Delirium (1987)

3

NewImageGioia je bivša prostituka koja sada vodi uspješni časopis za muškarce. U borbi sa drugim časopisom, Gioia se trudi da njen Pussycat bude prodavaniji, a do toga dolazi nakon što je zvijezda nove duplerice nađena brutalno ubijena i bačena u kontejner. Da stvari budu gore, ubojica je slikao mrtvu manekenku uz veliku Gioinu golu sliku, a fotografije je poslao na adresu časopisa.

Nedavno sam pogledao i pisao o Lamberto Bavinom filmu Demons, pa sam usput naručio par njegovih filmova koje još nemam u kolekciji. Jedan od tih DVD-a bio je i Delirium iliti Photos of Gioia (makar je u engleskom audiu njeno ime izmjenjeno iz Gioia u Gloria). Riječ je o Bavinom giallu iz 1987. godine, koji i nema nekakav status među ljubiteljima talijanskih horrora.

Gioiu glumi Serena Grandi, rođena kao Serena Faggioli, ali joj novo prezime itekako dobro objašnjava prirodne atribute. Naime, prsata Serena je bila jedna od seks simbola talijanskih filmova osamdesetih i devedesetih, a zanimljivo je da je uz sve te seksi komedije po kojima je poznata, jednu od prvih uloga imala u kultnom D’Amatovom Antropophagusu. Uz Serenu, čije se golo tijelo vrlo često prikazuje kroz film, u Deliriumu glumi niz poznatijih glumaca te ere (i lokaliteta) – “Argentova” Daria Nicolodi, George Eastman (niz filmova + scenarist Soavijevog “Stage Fright“), ali i par poznatih faca iz spomenutog “Demons” (vođa narkića i jedan od dva frenda koji pomažu curkama).

Delirium u globalu i nije nešto posebno, budući da kada malo bolje razmislim nudi neke posebnosti o kojima ću malo kasnije pisati, ali je ostatak filma popunjen nepotrebnim diskusijama i glupim razvojem situacije. Ima taj neki vizualni štih koji mi se sviđa kod talijanskih giallo filmova, ali sveukupno nije nešto posebno.

Ti pozitivni aspekti ponajviše su vezani za ubojstva, tj. bolje rečeno za dio stalk’n’slash procesa kako se to u SAD-u počelo zvati kada su slasheri preuzeli kolo. Poremećeni ubojica kada napada modele zapravo u njima ne vidi obične (seksi) djevojke, već groteskne pojave poput cure sa pčelinom glavom ili manekenke čije je cijelo lice zapravo jedno veliko oko. Ovo izgleda dosta opičeno i unikatno i baš mi se sviđalo što se dala drugačija realnost iz ubojičine perspektive. Druga stvar što mi je dobro sjela je vezana za rasplet vezan za ubojicu. Skužio sam i ranije u čemu je stvar, ali nema previše horrora ovoga tipa sa sličnim konceptom.

Ako ste fanovi gialla ili slashera, pogledajte Delirium, pa makar radi tih par elemenata koje sam specificirao u ranijem paragrafu. Ostalima vjerojatno film neće biti previše gledljiv.

Share.

3 Comments

  1. davno sam to gledao pa se ne sjećam koji redni broj, ali Sabrina je bila foto model, išla je pod tuš, pa su je kukci, ose, pčele, nešto leteće i bodljikavo ;)). Tu ti je na slici ispred Serene.
    sorry što nisam prije odgovorio

Leave A Reply