Koji ste horror zadnji gledali?

Razgovori ugodni o horor temama
Post Reply
User avatar
Michel
Posts: 11422
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

EUROPSKI HORORI

Post by Michel » 29 May 2014, 13:23

El espinazo del diablo (2001) - za mene ovo najbolji Del Toro. Pogledao sam sve od njega, uglavnom velika razočaranja od filmova, ali ovo mu je pun pogodak. Priča je ovdje odlična i sami likovi + puno dramskih elemenata. Duh izgleda originalno, likovi pamtljivi. Nekoliko izvrsno snimljenih scena. Iako mu i tu zamjeram na nekom ajmo reći soft dijelovima oko samog duha.

8=======-.o/8==========o (7.6/10)

Profondo rosso (1975) - nisam dugo gledao ovaj biser od filma, ali mi je uvijek bio najbolji Argentov uz Suspiriu. I onaj izlazak lutke me dan danas preplaši. Znam da će se pojavit, ali kad izađe, bu. Ubojstva za prste polizati. To je Argento. Jednostavno volim kod njega kad direktno pokaže nasilje, a u tom mu nitko nije ravan. Twist još uvijek svjež bez obzira što ima nekih nelogičnih stvari oko njega i nje.

8========o/8==========o (8/10)

Possession (1981) - ok, da malo duboko udahnem. Što je bilo ovo? :lol: :lol: jedan od najčudnijih filmova koje sam pogledao. Zulawski je redatelj i sam je rekao da je sve alegorija. Alegorija za seksualnost, brak, ludilo koje film posjeduje. E sad, kako objasniti neke stvari koje mi jesu jasne, ali neke i nisu. Tu ima Cronerberga, ima i Lyncha, a i ima Polanskog i njegovog horor klasika Repulsion. I naravno, doppelgangeri zaokružuju cijelu priču. Sam Neill je uvijek bio u redu glumac, ovdje je dao sve od sebe kao i onaj njezin ludi ljubavnik. Ali predivna, zaista predivna Isabelle Adjani je ta koja krade film. Impresivno je ono što je napravila. Ne mogu vjerovat koliko ovaj film ima pamtljivih scena. Ova scena mi je najjača http://www.youtube.com/watch?v=at7E9F6D7EA usrao sam se jer je toliko vrištala da mi je bilo dosta uznemirujuće, a to je bilo nekakav flashback. Kako film, postaje sve više gadljiv i konfuzniji, ali da vidimo jesam li ga shvatio
SpoilerShow
Sam Neill je mentalno lud dok je ova opsjednuta. Pa onda kad Neillov lik upoznaje onu novu žensku s kojom se upušta u vezu, ista je kao njegova žena, a Isabelle Adjani zbilja glumi dva lika. Kao i Sam Neill na kraju. Tako Neillov lik zamišlja idealnu ženu koja sve radi za njega. A na kraju kad se ono čudovište pretvori u istog Sam Neilla, tako ona zamišlja svojeg idealnog muža. A čudovište je stvorila vjerojatno ona iz bijesa ili pobačaj. Ma ne znam. Ima toliko toga od duboke psihološke analize do svačega.
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

User avatar
Michel
Posts: 11422
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

HOROR KLASICI 70-IH

Post by Michel » 01 Jun 2014, 01:01

Zombi 2 (1979) - Fulci uvijek ima nekakve mozak na pašu horore i to cijenim. Ovo je legendarni kultni hororac smješten na jednom sunčanom otoku gdje zombiji počinju napadati mještane. Naravno, ne smijem zaboraviti spomenuti epic borbu između morskog psa i zombija. Odlično snimljeno btw. Gore i maske odlični.

8======o/8==========o (6/10)

Twins of Evil (1971) - jedan od najboljih Hammerovih filmova što me iznenadilo jer uopće to nisam očekivao. Kostimi mljac, šume, brda i doline pa maglice, sotonizam, crna magija, vještice, lovci na vještice i vampiri. Svega ima. Dakle, radi se o lovcima na vještice gdje pratimo tog glavnog lovca kojeg glumi uvijek rado viđen Peter Cushing koji od početka se čini loš što me opet iznenadilo jer je on uvijek glumio heroje dok je njegov vječiti partner Christopher Lee bio zlikovac. Ali kako film ide, vidimo da on i nije tako loš kako se na početku činio jer se sad mora boriti protiv vampira. Zloglasnog Counta Karnsteina koji je hipnotizirao dvije prekrasne mladi glumice (playboyove zečice tada). Uživao sam od početka do kraja. Definitivno pogledati.

