Uzumaki (2000)

12

U malom japanskom gradiću dolazi do neobjašnjenih misterija vezanih uz fascinaciju spiralnim oblicima. U glavnoj ulozi je mlada djevojka Kirei, učenica lokalne srednje škole koja nam prepričava što se desilo u njenom rodnom mjestu. Nakon što dečkov otac počne prikazivati ludost kroz skupljanje elemenata sa uzorkom spirale, grad i sve u njemu se počne raspadati.

Uzumaki je ekranizacija istoimene mange Junji Ita koja se počela objavljivati u 1998. godini. Moj prvi dodir sa Uzumaki folklorom je u jednoj od ranijih Fangorija gdje su po prvi put objavili jednu od fotografija iz istoimenog filma. Fotka je bila iznimno pamtljiva – prikazivala je pregaženog tipa čiji je leš u spirali bio omotan oko prednjeg kotača vozila koje ga je pogodilo. 2002 manga je objavljena na engleskom jeziku, a kupio sam je tek pred kojih 3-4 godina. Nevezano dali čitate mange ili ne, preporučam toplo da bacite oko na ovo – vjerujte mi, nećete požaliti. Taj strip pamtim kao nešto popriličmo bizarno, makar mi je Ito otišao korak dalje sa mangom Gyo (prva wtf scena: ribe sa metalnim “robotskim” parazitima počinju izlaziti iz mora, te ispuštaju očajne prdeže).

OK vratimo se na Uzumaki, film je poput pisanog predloška kompletno ludilo, a na trenutke graniči sa art filmom. Gledaš od početka do kraja čisto jer si začuđen sa ludostima koje ti serviraju, a i cijeli stil snimanja, glume, montaže – sve izgleda pomalo ćaknuto. Koliko se sjećam mange, film ekranizira samo neke određene priče, ali tu su sve pamtljivije scene – spomenuti tip pod kotačima, ljudi koji se pretvaraju u puževe itd. Budžet možda i nije bio nešto, ima tu CGI gluposti, ali sva spiralna makljaža sa ljudima je rađena sa praktičnim efektima, možda djeluje cheesy ali meni je bilo ok.

Nisam ostao nešto previše zadovoljan sa filmom, moglo je to mnogo bolje, ali opet osvježavajuće je pogledati nešto istinski uvrnuto (doslovno). Definitivno me gledanje filma ponukalo da pronađem gdje sam stavio mangu, mogao bi ponoviti i Uzumaki i Gyo. Usput, kraj filma i stripa nije isti, ekranizacija se počela raditi prije nego što su izbačene završne epizode mange.

Share.

12 Comments

 1. Je, manga je totalno nešto prebolesno, naročito kada ga čitaš navečer prije spavanja. Film je dobar, naročito ona stravična scena s oblacima poslije drugog kremiranja. Baš mi se opet čita manga, da vidim sve te bolesno nadrealne scene…

 2. Da, scene sa oblacima su odlično napravljene – ako misliš na ona lica koja urlaju? Gledao sam specijalne dodatke neke na DVD-u, ima malo oko toga kako su radili te spirale iz oblake…

 3. Zombie_666 on

  Imam ga negdje skinutog vec godinama, valja i to pogledati a mangu vec skidam. Nasao sam i Gyo, fakat je ozbiljno bolesno :)

 4. također nisam bio pretjerano zadovoljan filmom, jednostavno je previše čudan :D

  svugdje ga svrstavaju u žanr horor komedije ali po meni je to čisti fantasy s elementima horora, komedije nisam uopće vidio jer sam Uzumaki gledao kao film, ne kao nekakvu parodiju, a horora tu nema osim u par brutalnih i malo više od par neuobičajenih scena…..

  možda bi mi se film više svidio da sam ga gledao s mozgom na paši, ali ne bih ja bio ja da nisam išao probati odgonetavati misteriju spirali i ostala čuda koji film servira….

  daleko od toga da je film loš ili smeće, ali jednostavno nije za svakoga….ako se meni kao fanu azijskih horora kojem se gotovo svaki svidi, nije svidio, rijetko kome će se…..

 5. Zombie_666 on

  Pročitao obje spomenute mange, Gyo i Uzumaki. Prvo sam pročitao Gyo i stvarno se sje*ao koliko je to bolesno – usput da obradujem fanove vješću da je ove godine počela izrada anime verzije.

  Posle toga sam prešao na Uzumaki…ne znam ni sam kako sam sinoć uspio zaspati (čitao sam je do kasno u noć). Nešto onako uvrnuto i bolesno još nisam vidio. Nisam do sada mnogo čitao mangu, više pažnje sam posvećivao anime ali posle Uzumaki vidio sam da je manga “prava stvar”. Atmosfera u Uzumaki (mislim na mangu) je do te mjere uvrnuta, bolesna, nakazna, poremećena, strašna, jeziva…nemam riječi opisati kako je djelovala na mene. Kvalitet crteža, likova i situacija je naprosto fantastičan i uvjeren sam da film (nijedan film) jednostavno ne može dočarati sve ono što se u mangi dešava. Mislim da film posle ovoga neću ni gledati, nema potrebe za time. Apsolutna preporuka!!!

  HororHR, mnogo ti hvala za preporuku ove dvije mange!!!

 6. HorrorHR – ona scena kada na nebu otac proguta svoju ženu. Najstrašnija scena pored one kada mu se oči prevrću poput spirale.

 7. Vidim da se manga sastoji od tri dijela; da li su mi potrebna sva tri za jednu radnju ili je svaka knjiga posebna radnja? :)

 8. @psymorbid imam link, al pretpostavljam da vlasnik horrorhr ne dopušta tako nešto u komentarima. :D

Leave A Reply