Koju ste knjigu zadnju čitali?

Diskusija o knjigama, stripovima, amaterskim radovima horror, sci-fi i bliske tematike.
Post Reply
User avatar
Inferno
Posts: 2371
Joined: 09 May 2015, 13:30

Re: Koju ste knjigu zadnju čitali?

Post by Inferno » 14 Jul 2023, 22:30

Michel wrote:
14 Jul 2023, 10:18
Ja na srpskom uzeo dosta toga iz Poetike horora https://www.superknjizara.hr/hr/nakladn ... izdavastvo stvarno dosta klasika od klasičnih pisaca.
Ne čitam na srpskom, zanima me samo hrvatski jezik.

A od Kinga znam da obvezno izlaze knjiga ili 2 godišnje, zanima me što novo izlazi osim toga.

User avatar
john_constantine
Posts: 27523
Joined: 06 Oct 2006, 17:25

Re: Koju ste knjigu zadnju čitali?

Post by john_constantine » 15 Jul 2023, 12:15

Evo, novi horor naslovi po CHATGP - u.

Knjiga nesreća, Chuck Wendig

Kuća šupljih, Krystal Sutherland

Djevojka koja je pala u more, Axie Oh

Noćni cirkus, Erin Morgenstern

Ocean na kraju potoka, Neil Gaiman
Michel puši karu.

John_Ryder
Posts: 12111
Joined: 07 Dec 2007, 00:56
Location: Zagreb

Re: Koju ste knjigu zadnju čitali?

Post by John_Ryder » 15 Jul 2023, 12:32

john_constantine wrote:
15 Jul 2023, 12:15
Evo, novi horor naslovi po CHATGP - u.

Knjiga nesreća, Chuck Wendig

Kuća šupljih, Krystal Sutherland

Djevojka koja je pala u more, Axie Oh

Noćni cirkus, Erin Morgenstern

Ocean na kraju potoka, Neil Gaiman
Samo čitam ono šta ljudi napišu.
Image

Image

User avatar
Michel
Posts: 11383
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

Re: Koju ste knjigu zadnju čitali?

Post by Michel » 06 Jan 2024, 17:48

Image

Stephen King - The Stand 1 - da se razumijemo ovo je jedna knjiga, ali su je naši preveli u dvije jer knjiga ima 1200 stranica pa je svaka po 600 stranica. Pročitao jučer ovo čudo pa da se malo raspišem dok mi je još svježe. Priču pretpostavljam svi znamo. Dođe virus koji ubije 99% populacije, a preživjeli se dijele na dobre i loše. E sad, ova "prva" knjiga je podijeljena u 47 poglavlja od kojih je svaki idući nešto duži. Opisao bi prvi dio knjige nekih 300-tinjak stranica opisi virusa. Zapisao sam si negdje gdje su opisi nestali na kojoj stranici, ali da, tako nekako 300 stranica opisa virusa od dana do dana od sredine 6. mjeseca do sredine 7. tako nešto i to je napisano fenomenalno. Ne stvarno, ovo je jedna od najboljih stvari koje sam ikada pročitao. Čitam da je King i savjetovao se sa doktorima da što bolje opiše virus i što bi bilo da se tako nešto dogodi i zato sve izgleda realno.

Uz sve te opise virusa, upoznajemo i likove. Neki umiru normalno, a neki ostaju i igrat će veliku ulogu. Glavni likovi su:

Stu Redman - tip iz Teksasa, tihi muškarac ali koji zna riješiti stvari. Na njega naiđe obitelj s autom koja tragično pogine na benzinskoj pumpi. Uglavnom, Stu je odličan lik i kojeg su doktori i znanstvenici oteli i smjestili u neku karantenu ali se kasnije spašava i nailazi na druge ljude.

Larry Underwood - pomalo tragičan lik, pjevač koji samo što nije propao. Tijekom virusa se vraća u New York svojoj majci. Tu mi se jako svidio odnos između njih dvoje i tužan rastanak. Larry voli žene, često pjeva i nekako ima bad boy imiđž ali nije loš momak.

Nick Andros - možda i najdraži lik. Gluhonijemi mladi momak koji luta i nailazi na bulije pa završi u policijskoj postaji dok svi oko njega umiru ali kreće na put.

Frannie Goldsmith - trudna mlada cura koja je "zarobljena" od svojih roditelja s kojima nema dobar odnos. Tipična cura sa svojim problemima ali nailazi na Stua u kojeg se zaljubljuje.

Harold Lauder - prijatelj od Frannie, nešto mlađi od nje ali vrlo zaštitnički nastrojen. Vrlo nesiguran u sebe ali isto tako i nepredvidljiv.

Trashcan Man - koliko me sjećanje služi imao je samo jedno poglavlje, ali brutalno me oduševio i jedva čekam što će iduće učiniti.

Lloyd Henreid - genijalan lik, ali je negativac baš zadnji ološ ali ga je King izvrsno napisao. One scene u zatvoru uh jedva čekam dalje pa kad dolazi po njega zna se tko.

Ima još likova poput Glena, Ralpha, Toma Cullena (poluretardiran i prijatelj od Nicka) koji se kasnije pojave i imaju svoju ulogu.

I svima njima je zajedničko da sanjaju čudne snove. Svi sanjaju The Walking Dudea iliti ga legendarnog Randalla Flagga koji je praktički vrag u ovoj knjizi, a ustvari je necromancer/sorcerer koji širi kaos po Zemlji tijekom virusa. I oni njega sanjaju i kako ih gleda sa svojim mračnim crvenim očima. S druge strane sanjaju i ogromno polje kukuruza gdje je Majka Abagail koja je na strani dobra i neki znaju da moraju k njoj ako žele pobijediti to zlo.

Ima stvarno vrhunskih poglavlja, pogotovo mi je ostalo u sjećanju predstavljanje Randalla Flagga ali tek u dvadeset i nekom poglavlju. Kako ga je King predstavio ajme meni :prayer: za naježit se, kako kul lik. Drugi dio prve knjige tih drugih 300 stranica je putovanje tih likova i susret istih pa surađuju i upoznavaju se kao nekakvo zatišje pred burom. I opet vrhunski napisano, odlična karakterizacija likova i neke scene su za pamćenje. Kako lijepo King gradi atmosferu i sve ostalo. Flagga i nema puno osim u predstavljanju, snovima i njegov susret sa Lloydom. Bit će ga sigurno u drugom dijelu.

5/5

Drugi dio krećem ovih dana :supz:
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

Post Reply