Surrogates (2009) 3 -3,5/5 -
TRAILER
Daklem...film nije loš, ali daleko od toga da je izvrstan. Ima tu nekih propusta i neke stvari ne štimaju te djeluju možda malo zbrzano, posebice prema kraju, ali opet...film ko film je pametniji i bolji od velike većine ovogodišnjih summer blockbustera tipa "Transformers 2", "T4", "Wolverine", "G. I. Joe" itd. (iako...neki od tih filmova su pak zabavniji od ovoga). Koncept je zanimljiv i film ima tu neku dublju i ozbiljniju priču, poruku koju se trudi, i na kraju krajeva uspijeva progurati u prvi plan. Film prije svega djeluje kao nekakav neo noir triler, i oni koji očekuju neku nabrijanu akcijadu popračenu humorom će biti razočarani. Film ima jako malo akcije, a i to što ima nije ni najmanje spektakularno a humora nema uopće. Daklem, nema velikih eksplozija, mnogo pucanja (ako se ne varam...Willis puca iz pištolja tek jednom ili dva puta) niti one linera, a nisu se baš ni sa CGI-em razbacivali, iako ga ima i na momente je zbilja prosjećan. Također....film je dosta kratak, što je s jedne strane i dobra stvra, ali opet...kao što rekoh, film djeluje malo zbrzano prema kraju. Možda da je bio barem 10-ak minuta duži, i da su se možda još neke stvari objasnile.
Kao što rekoh, film prije svega prikazuje odnos čovjeka i tehnologije, koliko je čovjek ovisan o njoj (danas su to kompjutori, mobiteli, raznorazni MP3 player itd, a u budućnosti bi moglo biti nešto drugo) i koliko bi mogao postati ovisan o njoj kroz 10-15 i više godina, te koliko se ponekad skrivamo iza tehnologije, te me stoga sam kraj filma (koji bih opisao čak pomalo deprsivnim) pomalo zbog toga podsjetio na WALL·E-a, koliko to god možda nekima zvučalo čudno. Naravno, može se tu pronaći tragova još nekih filmova kao što su primjerice "I Robor", "Blade Runner", "Minority Report" i možda još pokoji koji mi sada ne pada na pamet. Surrogati bi se najlakše mogli usporediti sa današnjim Internetom, forumima, facebookovima i chatovima...mjesta gdje se pravi ljudi sakrivaju iza svoji virtualnih karaktera, nadimaka. Svatko može izgledati kako god poželi, biti tko kod poželi, kako u stvranosti na Internetu, tako u filmu sa Surrogatima. Naravno, nije to nužno loša stvra, i većina to obićno koristi za zabavu i razonodu, ali ima i onih koji (bi) to zlouporab(ili)e.
Sve u svemu interesanta priča i solidna izvedba, ali da je moglo bolje...moglo je.