Orcs! (2011)

3

Screen shot 2011 06 13 at 5 00 42 PMDosadnu svakodnevicu ponosnog čuvara jednog od američkih nacionalnih parkova mijenja napad plemena orka koji su iznjedrili iz podzemnih tunela. Rendžeru Robertsonu, čovjeku koji izgleda kao da je ispao iz serija poput “My Name is Earl” ili “Reno-911” i tupavom pomoćniku Hobartu, borba protiv orka dolazi kao zenit “karijere” – oba tretiraju svoje poslove kao vrh vrhova i poput nekih jeftinih Ramboa kreću u borbu na život i smrt.

Nakon podosta zabavnog trailera jedva sam čekao pogledati ovaj filmić, djelovalo je da je netko uspio složiti low budget horror komediju u kojoj se kombinira horror i fantasy stvoren pod poštenim utjecajem “Lord of the Rings” serijala. U trajanju od nepunih osamdeset minuta, Orcs! me ipak razočarao, imao je dosta potencijala, ali je neiskustvo na većini planova pošteno opalilo šamarčinu originalnoj ideji.

U prvih pola sata gdje praktički nema nikakve akcije, upoznajemo glavne protagoniste, dva parodična rendžera koji svoj posao obavljaju sa srcem. Robertsonu je cilj potpuno iskoristiti dosadnu svakodnevicu lovljenjem ribe, ispijanjem piva ili pak pušenjem trave koje uzima nasumičnim teenagerima. Hobart je sa druge strane pun elana, mladi bedak koji je tek došao stažirati kao čuvar parka. Generalno kada bi pričao o najpozitivnijim stranama filma, prvo bi spomenuo dvoje glavnih glumaca, makar im je obojici ovo valjda prva uloga, nekako su simpatični i njihove interakcije te drže prisebnim dok napokon ne dođe nešto akcije.

Kada se orci počinju pojavljivati, film se lagano počne gubiti. Vidi se da je ideja bila tu, čak su maske dosta dobro odrađene, ali onda dolazi do klasičnog problema kod ovakvog tipa low budget “početničkog” filma – zamor radnje i loša režija. U trenucima kada bi pred nama trebale biti epske borbe između nekolicine ljudi i desetaka orka, gledatelji dobivaju očajne slow motion napade koji traju, traju i traju…

Film pokušava biti opuštena komedija, ali nažalost oni smješni(ji) trenuci su vrlo rijetki. Ima par dobrih fora, ali većina “komičnih” upliva je pucanj u prazno. Nažalost, da je filmska ekipa, pogotovo ona iza kamere imala malo više iskustva ovo je mogao biti solidan film za ekipu. Ovako, Orcs! je samo jedan od onih filmića na koje ću uskoro zaboraviti…

Share.

3 Comments

  1. markoboban on

    Čuvari nacionalnog parka
    Niskobudžetna horor-komedija u koju je uloženo skromnih $3,000,000.Andrew Black se latio režiserske palice da oslika avanture rendžera zaduženih da održavaju red i mir u živopisnom nacionalnom parku.Interesantan podatak je da su scenario potpisali:Anne K. Black, Jason Faller, Kynan Griffin i Justin Partridge.Čitav tim.Mogli bi da pomislimo kako je u pitanju neko ludački dobro filmsko štivo.Čista zabluda, jer je priča krajnje banalna.Cal (Adam Johnson) je iskusni rendžer koji drži lekcije svom pomoćniku, ambicioznom rendžeru-stažisti, dobroćudnom Hobartu (Maclain Nelson).U nacionalnom parku vlada vedra, opuštena atmosfera, sve dok se iz obližnjeg starog rudnika ne pojave krvožedni Orci (ili Orkovi, kako ih još nazivaju).Započinje bitka za opstanak i to svim raspoloživim sredstvima…Reference na kultni ‘Lord of the Rings’ serijal su više nego očigledne.Naravno sam film je napravljen kao nekakva parodija, jer su likovi groteskni, uključujući i izgled opakih stvorova iz podzemlja.Tanak scenario, sa nemuštim dijalozima, izazvao je tek nekoliko, pažnje vrednih, humornih sekvenci.Akcije zato ima u izobilju, pa je upravo taj ‘Rambo’ efekat i najbolji deo filma (barem meni).Prikaz žestokog obračuna s mrskim neprijateljima ljudskog roda, prevazilazi sve granice ukusa, pa sve liči na jednu neviđenu sprdačinu.Karikiranje akcionih heroja deluje skroz simpatično, iz razloga što su nosioci glavnih uloga, Adam Johnson i Maclain Nelson, pružili savim pristojne performanse.Teško je izneti sličnu konstataciju za ostatak glumačke ekipe, kao i za ekipu iza kamere.Slaba režija (pojedine scene su baš amaterski odrađene), nemaštoviti kostimi i loše maske, uz providne i jeftine efekte, ostavljaju generalno loš utisak.Dakle, kao celina ništa posebno, vredno pažnje, ali ipak ima nekoliko dobrih fora i urnebesnih scena, koje su dopadljive i memorabilne.Neobavezna zabava, lako se prati i definitivno brzo zaboravlja.

Leave A Reply