8=======-o/8==========o (7.5/10)
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

Wheel Smith
Posts: 1547
Joined: 19 Jan 2009, 04:30
Location: Wheelchair

Re: Koji ste horror zadnji gledali?

Post by Wheel Smith » 01 Jun 2014, 06:10

vacancy - gubitak vremena 0/10
:supz: :supz:

User avatar
Victor Crowley
Posts: 2091
Joined: 09 Feb 2011, 10:52

Re: HOROR KLASICI 70-IH

Post by Victor Crowley » 01 Jun 2014, 09:33

@ Michel, pogledaj cijelu Karnstein trilogiju, garantiram ti odlične filmove i ono najvažnije - atmosfera je :rock: :rock: :rock:

User avatar
Michel
Posts: 11422
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

HOROR KLASICI 70-IH

Post by Michel » 01 Jun 2014, 18:03

Jaws (1975) - ne samo da su Ralje jedan od najvećih horora svih vremena već i filmova. Ralje imaju savršen cast, najbolji u povijesti filma odgovorno tvrdim. Bolji od Kuma ili Leta... Svaki glumac im je na mjestu. Murray Hamilton kao Vaughn, nemoralan čovjek kojem je samo važno da zaradi. Nisu mu važni ljudi i njihovi životi. Richard Dreyfuss kao Hooper, oceanolog koji je zabavan i misli kako je najpametniji tamo. Njegova najbolja uloga. Roy Scheider kao Brody, čvrst i samopouzdan šerif koji ima pravila i želi sigurnost na plaži te svi oni statisti koji stalno hodaju, nose nešto. Uvijek nešto rade. Nisu zombiji kao u mnogim filmovima koji samo sjede. Ovi su živi i to daje filmu posebnu čar. Likovi su od krvi i mesa, svi sa svojim manama. Pa i Brody koji kako inače biva u horor filmovima uvijek psotoji jedan koji sve kuži. Brody je taj, ali onda vidimo kad ulove prvog morskog psa kako je on povjerovao da je to zbilja taj pravi morski pas. Onda shvatimo koliko je njegov lik genijalan. Ali, namjerno nisam spomenuo najboljeg lika. Robert Shaw kao Quint, stari mornar koji je puno iskusniji od Hoopera koji na kraju shvaća da ima priliku loviti sa živom legendom. Posebno u najboljoj sceni ikada snimljenoj i to odgovorno tvrdim. Indianapolis i stvarna priča o morskim psima kako su ubili na stotine vojnika tijekom drugog svjetskog rata. Ralje su na svako gledanje bolji i bolji film. Najjači Spielberg uvjerljivo.

10/10

Let Sleeping Corpses Lie (1974) - iliti ga Non si deve profanare il sonno dei morti. Kao i Do Not Profane the Sleep of the Dead. Ima i The Living Dead at Manchester Morgue. Ili najjači naslov Don't Open the Window :lol: :lol: dobar zombi film. Definitivno podcijenjen. Treba malo da krene, ali čim krene, borba za goli život može početi. Likovi su dobri, atmosfera divota i zombiji izgledaju odlično. Bez puno šminke, ali su zato ti glumci odlično ih odglumili. Čak bih rekao da su ovo najjači zombiji koje sam vidio. Presnažni su, teško ih se ubije (čak ni pucnjem u glavu), samo vatra.

8=======o/8==========o (7/10)
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

User avatar
Malteras
Posts: 226
Joined: 24 Oct 2009, 15:03

Re: Koji ste horror zadnji gledali?

Post by Malteras » 01 Jun 2014, 22:55

The Legend of Hell House (1973)

Ovo je primjer kako kamera i zvuk, odn. atmosfera, mogu film, uprkos losim dijalozima i rupama i nedostatku kreativnosti u prici, uciniti prihvatljivim...

