The X-Files Season 1 Ep. 15-19 (1994)

0

Screen Shot 2012 07 10 at 2 25 32 PMPribližavam se kraju prve sezone kultnih Dosjea X. Pogledao sam ovih dana još pet epizoda, a u njima su se pokrile sljedeće teme: prelazak iz jednog tijela u drugo, frankensteinovsko iskorištavanja progerije ala X Files, vanzemaljski entitet, propovjednik koji oživljava mrtve i nešto u vukodlak stilu.

Epizoda #15: Lazarus

Scully u društvu starog kolege iz FBI-a se nađe na mjestu događaja pljačke banke. Razbojnici su bračni par koji za sobom imaju niz pljački i sedam žrtava. U pucnjavi, muški dio ovog Bonnie and Clyde tima je napucan, ali sa njim je metak dobio i Scullyn kolega. U bolnici dva muškarca doslovno umiru jedan do drugoga, ali u zadnji tren kolega oživljava. Ono što je zajebano je da se u njegovom tijelu vratio “duh” ubojice.

Ova klasična akcijska epizoda sa svojim “light” X-Files motivom me i nije nešto očarala. Ubojica u tijelu kolege pokušava doći do svoje supruge i praktički cijelo vrijeme Mulder kuži što se desilo, dok drugima to i nije baš na pameti. Rasplet razočaravajuć, ništa posebno…

Epizoda #16: Young at Heart

Još davno, tik nakon završene akademije, Mulder je malkice zakiksao u jednom slučaju i došlo je do smrti nekoliko ljudi. Ubojica je ulovljen a kasnije je u zatvoru i umro. Dolazi do novog niza razbojstava vrlo sličnim tim iz Mulderove prošlosti, a kada počinitelj počinje ostavljati poruke Mulderu, ovaj skuži da se dešava nešto što zaslužuje naslov Dosjea X.

Nakon prijašnje mlake epizode, ova praktički nastavlja u istom tonu. Tema pomalo Frankensteinovskog ophađanja u operaciji gdje se mrtvaca diže u život u nekakvu regeneraciju ruke je mogla završiti mnogo bolje.

Epizoda #17: E.B.E.

Irački vojni zrakoplov u patroliranju iznad svoje zemlje naleće na NLO kojega pogašđa raketom. NLO pada na teritorij susjedne Turske, taman u blizini NATO-ovog kampa. Kroz par dana, po cestovni ruti sa jedne strane na drugu SAD-ua, počinju se primjećivati NLO-i. Mulder se baca na zadatak.

E.B.E. (skraćeno za extraterestrial biological entity) mi je ispala kao jedna od boljih epizoda za sada u prvoj sezoni. Puna je dinamike, zanimljivosti, susreta sa “nečime”, a i navelike daje objašnjenja o Deep Throatu i njegovom pomaganju Foxu Mulderu. U seriji upoznajemo i The Lone Gunmen ekipu, tri fanatika za svim neobjašnjivim stvarima i urotama, koje ćemo imati prilike vidjeti i u nizu sljedećih epizoda.

Epizoda #18: Miracle Man

Prije dugi niz godina, dječak u društvu propovjednika dolazi na mjesto velikog požara i sa dodirom diže iz mrtvih čovjeka izgorijelog u požaru. Sada je taj dječak u teenagerskim godinama i gotovo zvijezda “vjerskog nedjeljnog turizma” tokom kojeg on pomaže ljudima sa teškim bolestima. Odjednom njegova ruka prestaje liječiti, već počne ubijati.

Eto čak su i X-Filesi na svoj poseban način obradili fascinaciju raznoraznih propovjednika koji deseteljećima haraju po malim gradovima SAD-a, zarađuju orgormno lovu i liječe iliti “liječe” jadne bolesne ljude kojima su zadnja nada. Mladić gubi vjeru nakon što se vezano uz njegova liječenja desi niz nepredvidivih situacija, a na Mulderu i Scully je da otkriju što se zapravo dešava. Solidna epizoda. Usput, Mulderu se u par situacija priviđa sestrica koja je nestala usred vanzemaljskog otimanja u njegovom djetinjstvu.

Epizoda #19: Shapes

Nakon niza napada na njegovu stoku, vlasnik ranča na granici sa indijanskim rezervatom odlučuje uzeti stvar u ruke i sa puškama ubija monstruzono biće. Kada se približi lešu, umjesto očekivane životinje viđa mladog Indijanca. Mulder i Scully kreću prema mjestu zločina, a Scully u zadatku ne osjeća ništa iole vezano za Dosjee X. Mulder vadi iz arhive prvi ikada X-Files, onaj startan u pedesetima od strane Edgara Hoovera, a tema je bila baš ova.

Fox Studios je Chrisu Carteru natuknuo da bi se trebao malo češće pozabaviti sa klasičnim monstrumima, pa je radi toga nastala ova epizoda sa vukodlacima. Trivie radi, riječ vukodlak se niti jednom ne spominje u epizodi (Scully priča o likanotropiji, a Indijanci o manifestaciji Manitoua). Isto tako kao i prijašnja, ovo je prosječna epizoda koja ide nekako po špagi – gotovo u svakom trenu znaš što će se desiti.

Share.

Leave A Reply