My Bloody Valentine (2009)

15

mbv.jpg
Svakodnevnicu malenog gradića Harmonya prekida nesreća u rudniku koja utječe na psihu jednog od zarobljenih rudara. Usred nesreće, on komotno pobije svoje kolege i kao jedini preživjeli završi u bolnici, u prilično gadnom stanju. Nakon godinu dana budi se iz kome i kreće u manijakalni ubojiti put, te nakon što ubije više od dvadeset ljudi završi živ zatrpan u rudniku. Nekolicina teenagera je u zadnji tren uspjela izbaviti žive glave, ali nakon deset godina dolazi do novog vala sličnih ubojstava.

“My Bloody Valentine” sam ranije ove godine gledao u kinu, sa svim “čarima” 3D naočala. Kao slasher aficionado i obožavatelj originalnog filma iz 1981. (osvrt ovdje), baš me zanimalo dali će se i ovaj rimejk utopiti u moru ispodprosječnosti, poput većina obrada “starih horrora” za generacije koje vrebaju u novom tisućljeću. Nakon izlaska iz kina imao sam poprečne stavove o filmu, ali dopustio sam da preskočim pisanje o njemu dok ne nabavim “normalnu” 2D verziju. Do “Final Destination 3D“, svi filmovi koje sam gledao u 3D bili su mi potpuno razočaranje – to gledanje sa naočalama i čekanje efektnih trenutaka mi je umnogome kvarilo film. Za “Scar 3D” mi je potpuno svjedno, film je govno i ne zanima me pogledati ga na DVDu, ali “My Bloody Valentine” remake je imao dobre trenutke i morao sam vidjeti dali mi je 3D stvarno toliko uništio raspoloženje tijekom gledanja.

Makar sam “Krvavo Valentinovo” kupio već ranije na R1 DVD izdanju, tek me ovo novopridošlo izadnje od Blitza potaklo na ponovno gledanje. Mogu reći da mi je film bar 20% bolji bez treće dimenzije, baš me dobro zabavio. Od početka mi se sviđalo to što su scenaristi uzeli u obzir original i nisu previše bježali sa podlogom, dok film opet ispada podosta drugačija solidna moderna verzija ovog slasher klasika.

Prva stvar o kojoj se mora pričati kada se govori o remakeu je to da je tijek radnja iznimno dinamičan i da nema previše praznog hoda. Film gotovo u svojoj cijelosti konstantno nudi nekakvu makljažu – lik ubojitog rudara u akciji je nešto što sa neopisivim guštom gledaš. Pravi moderni slasher killer, odlična maska, veoma brutalan po naravi, a ubojstva taman ko’ stvorena za revival dobrog slashera.

Kako se priča razvija, kao i inače počnu se stvarati razne pretpostavke o tome tko je iza rudarove maske, a paralelno sa time stvaraju se nekakve banalne ali OK karakterizacije likova i njihovih međusobnih odnosa. Od glumaca u prvom planu moram spomenuti dobrog Jensena Ackles – kako bi se reklo na stranim sajtovima – of Supernatural fame, a tu je i legendarni Tom Atkins.

Gledajući film i zanemarivši u većini situacija lošije kompjuterizirane efekte, do negdje šestdesetpete minute nisam imao nikakve zamjerke. U filmu sam uživao kao da ga prvi put gledam, valjda mi je stvarno bilo potrebno ovo pogledati bez crveno zelenih tonova slike koje idu uz 3D. Scenaristi taman negdje pol sata pred kraja počinju kašljucati, pa ti neke situacije počinju biti dosadnije, ali pred finale se sve ponovno poboljšava i imamo tu čak jedan solidan kraj. Istina, ima i u tom kraju par stvari koje su se moglo bolje obaviti, ali neću sada cjepidlačiti. Ovo je ipak slasher, a znaš da se taj tip filma uvijek gleda kroz neku drugačiju prizmu.

U globalu bi rekao da mi je ovo u globalu jedan od rijetkih horror remakeova pred koje mogu staviti pozitivni predznak. Film nudi sve što pravi slasher treba imati – zanimljivu pozadinsku priču, odličnog ubojicu, poveću količinu makljaže i dobru zabavu.

Za kraj još jedna mala digresija. Preporučam vam da pogledate film u 2D, baš se može primjetiti da filmu apsolutno ne fali tih 10-15 “made for 3D” scena. Dok već pričamo o 3Du, usporedio sam hrvatsko i američko izdanje i došao do zaključka da postoji velika razlika. Pozabavio sam se sa ovim DVDima kojih dvadesetak minuta pa nije to neka detaljna analiza iza koje bi stavio potpis, ali kako stvari stoje, 3D naočale koje dolaze u domaćem DVD izadnju nisu ni približno dobre kao ove američke. Gledao sam iste scene na R1 DVD izdanju sa različitim naočalama i mogu reći da se razlika stvarno primjećuje. Ako kupujete ovaj DVD, toplo preporučam strano DVD izdanje…

Share.

15 Comments

  1. Film je katastrofalan… jedva sam izdržao do kraja… zar je zaista potrebno raditi remakeove slashera? U biti zar je zaista potrebno uopće raditi remake-ove…???

  2. film je stvarno iritantan i dosadan čak ..ono ubijanje je već postalo monotono nakon pola sata filma ..katastrofalan je

  3. davor.krajcer on

    meni je bio okej,kad pogledaš ostale lussierove isprdke kao one dracula 2 i dracula:the legacy ovaj je sasvim u redu za jednom pogledati kad želiš slasher zabavu za jednu večer

  4. JA sam ga odavno gledao u Broadway kinu u Splitu u 3 d film je odličan a i 3 d nakon ovoga nisam vidio da je netko bolje napravio ,čak ni u Avataru i novim Transformersima….

  5. ljubiteljfilma on

    Nisam gledao original, a ovo mi je solidan film, vrijedi pogledati. premda moram reci da u ovo novije vrijeme ovaj film, neovisno je li original ili remake, potvrdjuje da je podzanr tinejdzerskog koljackog horora ipak ispao iz trenda

Leave A Reply