to i jeste banjalučka tradicijaCannibalist wrote:ccc
a neznam, al banjalucki se daju spojeno ko i kod nas, po 4 cevapa u plocici,
Ćevapi
- Studeni
- Posts: 1498
- Joined: 23 Oct 2007, 12:35
- Location: Bottle Island
- Sharan
- Posts: 237
- Joined: 09 Sep 2008, 13:55
- Location: Sarajevo
- Contact:
Pogrešno. Presuhi su. Ćevapi ne smiju biti presuhi.GreenHornet wrote:u sarajevu su najbolji u "mrkve"
Dakle, idemo par stvari da razjasnimo.
Sarajevski ćevapi dolaze sa lukom i/ili kajmakom, ali ja recimo ne jedem kajmak, samo ogromne količine luka.
Zašto luk? Pa zato jer je to svetinja. Davno je jedan nepoznati autor napisao na zidu:
ĆEVAPI BEZ LUKA KO PIČKA BEZ DLAKA!
Lično, volim banjalučke ćevape koji dolaze po četiri mala u pločici. Recimo, uz banjalučke ćevape dolaze feferoni. Ljuti, naravno.
Travnički ili recimo tuzlanski ćevapi su dobri, ALI SAMO ako izbjegnete POLJEV. To vam je, najlakše opisano - masnoća. Oni vam tom masnoćom (uljem) poliju čitavu porciju, tako da - nemojte se zajebati, recite BEZ POLJEVA, jer je to PREMASNO.
Od mjesta koje morate posjetiti u Sarajevu su definitivno Željo i Hodžić. Ljudi vole i ''Kod Ferhatovića'' i ''Kod Kurte'', ali ''Kurto'' je meni ofalio zadnjih par godina. Ako volite banjalučke, probajte ih u Kastelu, ili jednoj malo ćevabdžinici malo iznad Kastela (stoji samo znak - Banjalučki ćevapi), legenda kaže da su tu još i bolji, ali meni nema boljih od Kastela, velika porcija, tri feferona, pretrpaj lukom.
Ono što je definitivno svetogrđe su ćevapi od svinjetine. To NISU ĆEVAPI. Nije oblik ono što određuje ćevape - već miris, okus i vrsta mesa. Druga stvar - lepina. Zajebi to, samo je SOMUN prava vrsta peciva za ćevape, i to ''naparen'' na ćevapima (rastavi se na dva dijela i lagano ga roštiljdžija srola po roštilju, odnosno po ćevapima dok se oni peku, kako bi somun omekšao, pokupio miris i masnoću koju ćevapi izbacuju).
Ćevapi ne smiju biti presuhi, trebaju biti taman - ni premasno ni presuho, jednostavno SOČNO.
Ajvar ne tražite u sarajevskim ćevabdžinicama (kakav je jebeni izraz ĆEVAPARA???), jer sumnjam da će te ga igdje dobiti, a i ne želite na sebi zbunjene poglede.
Izbor pića je također lična stvar - neki vole pivo (Sarajevska podriguša legne ko kisela, dakle, očisti te maksimalno, ali i spremite se na spavanac na nekoj livadi ako previše konzumirate uz vapaće jer ubije želju za bilo čim), neki kiselu, neki jogurt (da, domaći, slušajte Hadža), a neki (modernizacija je uzela maha) i Colu. U dosta sarajevskih ćevabdžnica upravo zbog uspavljujućeg efekta pive poslije vapaće možete naručiti samo bezalkoholno pivo.
Ako vas još šta interesuje, pitajte Sarajliju kad ga već imate na forumu
http://www.dnevnikprezivjelog.com
http://www.arnelsaric.info
http://www.izvansvakekontrole.com
http://www.arnelsaric.info
http://www.izvansvakekontrole.com
- Asfodel
- Posts: 15492
- Joined: 08 Dec 2007, 21:37
- Location: Chopping Mall
- Contact:
-
- Posts: 4849
- Joined: 30 Oct 2007, 01:03
- Location: Dubrovnik
-
- Posts: 186
- Joined: 15 Dec 2008, 15:36
jao cevapi... mmmm.... Sharane, odlican post, respect do neba
cudim se kak do 8 stranice (sve sam ih procitala ) nitko nije spomenuo cingaca. on radi izvrsne cevape i porcije su ogromne. rubelj mi nije nesto kad znam da postoji bolje. drugdje u zg-u nisam bila.
ajvar inace ne volim tak da ne razumijem kak to neko moze jest ko prilog, a kajmak obozavam i presuper je uz cevape.
inace sam iz Križevaca i tu imamo albanca Harija koji radi izvrsne cevape, mala porcija 12 kn, meni dosta. super mi je i kombinacija somuna sa sirom, a nazalost somun zapecen sa kajmakom nisam probala.
