Son of Dracula (1943)

4

Son of DraculaBaš sam neki dan imao email diskusiju sa jednim čitateljem o razlikama između Universalovih monster filmova i modernih horrora. Kao što i sami znate razlike su ogromne, a žalosno je što većina mlađih koji počinju sa horrorima a priori odbacuju crnobijele filmove kao nešto staro, ofucano ili pak negledljivo. Već dugo nisam pogledao niti jedan stariji film pa sam potražio Universalovu kolekciju i odlučio nastaviti sa Dracula serijalom.

Btw, za prijašnje filmove u Dracula serijalu, posjetite arhivu filmova 1900-1949. U močvarnim predjelima američkog Juga održava se party dobrodošlice mađarskom grofu Alucardu koji stiže noćnim vlakom. Grof zakasni na feštu, ali ipak malo kasnije pojavljuje i ubija bogatog vlasnika kuće. Alucard je pozvan od strane njegove nećakinje Katherine, koju uz grofa veže nekakava posebna povezanost. Kada se ona u roku od dva dana odluči na tajno vjenčanje sa grofom, njen sada već ex zaručnik uz pomoć lokalnog doktora Brewstera i profesora okultnog Lazla kreće u kontra napad.

Nakon najboljeg ikada Dracule Bele Lugosija, ovu laskavu ulogu u “Son of Dracula” preuzima ništa manja horror legenda Lon Chaney Jr. Ma koliko imam hvale za potonjega, nekako mi nije najbolje sjeo u ovoj ulozi. Čovjek je odlično odglumio, ali njegova figura i izgled mi nikako nisu išle uz Draculu. Radnja filma je kao i u prijašnjim nastavcima više vezana za dramu nego horror, nije zamorna ni dosadna, ali ni ne nudi ništa posebno zanimljivo.

Efekti u filmu su odlični, a iza njih je stajao John P. Fulton koji je kasnije u karijeri nagrađen sa dva Oscara. U filmu nema baš previše akcije, ali je ovo izgleda prvi horrorčić gdje se vidjela direktna transformacija iz čovjeka u šišmiša. Ove scene su vrlo dobro odrađene, a i sada izgledaju eonima bolje od nekih transformacija poput one vizualne katastrofe u Wynorskijevoj Vampirelli iz 1996. Ako niste gledali spomenuti film sa Talisom Soto i Rogerom Daltreyem (lol), obavezno to učinite i u scenama transformacije koristite slow play opciju. Uvidjeti ćete nešto fantastično…

Share.

4 Comments

  1. Mislim da mjesto u ovoj eri zavređuju Nosferatu 1922 i The Cabinet of Dr. Caligari 1920.Volio bi cut tvoju recenziju(koje su inace dobre,imamo slican ukus hh) na ova dva klasika. :)

  2. Danijel.82 on

    Broj Jedan, zahvaljujem ti što si odlučio s nama podeliti linkove za čuvene horor klasike. Nisam ni znao za sajt. Ako je moguće, pokušao bih da uploadujem neke horor raritete iz moje kolekcije. Obavesti me kako da pomognem :-)

Leave A Reply