Ringu (1998)

4

Mislim da većina vas zna o čemu se radi u ovome legendarnom japanskom horroru, ali reda radi evo bazične priče. Mlada samohrana majka Asakawa je zaposlena na lokalnoj TV postaji na kojoj trenutno radi reportažu o trenutno najpopularnijoj “urbanoj legendi”. Priča se da nakon što se pogleda mistična video kazeta, zazvoni vam telefon te od toga trena imate 7 dana života. Točno nakon tog perioda, vaše mrtvo tijelo ukrašava sablasni izraz lica. Kako joj je i rođakinja umrla nakon gledanje ove kazete, Akasawa se trudi otkriti što se zapravo zbiva, te u procesu i sebe “osuđuje” na smrt…

Ringu je film kojemu moramo zahvaliti na erupciji kvalitetnih azijskih horrora. On je započeo cijeli taj trend koji u današnje monotono holivudsko doba, uspješno osvijetljava obraz modernih horror filmova. Dvije stvari koje je Ring uveo u “mainstream” su tematika prokletstva, te pojma duha žene sa crnom dugom kosom. Naletio sam na brdo filmova koji su dio svoje inspiracije pronašli u Ringu i njegovim derivatima, od japanskih low budget The Locker 1 i 2, pa čak do američkog slasher/ghost paždroća Urban Legends: Bloody Mary.

Ako se dobro sjećam, Ringu je svoju europsku premijeru imao na jednom festivalu u Velikoj Britaniji. Nakon prikazivanja osvojio je sve kritike, te su neke od prvih recenzija sa ovim filmom nagovještavale cijeli jedan pokret u horror svijetu. Ja sam kupio DVD istoga trena kada se pojavio na Amazon.co.uk, te se do detalja sjećam svoga prvog gledanja. To mi je tada (prije 6-7 godina) bio prvi dodir sa japanskim horrorima i moram priznati da me se film izuzetno dojmio radi ekstremno zanimljive priče, atmosfere, te radi jedne od najstrašnijih scena ikada – kada Sadako izlazi iz bunara, pa kroz TV i onako kržljava poluraspadnuta nastavi svoj hod prema jednom od likova. Uz sve to, film mi je na trenutke bio dosta konfuzan, bilo mi je pre čudno kako se neke stvari dešavaju bez dodatnih objašnjenja. Prije par dana sam film gledao tek po drugi put i radi staža koji sam u međuvremenu stekao sa “japancima”, konfuzije uopće nije bilo. Jednostavno se naučiš na taj đir koji Japanci neke stvari uzimaju kao gotovo.

Makar bi tako mislili, Ringu uopće nema neke pretenzije da bude ekskluzivno jezoviti i strašan film. Scenarij je, ne obazirući se na spomenute japanske specifičnosti, vrlo dobar, te je Ringu u globalu odličan mistery thriller sa vrlo istaknutim elementima horrora. Prilikom otkrivanja tajne iza uklete kazete, gledatelj se sve više udubljuje u rješavanje misterija, a strašnije scene se uz bolesno dobru zvučnu podlogu savršeno uklapaju. Film je polučio nekoliko nastavaka, te američki remake.

Share.

4 Comments

 1. horrorfan on

  back to the roots..ovim je počela evolucija djevojčica sa duuugom crnom kosom must have na dvd polici.

 2. Dobar film, jedino što sam ga gledao poslije američkog rimejka u kojem je doslovno sve prekopirano.

 3. Jamezdin on

  Vidim, pametan si čovjek, pa me zanima što ćeš misliti o ovome što ću napisati.

  Kažeš da je “Ringu” uveo u mainstream tematiku prokletstva.
  Moguće je da je “Ringu” popularizirao tu temu, no definitivno nije prvi film o duhu koji nosi kletvu. Devet godina ranije, točnije 1989. (prema knjizi iz 1983.), snimljen je britanski horor “The Woman in Black” (pretpostavljam da si ga gledao) sa vrlo sličnom premisom.
  Naime, u “The Woman in Black”, nakon što netko vidi duh žene u crnom, umrijet će neko dijete, a u dva ključna azijska “prokleta” filma, “Ringu” i “Ju-on”, smrt će uslijediti nakon što se pogleda misteriozna video kazeta, odnosno nakon što se uđe u ukletu kuću.
  Da ne spominjem da “Ju-on”, osim slične teme ima i vrlo sličnu radnju:
  Glavnog lika nadređeni šalje na rutinski zadatak (sređivanje papirologije oko nasljedstva/posjeta pacijentu) u jednu kuću. Nakon što stigne tamo, počinju mu/joj se ukazivati duh žene i njenog malog sina koji su umrli strašnom smrću (utapanje/ubio ih muž/otac). Zatim počinje istraživati što se ustvari dogodilo, te polako počne tonuti u ludilo. I na kraju zapali sve (kovčeg s dokumentima/kuću) u namjeri da spriječi kletvu.
  Osim toga, postoji još niz sličnosti (da nekažem rip-offova) u filmovima:
  Npr., u “Ju-on” imamo scenu u kojoj duh žene lebdi iznad kreveta – vrlo slično najpoznatijoj sceni iz “The Woman in Black”.
  Da ne govorim da je glavna metoda strašenja koju “Ju-on” naveliko koristi, a to je duh žene koji ništa ne govori, nego samo ima prijeteći pogled, prvi put viđena u “The Woman in Black”.
  Moguće je da griješim, ali koliko se sjećam, do “Ju-ona”, tako nešto sam vidio samo u “The Woman in Black”, a duhovi u dotadašnjim filmovima bili su ili nevidljive sile ili čudovišta ili mala dječica koja govore “Come and play with us”.
  Zatim, “Ringuova” najpoznatija scena – kad duh krene prema zbunjenom liku, vrlo je slična sceni na groblju s početka “The Woman in Black”.
  Onda, u jednom neazijskom filmu, “The Others”, imamo scenu u kojoj se glavni lik izgubi u magli i čuje glasove u njoj. Vrlo slična scena je i u “The Woman in Black”, a uz to atmosfera filma je gotovo identična onoj u “The Woman in Black”.
  No, to i nije čudno, budući da je redatelj “The Others” u vrijeme nastanka “The Woman in Black” bio 18-godišnji fan horora koji je živio u EVropi, tako da mu je film teško mogao promaknuti.

  Dakle, ono što mi je neshvatljivo, je to da jedan tako utjecajan film (utjecaj je vidljiv u tri možda najpoznatija horora današnjice) može biti tako nepoznat.
  Navodno je bio kratko popularan početkom 90-ih, ali je brzo zaboravljen. Nikada nije igrao u kinima (znam da je televizijski, ali je mogao biti pretvoren u feature film), na internetu ima vrlo malo o njemu, nema ga ni na jednoj top listi najstrašnijih filmova (iako je definitivno jedan od najstrašnijih).
  Ajde, bar je dobro da je toliko nepoznat da nitko ne razmišlja o remakeu.

  Šta ti misliš o tome?

 4. @Jamezdin: Vidim da dobro stojiš sa žanrom, pozivam te da se registriraš na HorrorHR forum (Tamnicu) koja je bolje mjesto za diskusiju sa horror istomišljenicima.

  “The Woman in Black” sam stavrno davno davno na VHSu gledao tako da se baš i ne sjećam detalja, ali znam da mi je ostala u vrlo dobrom sjećanju. Stavljam je na listu za gledanje u bliskoj budućnosti, pa onda možemo nastaviti sa diskusijom na tu temu… Još jednom, nadam se da imaš vremena i volje da se baciš na forum :)

Leave A Reply