Priest (2011)

4

NewImageNakon epske borbe sa vampirskom pošasti, čovječanstvo je pobjedilo i vampiri su zatvoreni u logore. Crkva je sada centralni dio društva, a ljudi žive u zatvorenim zajednicama usred pustinje. Pobjedu je ljudskoj rasi donijela elitna skupina ratnika-svećenika, koji danas životare jer nemaju neprijatelja. Jedan od njih odmiče se od Crkve i kreće sam u pustaru da pronađe vampira koji mu je oteo nećakinju – kažin ponovno počinje.

O filmu Priest ilit Sveti Ratnik 3D kako se zvao u hrvatskoj distribuciji imao sam oko sedam-osam članaka, ali ga usred nedostatka vremena nisam stigao pogledati u kinu. Radi toga (nažalost) preskočiti ću ikakvu diskusiju o 3D efektima, za koje iovako sumnjam da nisu vrijedili ni pišljivog boba (kao i kod 99% ostalih 3D filmova).

Film je režirao Scott Stewart, čiji mi Legion nije ostao u pretjerano dobrom sjećanju. Film je vizualno izgledao vrlo zanimljivo, dok se scenarij gubio sve u 16. Komentirajući film Priest moram unaprijed reći da je ovo klasičan tip filma kakav čak volim pogledati – postapokaliptični horror akcić koji ostaje pamtljiviji po režiji i atmosferi nego po likovima i radnji. Uz ovu rečenicu, mislim da i ne trebam previše objašnjavati svoj stav o filmu. Makar je riječ o djelu koje ćete za sedam dana zaboraviti, vjerojatno će vam ponuditi sat i pol dobre akcije.

Svećenik koji vodi kolo, glumac Paul Bettany koji je imao i glavnu ulogu u spomenutom Legionu, skoro je stripovski superheroj i kada ubaciš takvu individuu u borbu sa vampirima, mindless zabava je zagarantirana. Film vrvi fajtovima, epskim scenama slow motion makljaže, a vampiri su malo drugčiji. Pri početku filma, u odličnom animiranom uvodu saznajemo famu o svećenicima i njihovim vječnim neprijateljima vampirima, a u realnosti (onoj filmskoj dakako) isto su mega brutalni, makar im ponekad zasmeta CGI sa kojima su generirani. Makar ne volim CGI, u par scena ovdje vampiri i njihove varijante čak i izgledaju dobro, makar su mogli malo olabaviti sa kompjuterom.

Čista klasika od filma ovog tipa – isključite mozak i gledajte fajt ispred vas. Za više o toga film i nije.

Share.

4 Comments

  1. ma vizualno je i mene privukao film, ali scenarij je razini loše ruske bajke iz 60-tih….
    a scenarij je imao toliko potencijala da se napravi interesantna priča…

  2. ne znam, ja sam očekivao puno više od ovog filma, priča dobro započinje, a onda se, kak ti veliš, sve to kasnije nekak pogubi… na kraju je ispalo sve to osrednje… a i čini mi se nekako nedovršen, nedorečen film… ziher ciljaju na nastavak…

  3. Makar je kraj smrdio na nastavak, mislim da ga je zarada na box officeu pokopala. U SAD-u je zaradio oko $30 M na $60 uloženih milijuna.

Leave A Reply