Koji ste non-horror zadnji gledali ?

Sve o industriji, VHS, DVD, filmovi iz kućne radinosti itd.
Michel

DOKUMENTARCI: PART EIGHT

Post by Michel » 04 Feb 2025, 04:40

The Remarkable Life of Ibelin (2024) - a jesam se isplakao na ovo, ne sjećam se kad sam zadnji put ovoliko suza pustio na nešto. Baš me pogodilo. Radi se o Matsu, mladiću iz Norveške koji ne može hodati zbog bolesti mišića i zatvoren je u svojem svijetu igrica. Igra World of Warcraft i ima lika koji se zove Ibelin. Njegova zajednica je Starlight. Odjednom umire, i roditelji misleći kako nije imao prijatelje, nalaze njegovu lozinku od bloga (koju je Matt namjerno ostavio) i pronalaze njegova razmišljanja o životu. Tamo na blogu napišu da je umro i ako ih netko želi kontaktirat, neka se jave na email. I odjednom počele stizati poruke od te zajednice. Tu počinje dokumentarac jer rekonstruira sve što se govorilo u svijetu igrica, kako je komunicirao, prijateljstva, ljubavi. Skroz srcedrapajuće, ali inspirativno. Odličan dokumentarac, svima na preporuku tko voli igrice, a i tko voli nešto inspirativno i emotivno. Čak je na njegov sprovod došlo petero igrača i odali mu počast. Matt je stvarno promijenio dosta života, počivao u miru. 9/10

Evo i ovdje imaju posjetu, čitam već zadnjih pola sata malo po netu istražujem jako lijepo. https://www.starlightguild.co.uk/ i evo u našoj maloj zajednici u maloj Hrvatskoj pišem o Mattu/Ibelinu kako me danas u ovo gluho doba noći inspirirao barem na jedan trenutak. U čast njemu malo komentara. Život piše nekad stvarno čudne priče.
Fly high Ibelin. I'll treasure the memories of gaming with you forever. <3
Old lady here…I’ve never gamed a day in my life, had no idea about it. This documentary was not only a tear jerker but also a fascinating and positive insight into gaming. So glad I watched it.
I am 30 years old. I'm a father and a gamer. I haven't cried so much in a long time...
I had the distinct honour to play briefly with Ibelin on Steamwheedle cartel and starlight between 2010-2012, I didn’t know him very well outside of the game but he was always a warm and friendly guy to me, I was really sorry to learn a few years ago of his illness and his passing, I’m really pleased to see this tribute his friends and family can share in.
I cried like a baby through this whole movie. It made me want to be more kind and compassionate to others. Sometimes we wow players forget that there is a person behind the avatar.
I remember this in the WOW community, it was a really sad story about his disease and eventuell passing. Never knew it would be made into a documentary. I guess the waterworks will start again watching this.
But also a very nice celebration for him.
Wife steps in to the room "Are you crying?!? Wtf are you watching?!?" First time she saw me crying...I tried soooo damn hard to hold in the tears.
Ibelin. Your still helping people, even a decade after your passing...
You are missed bud. :)
One of the best documentaries I've ever seen. Hits especially hard for someone who played WoW for 10 years and met many friends through this game that I still talk to today.

Rest in peace Ibelin ❤
Azeroth was home for so many of us. I know when i finish this I'll ugly cry
Rest easy my brother. You will be greatly missed. The WoW community will miss you big time. Thank you for this documentary.
This documentary is simply a piece of Art. The way they recreated the life of Ibelin (Matt) inside the game is so beautiful. It's one of the most beautiful love/friendship stories I ever watched. RIP Ibelin
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

Michel

Post by Michel » 12 Feb 2025, 19:30

David Attenborough: A Life on Our Planet (2020) - ja volim gospodina Attenborougha. Volim njegove dokumentarce, pogledao ih dosta i ovo je dobar podsjetnik da moram pogledat ove koje nisam. Ovaj dokumentarac prati njegov život kao čovjeka od prirode, čovjek koji je proputovao svijet nego bilo koji čovjek u povijesti čovječanstva. Njegovu brigu o ekosustavu, oceanima, Zemlji i životinjama. Jako je lijepo snimljen, bitan je, ali bih jedino volio da je malo duži da su više posvetili njegovom životu. 8/10

Michel

Post by Michel » 13 Feb 2025, 06:05

Burdens of Dreams (1982) - nećete vjerovati što se dogodilo. Ovo je dokumentarac o snimanju filma "Fitzcarraldo", a taj film sam pogledao prije dosta godina i idem vidjeti kad i pogledajte ovo viewtopic.php?f=8&t=8192&p=344528&hilit ... do#p344529 na današnji dan koje li slučajnosti. Izabrao sam ovaj dokumentarac a da nisam ni znao na koji sam datum pogledao film. Uglavnom, ovo je sigurno jedan od najteže napravljenih filmova ikada jer sve što su Herzog i ekipa morali prolaziti. Kaže jedan Herzogu "postoji 70% da će ljudi umrijeti" i Herzog nastavi snimati. Ljudi je umrlo, neki se utopili, neki malarija, neki od tog pomicanja broda strašno nešto kakve muke. Odličan dokumentarac ne samo o težini posla snimanja takvih filmova već i o ljudskoj prirodi. Naravno, bio je i Klaus Kinski, a pleme na kraju snimanja je pitalo Herzoga jel želi da ubiju za njega jer je Kinski bio jako težak čovjek, a Herzog je odbio. Luđaci. 8.5/10

John_Ryder

Re: Koji ste non-horror zadnji gledali ?

