherojima, ali koji nemaju moći kao x men i slično, nego su to ljudski likovi za svojim kompleksnim manama. Uz to imamo i dodatnu priču o preživjelome koji napravi splav i pokuša se vratiti kući.

Crtež je odlično napravljen, naročito akcijske scene ili svaka scena s Rorscharchom. Likovi superheroja su isto odlično napravljeni, zamišljeni i dizajnirani. Svaki ima svoje specifičnosti. Glavna ideja i sam završetak je odličan, s puno detalja i psihičkih dijelova kod likova. A i završetak isto ostavlja na razmišljanje...

SPOILER
njegov dnevnik, da li će na kraju ipak otkriti istinu? i da li će njegov dnevnik uništiti taj mir?
SPOILER

Ovo nije obični strip koji samo pročitate u jednom danu i zaboravite, taj strip traži vašu detaljnu pozornost, i na kraju vas ostavlja u razmišljanju...
Michel puši karu.

Wendigo

Post by Wendigo » 21 Feb 2009, 10:54

jebemu, moram ga pročitati prije filma, stao sam na 3 chaptera prije kraja.. :?

splattergirl

Post by splattergirl » 21 Feb 2009, 14:04

richard montanari - badlands
tess gerritsen - the keepsake

trenutna:
asa larsson - the savage altar
[img]http://images.layouts.fm/0/19/19369.gif[/img]

gandalf

Post by gandalf » 21 Feb 2009, 15:42

Wendigo wrote:jebemu, moram ga pročitati prije filma, stao sam na 3 chaptera prije kraja.. :?

Ja se trudim čitati kad god mogu! Super je, preporuka obzirom da nije tipični superhero strip!

john_constantine

Post by john_constantine » 06 Mar 2009, 17:49

Image

Knjiga koja je sakupila horor, fantastične i sf priče od raznih pisaca od Stephena Kinga do Clive barkera, ali i one od kojih ne biste očekivali kao Honore Balzac, zajedno s domaćim piscima. Priča ima oko 29. Za većinu se može reći da su odlične, kao Čovjek koji preživljava, o tipu zarobljenom na otoku, bez ičega. I počne jesti svoju nogu da utaži svoju glad. A ima i ono dosadnih epizoda kao Vrba. Neke nisam niti shvatio kao Snagator ili Miš u zidinama svjetskog sela. Naši domaći pisci su čak iznenađujuće dobri kao priča Prsti, tip kojemu iz tijela rastu prsti... A tek priča o ženi koja je imala perverznog muža milijardera, i dala si je napraviti još jednu vaginu. Na kraju ona ima vagine po cijelom tijelu i licu.  :| Priče su kratke, makar ima nekih dugih kao Parazit, i sve su zanimljive za čitanje. Možda neće sve uspješno vam naježiti kožu kao prva priča, ali sa guštom ćete ju pročitati do zadnje stranice.
Michel puši karu.

Scarface

Post by Scarface » 07 Mar 2009, 10:37

john_constantine wrote:Image

Knjiga koja je sakupila horor, fantastične i sf priče od raznih pisaca od Stephena Kinga do Clive barkera, ali i one od kojih ne biste očekivali kao Honore Balzac, zajedno s domaćim piscima. Priča ima oko 29. Za većinu se može reći da su odlične, kao Čovjek koji preživljava, o tipu zarobljenom na otoku, bez ičega. I počne jesti svoju nogu da utaži svoju glad. A ima i ono dosadnih epizoda kao Vrba. Neke nisam niti shvatio kao Snagator ili Miš u zidinama svjetskog sela. Naši domaći pisci su čak iznenađujuće dobri kao priča Prsti, tip kojemu iz tijela rastu prsti... A tek priča o ženi koja je imala perverznog muža milijardera, i dala si je napraviti još jednu vaginu. Na kraju ona ima vagine po cijelom tijelu i licu.  :| Priče su kratke, makar ima nekih dugih kao Parazit, i sve su zanimljive za čitanje. Možda neće sve uspješno vam naježiti kožu kao prva priča, ali sa guštom ćete ju pročitati do zadnje stranice.

Je li to ova Horor priče za laku noć ili?
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.

john_constantine

Post by john_constantine » 07 Mar 2009, 10:58

jep, slika sada ne radi, a maloprije je radilo...
Michel puši karu.

Post Reply