Ocjena 7/10

User avatar
Michel
Posts: 11422
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

HOROR KLASICI 70-IH

Post by Michel » 02 Jun 2014, 19:48

Alien (1979) - Ralje u svemiru. Kao i za Ralje, Alien je jedan od najboljih horor filmova svih vremena. Kao i kod Ralja, na svako novo gledanje se uoči dosta toga. Ovaj put sam se više fokusirao na Ripley iz razloga što je dvije trećine filma sporedni lik što mi je odlično. To je još jedan razlog zašto se izdvaja od ostalih horor filmova. Sadrži i jednu od najšokantijih scena u povijesti filma (chestbuster scena) i jednu od najnapetijih scena u povijesti filma. Završna scena sa Ripley i ALienom ili može komotno završnih 15 minuta uz onu mjuzu i kaos koji vlada. A i jedan je od najsporijih horora što daje posebnu draž atmosferi i klaustrofobiji. Ash je isto vrhunski lik. Tu kod njega je još jedan odličan twist. Kao i Dallas koji ispada da je glavni lik sve dok... :zubifale: a o efektima da ne pričam koliko su bolji od današnjih cgi efeketa. I sad kad gledam, Alien i Ralje su samo još jedan lijep podsjetnik koliko su stariji horori bolji. I današnji najbolji u usporedni s Raljama i Alienom, a i možemo tu komotno ubaciti najbolje horor filmove iz 30-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih i noviji u usporedbi s njima izgledaju jednostavno neranopravni. Bila to fraza ili ne koja se stalno ponavlja, za mene je to činjenica i svaki put kad pogledam neki velik horor iz prijašnjih desetljeća, samo si učvrščujem takvo stajalište.

10/10

Sisters (1973) - De Palmin razočaravajući horor triler o sijamskim blizankama i istraga počinje kad netko bude ubijen. Skrivanje tragova, razno razne optužbe i pokušaj raskrinkavanja zločina. Izgleda da kod De Plame vrijedi samo oni sigurni filmovi kao Carrie ili Scarface. Ovi njegovi mali filmovi većinom razočaranje osim Blow Out koji me prošle godine iznenadio. Prvo Obsession i sad Sisters. Malo sam zapao u negativan niz s njim.

8=====-o/8==========o (5.5/10)
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

jeba
Posts: 2268
Joined: 01 Sep 2008, 14:44
Location: Sopot

Re: Koji ste horror zadnji gledali?

Post by jeba » 03 Jun 2014, 16:20

Wolf Creek 2 (2013) - nije loše, ali mi je već pomalo dosta takvih filmova

User avatar
john_constantine
Posts: 27523
Joined: 06 Oct 2006, 17:25

Re: Koji ste horror zadnji gledali?

Post by john_constantine » 04 Jun 2014, 20:36

Gyo (2012) - totalno uvrnut i često blesav anime o eksperimentalnim parazitima koji se zakače za ribe, pa sve živo iz mora napadne gradove i ljude. A uz to radnja prati napornu djevojku koja traži svog dečka i njezinih par prijateljica. Prebizarno, naročito kada se skuži da se ti paraziti kreću pomoću "plina" iz usta ili guzice. Animacija likova, naročito kada su prestrašeni ili bilo kakva emocija, urnebes kako je prikazano. A koliko se sjećam, radnja niti ne prati mangu iako ima sličnosti. Totalno uvrnuto... 3/5
Michel puši karu.

User avatar
Michel
Posts: 11422
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

HOROR KLASICI 70-IH

Post by Michel » 04 Jun 2014, 22:12

The House with Laughing Windows (1976) - stvarno dobar giallo o čovjeku koji dolazi u jedno malo selo da popravi neke slike, ali tamo upoznaje nekoliko ljudi koji tamo žive. Cijela vrkva mi je djelovala kao nekakva ludnica, a znamo da je one slike nacrtao neki luđak. Ovdje nema puno krvi osim početka i kraja, ali sredina je prejaka. Ono kad ide istraživat i uđe u onu sobu s ormarom pa nađe onaj uređaj. Mrak, atmosfera, onu zvukovi, škripanje vratiju i onaj jezivi glas. Stvarno napet i zanimljiv horor. A kraj, kraj je jebeno šokantan. Nisam očekivao da je taj lik ubojica.

8=======-o/8==========o (7.5/10)

Martin (1977) - definitivno podcjenjen Romerov klasik o mladiću koji misli da je vampir, ali je li zbilja vampir? Zbunila me ta priča o proklestvu i Nosferatu-u o kojem on i njegov djed priča. Valjda mu je to djed. Način ubojstva mi se sviđaju, ali najviše od svega onaj njegov pogled kad si zamisli da je vampir pa sebe vidi u nekom crno bijelom svijetu. Postoji teorija da je on to doživio i da ima preko 80 godina, ali ne vjerujem baš u to. Mislim da nam je Romero jednostavno napravio originalan i realan vampirski horor. A kraj je preslasno ironičan.