naravno, puno puno puno puno luka, pojedem svoj luk i pol deckovog kad jedemo... obozavam luk, sveta stvar! i Hari nam uvijek da vise luka - veli on: ako dama trazi, odmah vise luka a jesam dama ccc
sto se izbora pica tice - karlovac prekrasno pase, moj izbor broj jedan; a ak se dogovorimo decko i ja da cemo neki sok (posto vozi pa...) onda je to ili cola ili schweppes tangerina.
znam da je sad ovo oftopik, al ako nikad niste probali hladnu pizzu (mjesana, +kuruza, articoke i masline) uz pice - hladni kakao (ne cokoladno mlijeko) --- preporucujem!!! ja to obozavam. uvijek kad uzmemo pizzu ostane koji komad, spremim u frizider i iduci dan pojedem uz kakao. savrseno!
cudim se kak do 8 stranice (sve sam ih procitala ) nitko nije spomenuo cingaca. on radi izvrsne cevape i porcije su ogromne. rubelj mi nije nesto kad znam da postoji bolje. drugdje u zg-u nisam bila.
ajvar inace ne volim tak da ne razumijem kak to neko moze jest ko prilog, a kajmak obozavam i presuper je uz cevape.
inace sam iz Križevaca i tu imamo albanca Harija koji radi izvrsne cevape, mala porcija 12 kn, meni dosta. super mi je i kombinacija somuna sa sirom, a nazalost somun zapecen sa kajmakom nisam probala.
naravno, puno puno puno puno luka, pojedem svoj luk i pol deckovog kad jedemo... obozavam luk, sveta stvar! i Hari nam uvijek da vise luka - veli on: ako dama trazi, odmah vise luka a jesam dama ccc
sto se izbora pica tice - karlovac prekrasno pase, moj izbor broj jedan; a ak se dogovorimo decko i ja da cemo neki sok (posto vozi pa...) onda je to ili cola ili schweppes tangerina.
znam da je sad ovo oftopik, al ako nikad niste probali hladnu pizzu (mjesana, +kuruza, articoke i masline) uz pice - hladni kakao (ne cokoladno mlijeko) --- preporucujem!!! ja to obozavam. uvijek kad uzmemo pizzu ostane koji komad, spremim u frizider i iduci dan pojedem uz kakao. savrseno!
he's the one
- Asfodel
- Posts: 15492
- Joined: 08 Dec 2007, 21:37
- Location: Chopping Mall
- Contact:
- gandalf
- Posts: 529
- Joined: 06 Nov 2006, 13:04
- Contact:
- Freddy
- Posts: 1929
- Joined: 12 Feb 2007, 01:38
- Location: zagreb
spomeno sam ja čingać,čitaj,tamo su definitivno najbolji čevapi u zagrebuvallay wrote:jao cevapi... mmmm.... Sharane, odlican post, respect do neba
cudim se kak do 8 stranice (sve sam ih procitala ) nitko nije spomenuo cingaca. on radi izvrsne cevape i porcije su ogromne. rubelj mi nije nesto kad znam da postoji bolje. drugdje u zg-u nisam bila.
ajvar inace ne volim tak da ne razumijem kak to neko moze jest ko prilog, a kajmak obozavam i presuper je uz cevape.
inace sam iz Križevaca i tu imamo albanca Harija koji radi izvrsne cevape, mala porcija 12 kn, meni dosta. super mi je i kombinacija somuna sa sirom, a nazalost somun zapecen sa kajmakom nisam probala.
naravno, puno puno puno puno luka, pojedem svoj luk i pol deckovog kad jedemo... obozavam luk, sveta stvar! i Hari nam uvijek da vise luka - veli on: ako dama trazi, odmah vise luka a jesam dama ccc
sto se izbora pica tice - karlovac prekrasno pase, moj izbor broj jedan; a ak se dogovorimo decko i ja da cemo neki sok (posto vozi pa...) onda je to ili cola ili schweppes tangerina.
znam da je sad ovo oftopik, al ako nikad niste probali hladnu pizzu (mjesana, +kuruza, articoke i masline) uz pice - hladni kakao (ne cokoladno mlijeko) --- preporucujem!!! ja to obozavam. uvijek kad uzmemo pizzu ostane koji komad, spremim u frizider i iduci dan pojedem uz kakao. savrseno!
You can kill a rapper, but not his music.
You can kill an actor but not his work.
You can kill a poet but not his poetry.
You can kill a Tupac but he'll live in our hearts forever.
Rest In Peace, PAC, Thug love 4 you...
You can kill an actor but not his work.
You can kill a poet but not his poetry.
You can kill a Tupac but he'll live in our hearts forever.
Rest In Peace, PAC, Thug love 4 you...