Tremors (1990)

4

Screen shot 2012 08 15 at 5 43 30 PMVal i Earl su dva zgubidana koji žive usred ničega i bave se najbazičnijim poslovima popravaka i čišćenja. U njihovom malom mjestašcu sa petnaestak žitelja dolazi do čudnih zbivanja usred kojih im svakodnevica od potpune dosade postaje filmski dinamična. Tik ispod površine zemlje žive poveća crvolika bića, kojima je na pameti da broj građana spuste na nulu.

Tremors je kultni film sam po sebi, prvak domaće VHS scene, naslov koji je moja ekipa bar desetak puta iznajmila u videoteci. Nakon uspjeha sa gledateljima (ne samo kod nas, film ima 7.1 na IMDBu od preko 47,000 ljudi), snimilo se i tri nastavka, pa čak i TV serija. Seriju sam pred par godina naručio sa neta i očito se nekome bilo teško odvojiti od nje, tako da sam dobio originalnu kutiju, ali bez DVD-a. Tremorse mogu komotno reći da nisam gledao preko petnaestak godina, a neki dan sam se baš zagrijao da vidim kako film diše nakon svog tog vremena.

Nije me začudilo da je film i dan-danas odličan, baš mi je upalio nostalgiju za vremenom kada su se snimale ovakve horror komedije. Možeš uživati u opuštenom humoru, zanimljivim situacijama i odličnim monstrumima. Film počinje sa buddy-buddy konceptom koji pali radi dobrog scenarija i odličnih glumaca poput Kevia Bacona i Freda Warda, a završava u survivalu modu gdje se ovih desetak preživjelih “mozgom i lopatom” bori sa živinama.

Spomenuti ogromni crvi sa svojim pipcima su kvalitetni neprijatelji, pogotovo u malom odsječenom gradiću usred ničega. Sa svojom tjelesnom konstitucijom i “krilcima” uspjevaju vrlo brzo gmizati pod zemljom, a u gradiću punom pješčanih površina prilično su dobri predatori. Iznimno sam zadovoljan sa količinom screen timea koju gmizavci dobivaju, moderni filmovi nas uče da se monstrumi ovakvog kova ne prikazuju previše (razlog su pare i efekti). Tremors je pravi prikaz kako se može napraviti dobar film sa praktičnim efektima bez kompjuterskih uleta.

Ukratko, bez previše filozofiranja, Tremors je i dan danas zakon film!

Share.

4 Comments

  1. jel ovaj film postoji na netu? propustila sam ga na tv-u -.- hoće mi ko poslat link? :/

Leave A Reply