Watchmen (2009) 4/5 -
TRAILER
Za početak moram reči da strip nisam čitao...crtež me uvijek odbijao od toga. Ali mislim da sam ga i pročitao, dojam ne bi bio ništa drugačiji pošto je riječ o dobrom filmu koji ima svojih kvaliteta bez obzira na strip ili nešto drugo. Začuđujuće, iako film traje malo preko 3 sata, meni osobno je vrijeme relativno brzo proteklo iako ritam i nije bio nešto pretjerano brz, naprotiv, poprilično je spor. Vjerojatno je tome tako zato jer je priča sama po sebi dovoljo zanimljiva da okupira pozornost gledatelja cijelo vrijeme. Karakterizacija likova za pohvalu, također i soundtrack je baš nekako sjeo na mjesto i upotpunio pojedine sekvence na najbolji mogući način. Što se Snyderove režije tiče, vidi se da još uvijek nije izbacio "300" iz glave, ali slowmotion je dobro ukumponiran u cijeli koncept i ne živcira ili iritira, naprotiv, daje svemu još neku određenu "atmosferu". A ni nasilne, krvave sekvence kakvih ima dosta nisu neprimjerene. S vizualne strane film je izvrstan, mislim ništa manje nije bilo ni za očekivati. Također, bilo mi je iznimno zanimljivo vijdeti mnoga nepoznata lica na ekranu i dobro je da producenti nisu inzistirali na poznatim glumačkim imenima jer to bi po mom mišljenju uništilo cjeli koncept (zamaskirani osvetnici koji štite svoje identitete). Inače film sam gledao sa prijateljem koji je pročitao strip, te je on bio baš zadovoljan filmom jer kaže,
"izbacili su sve one nepotrebne, dosadne djelove i produžili one zanimljive". Mislio je na to da su izbacili nepotrebna filozofiranja i razgovore koji ne vode nigdje te produžili akcijske sekvence koje su u stripu obično prikazane kroz maximalno 3 sličice. Doduše, kao što rekoh, ja osobno o tome ne bih znao ništa pošto strip nisam čitao. Jedino što me donekle smetalo, ali ponajviše zbog toga jer pridonosi neuvjerljivosti radnje, je to što svi likovi unatoč tome što nisu superjunaci sa moćima ipak ostavljaju dojam kao da posjeduju nadnaravnu snagu.
Na kraju krajeva, unatoč kvalitetama koje film posjeduje i koje ne osporavam, opet ne mogu reći da sam ostao oduševljen viđenim u tolikoj mjeri da bih mogao reći da je film nešto fenomenalno, remek-djelo ili nešto slično. Radi se jednostavno o jako dobrom filmu koji niti smrdi nit miriše...hype je ipak bio malo prevelik.