Jaws 2 (1978)

3

jaws2-3.jpg

Kako je jedinica zaradila masne pare, filmski studio Universal je producentima odmah naručio nastavak. Napravljeno je par verzija scenarija, a u igru se na tren ubacio i Arthur C. Clarke, čija je ideja bila nastavak smjestiti oko grandiozne podvodne zgrade. Dakako to bi mnogo koštalo, pa se njegova verzija scenarija preskočila. U pisanje se čak ubacila i ekipa iz jedinice, posebice Robert Shaw koji je sa kompanjonom napisao scenarij koji bi se vrtio oko njegovog legendarnog monologa o havariji vojnog broda U.S.S. Indianapolis. I to je radi očitih razloga ispalo iz igre, pa se odlučilo nastaviti sa najednostavnijim mogućim načinom – direktnim nastavkom. Sa ovim mislim da je film smješten u istom gradu, sa okosnicom glumaca iz jedinice – Roy Scheider je ostao jedini od “velike” trojke, dok su uz njega žena, pomoćnik, gradonačelnik i par istih žitelja Amitya.

jaws2-1.jpg

Znači Brody je još uvijek šef policije u Amityu, malenom gradiću u koji dolazi velika ruka kapitala. Kreće se u izradu turističkog kompleksa, a u ime bogatog investitora projekt vodi Brodyeva supruga. Nakon što dolazi do par misterioznih smrti i nestanaka, Brody u panici shvaća da je njegov stari “prijatelj” velika bijela psina ponovno u igri. Dakako ne ona iz jedinice koja je uz zvukove dinosaura (Spielbergova oda kraju filma “Duel”) potonula, nego nova živina koja se radi male nesrećice na početku u filmu pojavljuje opečena lica.

Film u globalu i nije loš, ali je daleko slabiji od svoga prethodnika od kojega mnogo stvari i posuđuje. Gledajući malo u detalje, mnogo situacija u dvojki je, neću reći kopirano, ali obrađeno iz originala. Tu mislim na scene od nalaska inicijalnog leša (žena/kit), toga da Brodyu nitko ne vjeruje, pokušaja nagovaranja gradonačelnika, lažne uzbune, pa do malog detalja poput mini scene u kojoj se vidi povezanost Brodya i mlađeg sina.

jaws2-2.jpg

Kako u filmu nisu mogli igrati na kartu nečega nepoznatoga, jer nam je “Jaws” prikazao morskog psa i digao njegove standarde, dvojka mnogo češće ima krvoločnu životinu u krupnom kadru. Uspkros genijalnim načinima micanja te ogromne trotronske makete sa pogonom (izvor: zanimljivi dokumentarac sa snimanja), psina izgleda pre umjetno. Jebiga, to je negativni aspekt kada se nešto jednostavno u kadru mora češće pojavljivati. Film ima potpuno drugačiju dinamiku – gdje se u jedinici mnogo vremena trošilo na iznimno kvalitetnu karakterizaciju likova, ovdje se ide više na akciju, pogotovo u zadnjoj Jaws vs. teenageri trećini (ili četvrtini). Uz to, osim teenagera, ralje uspjevaju napasti i helikopter. I to više nego uspješno, makar se samo u TV cutu filma vidi napad na pilota – svi ostali imaju “samo” grickanje helića.

Sve u svemu, kako sam i rekao solidno djelo, ali stvarno ga je bilo nezahvalno gledati 24 sata nakon jedinice.

PS: kako mi je DVD regije 1 a na laptopu imam regiju 2 nisam mogao napraviti screenshote + na netu se nemože naći nikakva slika iz filma, a da je pristojne veličine, stavio sam malo old skul postera/covera.

Share.

3 Comments

  1. Ovo je nastavak koji mi je došao zadnji na red za gledanje budući da ga je teško bilo nabaviti prije nego kaj su sva četiri ponovno izašla na VHS-u ’96. Pri prvom pogledu me je ovaj film oduševio, osobito nakon što su prikazali truplo kita ubojice. Mnogo prije ovog filma gledao sam “Orcu” u kojoj se je dogodila slična stvar samo sa zamjenjenim ulogama. Sve do ovog filma pitao sam se kak to da još nikom nije palo na pamet prikazati kako je velika bijela u stanju usmrtiti inače moćnijeg predatora. Danas je film dobro pogledati za zabavu, skijanje na vodi i jedrenje pridonose toplom ljetnom ugođaju ali dalje od toga baš ne ide. Uz režiju i karakterizaciju likova posustali su i specijalni efekti. Ironično je kako niti jedan nastavak nije uspio nadmašiti specijalne efekte orginala pa čak i kada se radilo i o filmovima koji su i više od jednog desetljeća ispred.

  2. Vidi se da dvojka gubi dah za razliku od prvog dijela, nema tu više neke velike priče već se sve svodi na akciju i ralje se sve više stavlja u prvi plan(slažem se da malo lošije izgleda nego u 1). Sve u svemu solidna zabava za ljetne dane

Leave A Reply