Post by John_Ryder » 13 Feb 2025, 10:20

Kinski je bio luđak, teški luđak.Samo je Herzog s njim mogao raditi
ZNA LIVAJA ŠTA TREBA LJUBIT, ZNA SE KOJI JE NAJVEĆI KLUB!

Image
Image

Michel

Post by Michel » 14 Feb 2025, 02:52

I Herzog je isto neka vrsta luđaka, ali luđak koji radi odlične filmove.

They Shall Not Grow Old (2018) - "Free Solo" je odličan, ali ovo je trebalo osvojiti Oscara za najbolji dokumentarac te godine. Kakvo je ovo bilo iskustvo :prayer: nikad nisam vidio ovakvo nešto. Peter Jackson je redatelj, napravio dokumentarac uzeo dotad neviđene snimke iz prvog svjetskog rata (Great War), uzeo intervjuje koje su davali jako puno raznih britanskih veterana i stavio u dokumentarac. Naracija od početka do kraja i kakav je rat bio. Bez ikakve politike, fokus je isključivo na treningu i samome ratu. Vrhunski je sve napravljeno, emotivno, šokantno, a opet inspirativno što su ti ljudi prolazili. Sviđa mi se i što su sami britanci rekli da su švabe bili isto kao oni, kavaliri, gospoda, ljudi s emocijama i kad su ih zarobili, normalno su komunicirali. Nevjerojatan je to mindset kad je rat - onda je rat, a kad je mir - onda je mir. 9/10

Michel

Post by Michel » 14 Feb 2025, 18:57

My Octopus Teacher (2020) - evo jedan hvaljeni i jedan od najpopularnijih modernih dokumentaraca o čovjeku koji razvija neobično prijateljstvo sa hobotnicom. Znao sam i od prije da su hobotnice jako pametne životinje, ali vidjeti na koji način komuniciraju, na koji način se snalazi je predivno. Rekao bih da se radi o monotonom dokumentarcu što znači da svatko tko gleda ovo mora biti odmoran inače će zaspati. Ja sam bio skroz odmoran tako da u ovom slučaju monotono znači meditacija tako bih nazvao ovaj dokumentarac, meditacijski. Ona zadnja scena kada ima fizički kontakt sa hobotnicom, kada je drži i miluje stvarno osvoji ti :heart: lijepe podvodne scene, baš je dobro dočarao taj čitavi svijet i ekosustav. 8/10

John_Ryder

Re: DOKUMENTARCI: PART EIGHT

Post by John_Ryder » 14 Feb 2025, 20:51

Michel wrote:
14 Feb 2025, 18:57
My Octopus Teacher (2020) - evo jedan hvaljeni i jedan od najpopularnijih modernih dokumentaraca o čovjeku koji razvija neobično prijateljstvo sa hobotnicom. Znao sam i od prije da su hobotnice jako pametne životinje, ali vidjeti na koji način komuniciraju, na koji način se snalazi je predivno. Rekao bih da se radi o monotonom dokumentarcu što znači da svatko tko gleda ovo mora biti odmoran inače će zaspati. Ja sam bio skroz odmoran tako da u ovom slučaju monotono znači meditacija tako bih nazvao ovaj dokumentarac, meditacijski. Ona zadnja scena kada ima fizički kontakt sa hobotnicom, kada je drži i miluje stvarno osvoji ti :heart: lijepe podvodne scene, baš je dobro dočarao taj čitavi svijet i ekosustav. 8/10
9/10 jebote led, kaj 8

Image
Image

Michel

Re: Koji ste non-horror zadnji gledali ?

Post by Michel » 14 Feb 2025, 21:10

Vrlo dobro :P

Michel

Post by Michel » 15 Feb 2025, 19:52

The Greatest Night in Pop (2024) - ovo je bilo prilično zabavno i jako mi je brzo doks prošao. Radi se o snimanju pjesme "We are the World" i kako su se u jednom trenutku, samo jedne noći okupili sva krema tadašnjih američkih pjevača. Imali su samo jednu noć da uspiju napraviti nešto što će promijeniti dosta toga i uspjeli su. Lionel Ritchie, Michael Jackson i Quincy Jones su ti koji su ih okupili pjevače od Springsteena, Dylana do Cyndi Lauper, Stevie Wondera i mnoge druge. Prvo su počeli snimati refren pa onda solo dionice. Zanimljivo je bilo gledati čitavi taj proces što mogu tada najboljih glazbenici. I izgleda da mogu što god požele. Bilo je nešto sitnih problem, ali ostali su čitavu noć i stvorili nešto posebno, bezvremensku pjesmu. 8/10

