It’s Alive (1974)

6

141f729fd7a0964402c3f010l.jpg

Makar sam često u videoteci viđao “It’s Alive” sa svojim legendarnim coverom, mogu reći da se nikada nisam odlučio na iznajmljivanje istog. U mojim prvim danima horror VHSa dok sam još gledao samo bedaste horrore ala “Ghoulies” ovo sam preskakao, a kada sam radi nestašice novoga već neke horrore morao iznajmljivati po treći ili četvrti put, “It’s Alive” je nestao. Prije par mjeseci preko bare naletih na odličnu ponudu – sva tri “It’s Alive” filma na dva DVDa za kojih desetak dolara. Jučer onako krepan od gledanja u monitor odlučih da je vrijeme da napokon vidim taj famozni filmić.

Obitelj Davies očekuje svoje drugo dijete i jedne noći presretni prekidaju san jer se buduća majka počela otvarati. U bolnici nervoza počinje rasti nakon što se porod prilično odugovlačio, ali otac obitelji ostaje u šoku kada primjećuje da iz rađaonice izlazi krvavi bolničar koji mrtav pada na pod. U nevjerici kreće prema sobici gdje mu se žena porađa i nailazi na još grozniju sliku – doktori i sestre leže raskasapljeni u lokvama krvi dok mu žena u deliriju pogledom traži svoje tek rođeno dijete. Ono je pobjeglo i za sobom ostavlja trag leševa.

Odličan početak, stvarno nemože bolje. Pater familias u iznimno dobroj performansi Johna P. Ryana (koji je ranih devedesetih teško ozlijeđen pri padu helikoptera na snimanju Delta Force 2) u nevjerici shvaća da mu se život počinje rušiti – njegovo monstruozno dijete je počelo ubijati ljude, a novinari vrlo brzo piggybackaju na senzaciju te osim užasne situacije ostaje i bez posla. Film nakon tog furiozno zanimljivog početka odlazi u jedan prilično spori dio od kojih pedesetak minuta. Tu se imamo priliku uživiti u dramu koju obitelj prolazi, a povremeno nas hrane scenama “juniora” koji se zabavlja sa nasumičnim ljudima.

Očekivao sam malo više dinamike, ali eto legedarni Larry Cohen (redatelj, scenarist) odlučio se na polako dizanje atmosfere do finalnih petnaestak minuta kada sve ponovno odlazi u sfere savršenosti. Iskreno, neznam zašto – valjda radi tematike – očekivao sam trash od filma, ali “It’s Alive” je nešto potpuno drugačije. Imam filing da je ovo najozbiljniji film koji se može napraviti friško rođene bebe-monstruma :)

Bebača se nemože baš previše vidjeti, što je Larry Cohen objasnio u audio komentaru (da jeftin DVD a ima i audio komentar) sa željom stvaranje misterija oko bebe – ona klasika – što manje vidiš to je više strašnije. Ono malo što se vidi, beba je odlična – bolesna, nakaradna, opasna, a i krik joj je na mjestu. Dobar filmić, da je bar bio malo dinamičniji… Baš me zanima gdje su otišli sa nastavcima.

Share.

6 Comments

  1. Larry je uvijek bio jako konkretan sa svojim filmovima. Uglavnom za male pare je snimao remek djela (da ne spominjem sada Q)…

  2. Je, original je bio pomalo dosadnjikav. Šteta što ga nije režirao Frank Henenlotter. :) Ali zato je treći dio pomalo trash, pamtim onu scenu rađanja djeteta mutanta u autu.

Leave A Reply