Michel wrote: ↑24 Jan 2023, 19:09
Hellboy
Pobjednik crv
Poglavlje prvo: - vratio se Hellboyu. Ova prva priča je insipirirana sa kratkom Poeovom pričom, Ligeia. Počinje sa njegovim citatima iz istoimene priče, a pritom prikazuje radnju za vrijeme drugog svjetskog rata, ali ubrzo nam prikazuje sadašnjost gdje Hellboy priča sa šefom o Abeu i Liz, a nakon toga nezadovoljno ide istražiti jedan dvorac na Alpama sa dvije osobe. Umro sam od smijeha kad je došao onaj nacist stari deda sa bradom na brdu i Hellboy vikne 'nacist!' te ga udarismiješno ispalo, ali inače baš odlično prvo poglavlje. Crtež fenomenalan, nekako na prvu misliš da je samo solidan, ali ti pejzaši te upijaju i stvarno prekrasno Mignola crta. Ovo se nastavlja na one prijašnje priče i Hellboy na kraju prvog poglavlja je u ogromnim problemima. Čitam isto da je ova priča prekretnica u Hellboyu. 4.5/5
Poglavlje drugo: - dobra priča u kojoj je bio fokus na Rogera Homunculusa inače on mi je zanimljiv lik stvoren pomoću alkemije a pri kraju poglavlja ima nešto Hellboya i to mi je bio najbolji dio gdje onaj vojnik priča o bićima iz svemira i kako čekaju propast čovječanstva. Volim kad idu Lovecraftian temom. 3.7/5
Poglavlje treće: - Herman von Klempt je stvarno jeben zlikovac koji ima viziju svijeta kakvog želi pogotovo njegova suradnja sa tim crvom i kraj ovog poglavlja njegova unuka se transformirala u nešto čudovišno... I Jastog Johnson je zanimljiv lik, osvetnik koji radi u tajnosti. Ovakav šund baš paše u Hellboyu. 4.2/5
Poglavlje četvrto: - u ovom poglavlju Roger Homunculus je spasio stvar i pobijedio crva a i Hermana von Klempta. Nekako zbrzan završetak ali sve u svemu do dobro poglavlje. 3.5/5
Epilog: - zato je epilog bio sjajan gdje se duh Rasputina suočava sa Hecate, božicom svih vještica koja uništi Rasputina i odluči se sa osvetiti Hellboyu. Pojavljuje se i Baba Yaga na kraju koja drži Rasputina u malom žiru. 4.5/5
ZAVRŠNA OCJENA ZA PRVU PRIČU: 4.3
Nesvakidašnja mjesta
Treća želja - ajme meni kako vrhunska priča. Možda i najbolja dosad koju sam pročitao u Hellboyu. On dolazi do vještca doktora u Africi i stavlja ga u san da vidi Hellboy što ga čeka. Nailazi na neku baku vješticu koja ima tri unuke vještice i svaka traži želju ali prve dvije ubija dok u međuvremenu govori Hellboyu što ga čeka i da mora urmijeti jer ako ne umre doći će kraj svijeta. Odlično napisano i nacrtano i volim kako se referiraju na prošle priče i daju hintove što bi se moglo dogoditi u idućim epizodama. 5/5
Otok - skoro jednako vrhunska priča kao i prošla. Ovaj san je bila još veća noćna mora gdje Hellboy prvo susreće dugove nekih mornara da bi kasnije sreo nekog tipa za kojeg sam mislio da je Isus i počeo mu je gvoriti o Ogdru Jahadu i kako je taj demon rodio jako puno Ogdru Hema ali onda taj navodni Isus se pretvara u neko demonsko čudovište a Hellboy ga naravno riješi. Definitivno zahtjeva više čitanja jer ima dosta filozofskih rasprava i bavi se malo sa povijesti. Kao i prethodna priča, i ova je vrhunsko nacrtana i napisana. 5/5
Epilog: - odličan zaključak gdje vidimo da je ono demonsko biće ustvari Hellboy u budućnosti, znači kao neka vizija a ono prase se želi osvetiti Hellboyu i poziva na rat. 5/5
ZAVRŠNA OCJENA ZA DRUGU PRIČU: 5/5
ZAVRŠNA OCJENA ZA TREĆU KNJIGU: 4.7/5
Zanimljivo da Mignola u ovom pogovoru gore govori da mu je pobjednik crv najbolja priča koju je ikad napisao a za treću želju i otok da su samo dobre jer mu je duže trebalo da napiše i da su kaotične. Pa baš zbog toga što su kaotične meni su vrhunske jer je sve odlično posloženo a pobjednik crv sveukupno je vrlo dobra priča, s epilogom odlična. Uglavnom, Hellboy sve bolji i bolji, baš me zanima što me čeka u četvrtoj knjizi.

Orchidea - čuo sam dosta pohvala za ovog autora zvanog Cosey i rekoh idem pokušat. Uzeo ovo u prošloj turi. Radi se o troje djece (jedna sestra i dvoje braće) koji idu u posjet svojem ocu u starački dom, ali ga tamo ne nailaze već im njegovateljica govori kako im je otac nestao prije četiri dana, a šifra koju je ostavio je Orchidea. Prvih 15ak stranica me nije kupilo i nekako mi se crtež nije svidio ali onda se dogodio neki šift i polako me strip sa svojom ležernom atmosferom počeo upijati i crtež mi je postajao sve bolji i bolji. A strip spada u slice of life kategoriju jedan jednostavan strip sa lijepim krajem. 3.8/5