Michel

Post by Michel » 18 Feb 2025, 09:36

Won't You Be My Neighbor? (2018) - dokumentarac o legendarnom Fredu Rogersu koji je imao tu svoju slavnu emisiju za djecu od 1968. do 2001. godine. Vrlo emotivno, zanimljivo iskustvo je ovo bilo. Rogers je stvarno bio takav, brižan, i volio je ljude, volio je djecu. Znao je razgovarati s njima, učio ih je kako se socijalizirati i skupio velik broj fanova. Zanimljiva je razmišljanja čovjek imao, a opet zadržao ono dijete u sebi. 8/10

Michel

Post by Michel » 18 Feb 2025, 21:15

The Deepest Breath (2023) - dokumentarac o free divingu, opasnom sportu gdje ljudi znaju umrijeti. Ovdje pratimo dvije priče, talijanku koja želi oboriti rekord u ronjenju na dah i jednog irca koji pomaže ljudima koji roni na dah. Njihove sudbine se isprepletu i počinju surađivati kako bi uspjeli pobijediti poznatu plavu rupu u Dahabu. Do tog trenutka gledamo njihove živote i što su dotad postigli. Zanimljiv i tužan dokumentarac zbog svega što se dogodilo. Ona mi iskreno nije bila previše simpatična, nešto mi je off u vezi nje ali on je bio iskren i dao je sve od sebe u tome. Nažalost, dogodilo se to što se dogodilo ne shvaćam kako je mogao takvu grešku napraviti. 7.7/10

Michel

Post by Michel » 19 Feb 2025, 03:45

20 Days in Mariupol (2023) - ovakav šok nisam očekivao. Red suza, red šoka. Dokumentarac kako je pao Mariupol od strane Rusa i kako su bombardirali cijeli grad sa civilima dok se liječnici u bolnici pokušavaju brinuti o stradalima i to sve snimljeno od strane tog redatelja koji je ujedno i narator u prvom licu. Surovi realizam, podsjetio me na Wernera Herzoga i njegove dokumentarce jer i glas tog naratora je dosta sličan plus daje stvarno moćne i duboke rečenice. Neke scene su stvarno odvratne i tužne za gledati. Ovo je must see, dobio je i Oscara te godine za najbolji dokumentarac. 9/10

John_Ryder

Re: DOKUMENTARCI: PART EIGHT

Post by John_Ryder » 19 Feb 2025, 11:14

Michel wrote:
19 Feb 2025, 03:45
20 Days in Mariupol (2023) - ovakav šok nisam očekivao. Red suza, red šoka. Dokumentarac kako je pao Mariupol od strane Rusa i kako su bombardirali cijeli grad sa civilima dok se liječnici u bolnici pokušavaju brinuti o stradalima i to sve snimljeno od strane tog redatelja koji je ujedno i narator u prvom licu. Surovi realizam, podsjetio me na Wernera Herzoga i njegove dokumentarce jer i glas tog naratora je dosta sličan plus daje stvarno moćne i duboke rečenice. Neke scene su stvarno odvratne i tužne za gledati. Ovo je must see, dobio je i Oscara te godine za najbolji dokumentarac. 9/10
popušio si ljevičarsku propagandu protiv rusije

Image
Image

Michel

Post by Michel » 19 Feb 2025, 12:00

Slažem se da postoji propaganda, ali u ovom dokumentarcu je nema jer je to tek početak rata i scene su nemoguće da budu propaganda jer vidiš uznemirujuće scene.

Free to Play (2014) - dokumentarac koji prati tri profi igrača igrica, a to su legendarni Dendi iz Ukrajine, Fear iz amerike i jedan iz Singapura i njihov put na prvi internacionalni turnir u Doti 2011. godine. Tu je sve krenulo i danas je taj biznis jedan od najvećih na svijetu. Zanimljivo, volim dokumentarce o igricama, volim tu gaming obiteljsku atmosferu. Dobar doks. 7.4/10

Michel

Post by Michel » 19 Feb 2025, 16:23

Fire of Love (2022) - dokumentarac o Katia i Maurice Krafft, vulkanolozima koji su cijeli svoj život posvetili proučavanju vulkana. Prvi put sam čuo za njih, ali po viđenom ostavili su jako velik trag u toj zajednici. Dokumentarac treba malo da uhvati ritam, ali kad krene onda stvarno dobijemo jedne od najimpresivnijih scena/kadrova ikada zabilježenih na kameri. Uz sve to njih dvoje baš imaju neobičan personality zbog kojih dokumentarac vrijedi pogledati. Vidim neki zamjeraju voice over/narator, ali ja nisam ni primijetio nešto loše. Moglo je možda bolje, ali mi nije niti malo smetalo. Baš mi je žao kako su završili, ali ima neke poetike u svemu tome. Gorko slatko, stvarno su neke scene čudesne. 8.5/10

Post Reply