The X-Files Season 1 Ep. 12-14 (1994)

0

Screen Shot 2012 07 08 at 6 14 04 PMU novoj grupi pogledanih epizoda iz prve sezone serije X-Files obrađene su sljedeće teme: pirokineza, manijak pred smrtnu kaznu sa psihičkim moćima te serijski ubojica koji može mijenjati svoj spol.

Epizoda #12: Fire

U Engleskoj bogati aristokrat izlazi iz ladanjske kuće pozdravljajući svoju trideset godina mlađu suprugu. Nakon čudnog vrtlarogovg pogleda, bogataš se spontano zapali i izgori u “opeklinama šestog stupnja” (kažu doktori koje znam da je kod nas limit na opeklinama četvrtog stupnja, ali vidim na netu da ima referenci na peti i šesti stupanj – vjerojatno postoje druge ljestvice preko bare). Nakon tog ubojstva, druga bogata žena počinje dobivati nekakva ljubavna pisma, pa se odluče na par tjedana preseliti u SAD. U pratnji sa njima dolazi Phoebe Green, inspektorica Scotland Yarda i uz to Mulderova bivša.

Kod one episode zanimljiv je tzv. “monster of the week”, vrtlar koji ima mogućnosti pirokineze te je kao takav savršeni negativac za epizodu X-Filesa. Dolazi do nekakvih starih iskrica između Muldera i Green, a makar je Carter želio da se njen lik i kasnije nekoliko puta ponovno pojavi u seriji, do toga nije došlo. Dobra epizoda – i trivie radi – saznaje da se Mulder panično boji vatre.

Epizoda #13: Beyond the sea

Scully taman posprema kuću nakon što su joj u gostima bili roditelji. Od umora zaspe na kauču i budi se u čudu vidjevši svoga oca kako sjedi ispred nje. U taj tren, zvoni joj telefon i saznaje da je otac umro od infarkta. Umjesto odmora, Scully se odmah vraća na posao i dodatni šok doživi kada manijakalni ubojica sa psihičkim počne pjevušiti pjesmicu koju joj je otac uvijek pjevao. Uz to, ubojica pokušava odgoditi svoju smrt sa informacijama o drugom, sada aktivnom, ubojici, koje dobiva kroz kanalizirane duhove svojih ranijih žrtava.

Dosta dobra epizoda u kojoj se ponajviše vidi utjecaj Silence of the Lambs, ali uz to služi i kao dobar način da se Scully, počne razmišljati o tome dali je ispravno u svakoj situaciji biti dežurni skeptik. Ubojicu pri smrtnoj kazni odličmo glumi Brad Dourif, koji se, ako ste propustili, vraća u novom nastavku Chucky serijala).

Epizoda #14: Gender bender

Serijski ubojica počinje ubijati mlade partijanere na taj način da uštrca ogromnu količinu hormona što uzrokuje trenutačnu smrt. Ono što je zanimljivo je da tijekom jednog ubojstva kamere pokazuju da sa žrtvom u sobu ulazi ženska osoba, a iz sobe izlazi druga muška osoba. Mulder i Scully povezuju ubojstvo sa vjerskom sektom The Kindred i odlaze u njihovo selo.

Ideja dobra ali realizacija i nije nešto. Prva dodirna točka sa tom sektom je bila vrlo “far fetched”, jednostavno se vidjelo da se nekako mora napraviti poveznica sa tom grupom ljudi. Zapravo većina serije sa bazira na njima, a ne na ubojstvima. The Kindred su nekakva verzija Amiša, a Chris Carter je i sam rekao da se ne boji da ćeAmišima to smetati, jer iovako ni ne gledaju televiziju. U sekti se saznaje da imaju nekakve regenerativne moći, a pred kraj, taman u duhu prave misli vodilje serija Dosjea X – ubacuje se i poveznica za vanzemaljcima.

Mala trivia za ovu epizodu: preživjelog čovjeka koji je napadnut pred kraj epizode glumi Nicholas Lea, čovjek koji će poslije preuzeti ponavljajuću ulogu agenta Alexa Kryceka.

Share.

Leave A Reply