The Company of Wolves (1984)

12

Company of WolvesVrijeme je za detaljni prelazak kolekcije u potrazi za filmovima koje radi nekog razloga još nisam gledao. Ima tu dosta zanimljivih naslova, a jučer mi u oko upala Neil Jordanova horror/fantasy bajka iz 1984. Bazirano na kratkih pričama britanske spisateljice Angele Carter, “The Company of Wolves” bi se najlakše dalo opisati kao izlet u jednu malo opičeniju noćnu moru.

Okvirna radnja filma započinje sa snom teenagerice Rosaleen u kojemu se isprepliće niz priča fokusiranih oko jedne zajedničke teme – vukova. Rosaleen je u njima glavna protagonistkinja i živi u nekakvom bajkovitom svijetu u kojemu je sve moguće. Baš gledam u monitor i razmišljam kako da što točnije opišem radnju ovoga filma, ali vjerujte mi stvarno je teško. Cijeli film izgleda baš kao neka bajka, priče se međusobno isprepliću, a događaji koje imamo prilike vidjeti stvaraju se bez ikakvih pravila. Ako je već noćna mora okvir cijele radnje, to je i više nego normalno, ipak se u snovima zbivaju raznorazne (ne)povezane stvari.

Film vizualno izgleda skoro pa savršeno, atmosfera je hvale vrijedna. Kako radnja protiče, u nekim trenucima me već lovila dosada (ili umor, kako je ipak bilo 3 ujutro), dok su pojedine scene i diskusije jednostavno fantastične. Najviše mi se sviđao zadnji dio filma, kada Rosaleen najdirektnije asocira na crvenkapicu. Jednostavno moraš uživati u moderniziranoj obradi te teme, posebice opskurnom razgovoru između djevojke i vuka.

Kada je film izašao na američkom tržištu, distribuciju je preuzela legendarna firma Cannon koja je na Jordanovu žalost film reklamirala kao punkorvni horror. “The Company of Wolves” u svojoj suštini ima poprilično horror elemenata, ali više bi ga složio u nekakav fantasy. Sve u svemu, drago mi je da sam napokon pogledao ovaj film, očekivao sam ipak malo više, ali moram pohvaliti originalnost koncepta.

Share.

12 Comments

 1. Ovo je trip down the memory lane, gledala prije 20 godina. Još se sjećam odličnog postera u videoteci

 2. E, kako sam samo kao mali imao noćne more od one reklame za taj film, ona scena preobrazbe u vuka na početku…. a danas kada sam pogledao, razočaran sam, jeftina scena, ali i dalje efektna. Stalno želim pogledati taj film, ali nikako…

 3. Aca Muzicar Pataren on

  Daj stvarno ima nekakve lutke u filmu? Od tih stvari se jezim, ali bez ironije!!!
  Specijalizovan sam za klovnove, lutke, vostane figure, manekene iz izloga!!!

 4. Ima… kad cura na početku ima san, u šumi sreće lutke od dva metra, koje inače ima u svojoj sobi (ne od dva metra već normalne), mislim da je plišani medo u igri, ak se dobro sjećam… a ak me pamet još nije ostavila, mislim da se i u zadnjoj-zadnjoj sceni pojavljuje lutka, kada vukovi probijaju prozor i samo lutka ostaje ili tako nešto, davno sam to gledao, moram ponovno.

 5. E, ovaj sasm film kao klinka imala snimljen i gledala sam ga 100 puta.
  Još uvijek volim taj film i još uvijek mi je spooky kao nekad.
  Film je zakon!

 6. Film je prejeben!!…steta kaj ga nema na dvdu za nase trziste (ko i za vecinu predobrih filmova)…nikad ne vjeruj muskarcima sa spojenim obrvama, hehehe…slusaj bakicu, hahahahaha

 7. Danijel.82 on

  Pa, nismo svi u mogućnosti da kupujemo originalne DVD verzije kultnih i raritetnih filmova, i zato mislim da ne treba potcenjivati torrent. Ko ga izmisli, načinio je sjajnu uslugu svim filmofilima.

Leave A Reply