Rawhead Rex (1986)

2

Radnja se dešava u malom zabačenom irskom selu, gdje se iz svoga više tisućljetnog zatočeništva na zemlju vraća Rawhead Rex, demon koji je nekada vladao zemljom. Taman u to vrijeme, selo posjećuje Howard sa obitelji u cilju skupljanja informacija o pred-kršćanskim crkvama toga kraja. Rawhead, monstrum visok kojih tri metra, kreće u svoj ubilački pohod. “Rawhead Rex” je priča iz Clive Barkerovih Books of Blood, a on je uz to i autor scenarija za ovaj film. Ovo mu je bio tek drugi napisani scenarij (prvi je bio za Transmutations, film koji je producirala i snimila ista ekipa sa ovoga filma), ali je u svojim izjavama dosta često govorio negativne stvari o finalnom proizvodu. Oni koji poznaju Barkerova djela, znaju za njegove česte motive poput vjere i seksa, kojih je prepuno i u Rawhead Rexu. Barker nije bio zadovoljan da je film zanemario neke njegove specifične zamisli poput važnosti falusnog simbola, te se cjelokupno djelo fokusiralo prema tipičnom “monster” filmu.

Ne ulazeći u Barkerove preference prema finalnom uradku, “Rawhead Rex” je ispao kao vrlo dobar dodatak euro horrorima sredine osamdesetih godina. Zapravo najjača stvar u filmu je njegov savršeno britak scenarij, prepun zanimljivih diskusija, kvalitetno obrađenih likova, te poprilično danoga screen timea demonu. Kao što sam spomenuo, Barker ne bi bio Barker da nije zabrijao u detaljne scene vezane za vjeru. Posebno “jaka” scena je kada pomoćnik svećenika poludi, te ga demon pišajući po njemu nanovo krsti sa svrhom prelaska na njegovu pred-kršćansku pagansku vjeru.

Izgled demona je najslabija karika u cijeloj priči. Radi maloga budžeta, njegova maska je izgledala ultra plastična, na trenutke radi svoje nekvalitete i presmiješna. Cijeloj situaciji zasigurno nisu pomagale i statične crvene oči, koje su izgledale kao da su skinute sa neke jeftine lutke. Barker je u jednom starijem intervjuu rekao da je idejni crtež maske bio jako dobar, te da mu je žao da je radi novaca finalni proizvod ispao ovako loš.

Rawhead Rex

Share.

2 Comments

  1. Gdje mogu nabaviti film Rawhead Rex na DVD-U, a ako ne barem VHS (naravno s Hrvatskim subtitlovima)????

  2. Imam ja divx i ja sam preveo titlove na hrvatski! Obožavam Barkera, film mu je odličan! Moja ocjena za film bila bi 8/10

Leave A Reply