8=======-o/8==========o (7.5/10)
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

User avatar
boyko
Posts: 9954
Joined: 11 Mar 2009, 13:50

Re: HOROR KLASICI 70-IH

Post by boyko » 04 Jun 2014, 23:33

Oculus (2013) - :rolleyes: me gustaša. 7,5/10
''Ne biste li radije da vas, kada umrete, pojedu vaši rođaci nego crvi?''

User avatar
Djuro
Posts: 163
Joined: 24 Nov 2013, 15:21
Location: Zagreb

Re: Koji ste horror zadnji gledali?

Post by Djuro » 05 Jun 2014, 01:06

Four Flies on Grey Velvet (1971) - naletih na njega na HRT 3 sinoć,sva sreća pa je tek uvodna špica bila.Podcijenjen Argentov klasik koji nema gore-a pa skoro ni krvi .Tempo filma je dobar i dužina mu se ne osjeti,ima malo svjetliji ton za razliku od njegovih kasnijih radova sa laganom dozom humora a to se najbolje vidi po tome što je Argento castao ni manje ni više nego stijenu od Buda Spencera kao sporednog/srednje važnog lika koji živi u šupi blizu rijeke, jede sirove ribe i pomaže protagonistu M.Brandonu davajući mu savjete kako se nositi sa pataloškim ubojicom koji ga ucjenjuje prijetećim pozivima,pismima itd.Bacite oko na scenu sa pištoljem i metkom u slow motionu koja je definitivno bila ispred svoga vremena ( koristila se kamera koja je mogla snimati minimalno 1000 fps koja je za to vrijeme bila pojam ).Opaka završnica kao šlag na kraju.

User avatar
Michel
Posts: 11422
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

HOROR KLASICI 70-IH

Post by Michel » 05 Jun 2014, 17:20

Magic (1978) - još jedan u nizu podcjenjenih horora sa vrhunskim Anthony Hopkinsom i ovo je još samo jedan pokazatelj da je meni mlađi Hopkins puno bolji nego onaj od 90-ih pa naovamo. Meni ovo bez problema bolja uloga nego u jaganjcima. Kao i u čovjeku slonu, Hopkins je još bolji. Dakle, radi se trbuhozborcu koji ima tu svoju jezivu lutku, ali previše se uživi u sve to i polako postaje lud te ne može ni trenutak bez te lutke. Polako se čudne stvari počnu događati. Prva polovica filma je dobra, nema horora već samo predstavljanje njega kao nekakvog mađioničara, ali druga polovica je puno bolja i tu se pojavljuje onaj psihološki horor na predivnoj lokaciji. Kraj mi se isto svidio iako nekako očekivan, ali bilo koji drugi kraj ne bi valjao.

8=======-..o/8==========o (7.7/10)

The Sentinel (1977) - ovaj bi isto trebao biti kao neki podcijenjeni horor, ali nažalost nije. Zaslužuje sve kritike koje je dobio. Mislim, ovo ima previše sličnosti sa svetom trojkom horora, a da ne pričam koliko su scene razbacane. Razbacane scene u hororima jedino volim kod talijana i oni to znaju na kraju sve lijepo upotpuniti u neku širu sliku. Ovaj horor ima jednostavno previše scena u kojima redatelj ne zna što želi iako ima jezivih scena. Pogotovo njezina prva noć pa kad otvori vrata, a iza vrata oni čekaju. Ali ostalo jako slabo.

8=====o/8==========o (5/10)
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

User avatar
Malteras
Posts: 226
Joined: 24 Oct 2009, 15:03

Re: Koji ste horror zadnji gledali?

Post by Malteras » 07 Jun 2014, 11:45

¿Quién puede matar a un niño? (1976)

Osim tematike o poludjeloj krvolocnoj djeci, koja je sama po sebi bolesna, ovaj film sadrzi i nekoliko veoma kreativno-bolesnih scena. Ova dominira :)

SpoilerShow
Image
Ocjena 7/10

User avatar
Victor Crowley
Posts: 2091
Joined: 09 Feb 2011, 10:52

Re: Koji ste horror zadnji gledali?

Post by Victor Crowley » 07 Jun 2014, 13:51

Meni je to isto odličan film :)

Post Reply